בלעדי לכלכליסט
"פרישה מוקדמת של נשים מכשילה את קידומן"
כך טענה ב־2011 מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן כשהיתה מנכ"לית עמיתים, בוועדה הציבורית שבחנה את העלאת גיל הפרישה לנשים
"נשים בגיל מבוגר מקצועיות יותר ופנויות יותר להשקיע בעבודה, אך פרישתן המוקדמת מהווה גורם מכשיל לקידומן ועלול ליצור אפלייה בין נשים וגברים", כך טענה ב־2011 מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן כשהיתה מנכ"לית עמיתים.
- התוכנית להגנה על החוסכים לפנסיה שוב נדחתה בשנה
- דמי הניהול בפנסיה מזנקים לשיא עם הפרישה
- גם אם יעלו את גיל הפרישה לביטוח הלאומי ייגמר הכסף
הדברים של אנדורן נחשפים הודות לפנייה של התנועה לחופש המידע, בראשות אלונה וינוגרד, למשרד האוצר בבקשה לחשוף לציבור את הפרוטוקולים של הוועדה הציבורית שבחנה את העלאת גיל הפרישה לנשים במהלך 2011. בראש הוועדה עמד הממונה על התקציבים דאז אודי ניסן.
3,000 שקל פנסיה לנשים
עוד נחשפים בפרוטוקולים הנתונים העגומים שהציגה אז אנדורן בפני הוועדה. על פי הנתונים, הפנסיה החודשית הממוצעת של הפנסיונרים של קרנות הפנסיה הוותיקות - אלה שנסגרו למצטרפים חדשים בשנת 1995 ושמאז 2003 מנוהלים בידי עמיתים, גוף ממשלתי בפיקוח משרד האוצר - עומדת על 4,910 שקל בחודש לגברים, ורק 3,003 שקל בחודש בלבד לנשים. על פי החישובים של אנדורן, העלאת גיל הפרישה לנשים לגיל 67 במקום 62 היה יכול להוסיף להן כ־500 שקל בחודש בממוצע לפנסיה. ובכל זאת, גם אז סכום הפנסיה החודשית היה נותר נמוך מאוד.
הממונה על שוק ההון דאז, פרופ' עודד שריג, אמר בוועדה כי "אנחנו לא מצליחים להפנים את העלייה בתוחלת החיים. על קובעי המדיניות להיערך לכך, ולכן גם העלאת גיל הפרישה לגברים היא רק עניין של זמן". שריג המליץ כי גיל הפרישה לנשים יועלה בהדרגה ל־67, המלצה שהתקבלה בסופו של דבר על ידי הוועדה, אם כי לא התקבלה בכנסת בהמשך. גם פרופ' איתן ששינסקי תמך בהצעה זו. פרופ' יוג'ין קנדל, יועצו הכלכלי של ראש הממשלה, הוסיף כי "גירעונות אקטואריים אינם נעלמים אלא מחריפים. כך גם במקרה שלפנינו. לא יהיה זה נכון מצד הוועדה לטמון את ראשה בחול, נוכח הנתונים שהוצגו בפניה, וכאשר ניכר כי הבעיה היא בלתי נמנעת. דחיית ההתמודדות עם הבעיה, כפי שנעשה ביוון ובמדינות אחרות, משמעותה העברת הבעיה לדור הבא. עלינו לנהוג באחריות כבר היום".
אנחנו חיים הרבה יותר
הפרוטוקולים גם חושפים את דברי פנינה צדקה, מנהלת אגף דמוגרפיה בלמ"ס, לפיהם לשכות מרכזיות לסטטיסטיקה בעולם ובישראל טועות בהערכות שלהן לגבי ירידת תוחלת החיים העתידית. לפי דברי צדקה, תוחלת החיים צפויה לגדול עוד יותר אם בשנים הקרובות תהיה פריצת דרך רפואית בתחום הטיפול בסרטן.
נציגות ארגוני הנשים בוועדה התנגדו נחרצות לכוונה להעלות את גיל הפרישה לנשים. על פי ההצעה של טליה לבני (אז יו"ר נעמ"ת) יש להקפיא את גיל הפרישה לנשים למשך עשור, בינתיים "לנקוט צעדים לעידוד תעסוקת נשים מבוגרות" ולאחר מכן "להעלות את גיל הפרישה לנשים לגיל 64, בהדרגה עד שנת 2040". ההצעה הזו לא התקבלה וארגוני הנשים סירבו בסופו של דבר לחתום על המלצות הוועדה, ואף התנגדו לה בכנסת.