קרנות נאמנות או תעודות סל - מה ההשקעה המתאימה לכם?
עדי בן-שושן ויוסי גורן מאגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים מסבירים למי מיועדת השקעה בתעודות סל ולמי בקרנות נאמנות; מה היתרונות והחסרונות; היכן דמי הניהול גבוהים יותר ומה צריך לבדוק לפני ההשקעה
- "הציבור מתחיל לעזוב את שוק האג"ח הממשלתי וחוזר למניות"
- הבורסה לא ערוכה להארכת יום המסחר בקרנות הנאמנות
- זירת תעודות הסל
משקיע יכול לבחור בין ניהול אקטיבי או פאסיבי. בניהול אקטיבי המשקיע בוחר במה להשקיע או שהוא מעביר את הסמכות למנה קרן הנאמנות או מנהל השקעות. מדובר בניהול שקורה כל הזמן באופן אקטיבי; בניהול פאסיבי המשקיע בוחר באילו אפיקים הוא מעוניין להשקיע (נניח אג"ח) ובמקום לבחור את המניות או האג"ח "רוכש" את כל המדד. הייתרון בניהול אקטיבי הוא שמנהל הקרן יכול לנהל את הקרן באופן פעיל על מנת להפיק תשואה עודפת על המדדים. כאשר בוחרים בניהול פאסיבי ורוכשים תעודת סל נחשפים לכל נכסי המדד לפי המשקל היחסי שקבעה הבורסה לכל רכיב.
עדי בן שושן מהי תעודת סל?
תעודת סל היא נייר ערך שמונפק על פי תשקיף, ונסחר בבורסה באופן רציף (כמו מניה). היא צמודה למדד (למשל מדד ת"א 100) והתשואה שהיא מפיקה היא לפי ביצועי המדד. מחיר תעודת הסל כולל גם התאמות נדרשות בגין עמלות ניהול, המרה, שערי מטבע, ריביות וחלוקת הדיבידנד. רוכש תעודת הסל מחזיק באמצעותה "כאילו" את המדד עצמו, ויכול למוכרה בבורסה במהלך יום המסחר (ע"פ ביקוש והיצע בנייר), או לחילופין, לקבל את שוויה, בכסף או במניות (המרה - לא מאוד נפוץ). את התשואה, כפי שהובטחה בתשקיף, בניכוי העמלות, יוכל לקוח לקבל רק בפדיון התעודה או בעת המרה מול החברה. לאחר פעילות של כעשור, נסחרות כיום בבורסת תל- אביב 470 תעודות סל, המשווקות על ידי ארבעה בתי השקעות. השווי הכולל של תעודות הסל מסתכם ב-90 מיליארד שקל.
מהי קרן נאמנות?
קרן נאמנות היא כלי השקעה שמטרתו השקעה משותפת בניירות ערך והפקת רווחים משותפים מהחזקתם ומכל עסקה בהם. קרן הנאמנות מנוהלת על ידי מנהל הקרן ופועלת על פי הסכם נאמנות שפרטיו מפורסמים בתשקיף.
קרן נאמנות משקיעה את נכסיה בהתאם למדיניות השקעה הנקבעת מראש וניתנת לשינוי מעת לעת, עם מתן הודעה על כך בפני החברים המשקיעים בקרן. המשקיע בעצם בוחר את הקרן ושם את כספו בידי מנהל הקרן אשר רשאי לנהלה בהתאם למגבלות התשקיף. לדוגמא, קרן מדד ת"א 100, מנהל הקרן יכול להשקיע רק במניות שנמצאות במדד אבל לא מוגבל באיזה משקל יחסי להשקיע בכל מניה מהמדד.
יתרונות וחסרונות
יתרון בולט בניהול האקטיבי הוא היכולת של מנהלי הקרנות לבצע אנליזות שונות בתחום אג"ח או מניה וקיום פגישות עם החברות עצמן בבואם לבחור ניירות ערך אשר לדעתם עדיפים להשקעה. מנהל הקרן בדרך כלל משקיע בפיזור רב של איגרות חוב ומניות ובכך מפחית את הסיכון.
מצד שני, דמי הניהול הנהוגים בקרנות נאמנות בניהול אקטיבי הם בממוצע גבוהים משמעותית מדמי הניהול הנהוגים בענף תעודות הסל.
למי מיועדת השקעה בתעודת סל?
• משקיע אשר מעוניין בניהול פאסיבי , והצמדות לאינדקס מסוים כגון ת"א 100, כאשר בדרך כלל, כאמור, העלויות נמוכות משמעותית בהשוואה להשקעה דרך קרן נאמנות .
• משקיע המעוניין לסחור בתעודה גם במהלך שעות המסחר. כך ניתן להגיב לשוק באותו היום. לעומת זאת, בקרן נאמנות השער הוא אחד לכולם ונקבע בסוף היום.
