63% מבעלי העסקים הזעירים: מתכוונים לסגור את העסק
דו"ח משרד הכלכלה על מצב העסקים הקטנים והבינוניים מראה שככל שהעסק קטן יותר כך הוא פגיע יותר; עסקים קטנים משלמים ריבית כמעט כפולה על אשראי מזו שמשלמים עסקים גדולים
63% מבעלי העסקים הזעירים, שמעסיקים בין עובד אחד לארבעה עובדים, שקלו לסגור את העסק במהלך השנה החולפת, כך עולה מדו"ח תקופתי על מצב העסקים הקטנים והבינוניים בישראל שערך משרד הכלכלה.
- בעקבות צוק איתן: בעלי העסקים הקטנים צופים קיפאון או ירידה בהיקף הפעילות
- OECD: היקף ההלוואות בערבות מדינה גדל פי 10 מאז 2007
- "היום זו התקופה הטובה ביותר להקמה והצלחה של עסקים קטנים בישראל"
מהסקר, שנערך ברבעון הראשון של 2014, לפני מבצע "צוק איתן", עולה כי ככל שהעסק קטן יותר כך הוא פגיע יותר בתחומים שונים של התנהלותו. בקרב העסקים הקטנים, בהם מועסקים 5-19 עובדים, 31% שקלו לסגור את העסק ו-6% בלבד מבעלי העסקים הבינוניים, שמעסיקים 20 עובדים ומעלה העידו על כוונות סגירה. בסך הכל כרבע מהעסקים הקטנים והבינוניים השיבו כי שקלו לסגור את העסק, כאשר הסיבה העיקרית לכוונות אלו הייתה רווחיות (59%).
לפי הלמ"ס בכל שנה נסגרים בישראל כ-40 אלף עסקים שרובם ככולם הם עסקים קטנים. בכל שנה גם נפתחים כ-50 אלף עסקים. בישראל יש במגזר העסקי כ-460 אלף עסקים שמתוכם 87% הם עסקים זעירים או עצמאים.
"בעסקים זעירים בעל העסק הוא בפועל לבד, בעלי עסקים זעירים מרגישים הרגשה של בדידות, הכל מונח על כתפיהם, אין שדרה ניהולית, שותפים ודירקטורים והנטל הזה הוא לא פשוט מבחינה פסיכולוגית. מצטרפים לכך קשיים ברמת האשראי ותחרות שהם חושבים שהיא לא הוגנת. בפועל לא כולם סוגרים את העסקים", אומר רן קויתי, מנכ"ל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה.
אחד הנתונים שמעידים בבירור על הקושי של עסקים זעירים הוא היקף האשראי. בעוד שרק 2% מהעסקים הבינוניים דיווחו על ירידה בהיקף האשראי שניתן להם; בקרב העסקים הזעירים, 22% דיווחו על ירידה בהיקף האשראי. יותר עסקים זעירים גם דיווחו על ירידה בהערכת העסק את יכולתו לגייס אשראי מהבנק (18%) לעומת עסקים בינוניים (11%).
בשנים האחרונות אפשר לראות שהבנקים החלו לחזר אחר העסקים הקטנים, יש ריבוי פרסומות שפונות אל העסקים הקטנים וגם צמיחה בשיעור ההלוואות שניתנו לעסקים קטנים ובינוניים. עם זאת, בפועל, עסקים קטנים ישלמו על הלוואה מהבנק ריבית כמעט כפולה מאשר עסקים גדולים. לפי הדו"ח בעוד ששיעורי הריבית על הלוואות לעסקים קטנים עמד בשנה שעברה עמד על 6.5%, עסקים גדולים שילמו ריבית של 3.5% בלבד.
"בכל מה שקשור לאשראי יש כשל שוק מובנה בתחום העסקים הקטנים והבינוניים שהוא הכי מורגש אצל העסקים הזעירים", אומר רן קויתי, מנכ"ל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה. לדבריו, המצב נובע מכך שהעסקים הזעירים, בהם יש בין עובד אחד לארבעה, נחשבים מסוכנים יותר כי אין בהם הסדרת ניהול - בעל העסק פועל בעצמו. כמו כן, הרווח של הבנק פר הלוואה קטן יותר מאשר לעסקים גדולים מכיוון שיש לבנק עלות בדיקת הלוואה לכל בקשה לאשראי. "זהו כשל שוק מובנה שקיים בכל העולם ואנו מתמודדים איתו על ידי הקרן להלוואות בערבות מדינה שמפחיתה את הסיכון לבנק בהלוואות אלו", אומר קויתי.
הבנקים הם נותני האשראי העיקריים לעסקים ובשנים האחרונות, מ-2007, ניתן לראות מגמת עלייה בשיעור ההלוואות שניתנו לעסקים קטנים ובינוניים. בשנת 2013 חלה ירידה של 15.7% בהלוואות הבנקים לכלל העסקים אך עלייה של 8.9% בסך ההלוואות שניתנו לעסקים קטנים ובינוניים. באותה השנה ניתנו הלוואות בסך 421.9 מיליארד שקל לעסקים, מתוכם 187.1 מיליארד שקל היו לעסקים קטנים ובינוניים.
"צריך לייצר תחרות של הבנקים על המגזר הזה. הבנקים אמנם מתחילים להבין שהסקטור הזה הוא סקטר חשוב ורווחי, רואים קמפיינים, אך עדיין, לפי הבדיקות שלנו, הבנקים לא מגדילים את הסיכון. שיעור ההלוואות שלא חוזרות הוא כ-1% , שיעור די נמוך ואנחנו מבינים מזה שהבנקים לא לוקחים סיכון גבוה מדי. זו אולי הסיבה העיקרית שבגללה קיימת הקרן להלוואות בערבות מדינה שם שיעור אי ההחזר הוא 7%, והבנקים יודעים שיש להם ערבות מסויימת על ההלוואה", אומר קויתי.
יותר ממחצית מהעסקים במגזר העסקי (54%) הם עסקים עצמאים שלא מעסיקים עובדים, 33% מעסיקים בין עובד אחד ל-4, רק 10% מהעסקים מעסיקים בין 5 ל-19 עובדים ו-0.4% מהעסקים בלבד מעסיקים מעל ל-100 עובדים. בסך הכל, העסקים הקטנים והבינוניים, כולל עצמאים, מעסיקים 69% מהעובדים במגזר העסקי.
העסקים הקטנים והבינוניים החדשים הם אלו שמייצרים את רוב המשרות החדשות במשק. זאת בדומה לנתונים מארה"ב שמראים שהעסקים הקטנים החדשים הם אלו שתורמים הכי הרבה לתעסוקה. כך, 77% מהמשרות החדשות שנוצרו בשנים 2011 ו-2012 נוצרו על ידי עסקים קטנים חדשים שנפתחו באותה התקופה. זאת לעומת 23% מהמשרות שנוצרו על ידי שאר העסקים במשק. במשרד הכלכלה מסיקים שהעסקים החדשים הם התורמים העיקריים למספר המשרות החדשות במשק ולכן חשיבותם קריטית במשק עם אוכלוסיה צומחת כמו המשק הישראלי.