• משקיע שמעוניין בפיזור גבוה של הנכסים בתיק ההשקעות. בתעודות סל יש פיזור יפה בכל המדדים, כל הענפים במשק, ת"א 25 ות"א 100.
למי מיועדת ההשקעה בקרנות נאמנות?
• משקיע המעוניין בניהול אקטיבי של הנכסים על מנת לייצר תשואה עודפת ומוכן לשלם את העלויות לשם כך.
• משקיע המעוניין להשקיע סכומים נמוכים או בהוראות קבע לרכישת הקרן בסכום קבוע.
• למשקיע שמעוניין בפיזור גבוה של הנכסים בתיק ההשקעות .
איך משקיעים בקרן נאמנות?
פעולת הרכישה והפדיון של קרנות נאמנות מתבצעת על ידי מתן הוראה לבנק או בית ההשקעות אשר בו מתנהל חשבון ההשקעות. ניתן לתת הוראות לרכישה או לפדיון בשלבים שונים של שעות המסחר בבורסה עד המועד הקובע (בדרך כלל עד השעה 15:00 אולם יש קרנות שבהן השעה מוקדמת יותר.אם נותנים את ההוראה לפני 15:00 השער הקובע יהיה השער של סוף היום, והכסף יעבור רק כעבור יום.
איך משקיעים בתעודות סל
ההשקעה היא במסחר רציף בבורסה, אפשר לקנות או למכור לפי הוראות. השער יהיה מיידי והכסף יועבר יום אחרי זה. ההוראות מבוצעות באותו היום, למעט קרנות המוגדרות כקרנות חו"ל בהן ההוראה מתבצעת למחרת. הכסף מועבר לחשבן יום למחרת אם ההוראה ניתנה עד המועד הקובע (נניח 15:00).
יוסי גורן מה כדאי לבדוק כשבוחרים תעודת סל?
בעת רכישת תעודת סל יש לשים לב כי בנוסף לעמלת רכישה ודמי שמירה (כמו ני"ע אחר), גובה החברה המנפיקה עמלת ניהול (קיימות תעודות בהן דמי הניהול הנם אפס) ועמלת המרה (ללקוח המבקש לקבל את שווי התעודה במניות/במזומן).
כלל העמלות אותן גובה החברה משוקללות לכדי חישוב המוצג ללקוח ונקרא "שוויה ההוגן של תעודת הסל", שהוא למעשה ערכה בכסף של התעודה אותה היה מקבל הלקוח לו הייתה היום מגיעה לפדיון. יש להשתדל לבצע את העסקאות בבורסה סביב לשווי ההוגן של התעודה עד כמה שניתן.
נתון חשוב נוסף אליו יש לשים לב הינו סיכון המנפיק של תעודת הסל (נקבע ע"פ דירוג הבנקים בהם מושקעים כספי מחזיקי התעודה) וסיווג התעודה (דירוג דומה לזה הקיים בקרנות הנאמנות). המנפיק אחראי לתת את התמורה בגין ההצמדה למדד. לרוכש התעודה יש סיכון בנושא שנובע ממקרה בו המנפיק פושט את הרגל או השקיע לא נכון.
בבחירת תעודת סל על מדדי חו"ל, קיים קריטריון נוסף שיש לקחת בחשבון והוא שיעור החזר הדיבידנד עליו הכריזה החברה המנפיקה (קיימת שונות בין מנפיקי תעודות הסל).
מה כדאי לבדוק כשבוחרים קרן נאמנות?
ראשית יש לקבוע באיזה סוג השקעה מעוניינים (פאסיבי או אקטיבי) ומה רמת הסיכון שמוכנים ליטול (לדוגמא, השקעה במניות נחשבת מסוכנת מהשקעה באג"ח ממשלתיות).
• יש לבדוק את ביצועי הקרן לאורך זמן במונחי תשואה וסטיית תקן וכן לבדוק שמדיניות הניהול בקרן בה רוצים להשקיע תואמת את העדפות ההשקעה שלנו.
• סטיית התקן : אחד ממדדי הסיכון של קרן נאמנות . ככל שסטיית התקן של הקרן גבוהה יותר כך התנודתיות שלה גבוהה יותר ונחשבת למסוכנת יותר.
• עלויות: לכל קרנות הנאמנות ישנן הוצאות תפעול הנובעות מניהול הקרן . הוצאות אלו משולמות מרווחי הקרן , לפני שאלה מחולקים ואינן נגבות באופן ישיר מבעלי היחידות. לקרנות בעלות רמת סיכון גבוהה יש בד"כ הוצאות גבוהות יותר.
העלויות הן:
1) דמי ניהול שנתיים.
2) שיעור ההוספה המבטא עלות רכישה חד פעמית ונע בד"כ בין 0-2%.
3) דמי נאמנות – שהן תשלום לנאמן הקרן ושיעורו נע בין 0.1-0.2% לשנה.
לפני הההשקעה, וודאו כי אתם מודעים לכל ההוצאות.
מתן הייעוץ אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.