עצמאות? זה לא מתאים לכולם
האם יש לכם את המיומנויות הדרושות, כמה תצטרכו להשקיע וכיצד אתם מתמודדים עם חוסר ודאות? השאלות שאתם חייבים לשאול את עצמכם לפני היציאה לדרך עצמאית
1. האם יש לכם את המיומנויות הדרושות?
אנשי מקצוע מעולים שהיו מועסקים כשכירים במשך שנים מגלים עם פתיחת עסק עצמאי שהם נדרשים להיות גם אנשי שיווק טובים, אנשי מכירות מעולים, לנהל את הכספים ולעיתים גם לנהל עובדים. בנוסף, יכול להיות שאדם הוא יזם בנשמה אך אינו טוב באדמיניסטרציה. עצמאים נדרשים לנהל כספים, לרשום שעות עבודה ולנהל את זמנם ואם אדם אינו טוב באספקטים אלו של ניהול העסק, הוא לא יצליח לבדו. לכן, לפני שאתם יוצאים לעצמאות, שאלו את עצמכם אילו מיומנויות ניהול עסק מצריך והיכן אתם נמצאים, אומרת חוה ניסנבוים, יועצת עסקית מנהלת אתר גולדה. כמובן שאם אתם מגלים שאינכם טובים בניהול כספים או בשיווק אפשר לגייס אדם נוסף או לשכור את שירותיו של רואה חשבון – אך צריך להיערך לכך מראש ולראות שיש תקציב מתאים.
2. כמה אתם יכולים להשקיע?
כדי להקים עסק צריך להשקיע כמה אלפי שקלים ועד מאות אלפים ברכישת ציוד, מיתוג העסק, שיווק, ושכירות וכל זאת לפני שהעסק מייצר הכנסות. "מעצבת בגדים שפותחת עסק חדש צריכה להשקיע בין 100 ל-200 אלף שקל ברכישת בדים, תשלום למתפרה, דלק והוצאות נוספות על מנת לבנות קולקציה ולהפיץ אותה בין חנויות. בפועל שוק האופנה עובד בשיטת הקונסיגנציה – כלומר, היא תקבל תשלום רק לאחר שהבגדים ימכרו", אומרת ענבר בזק, יועצת עסקית ושיווקית ואחת מיוזמות "עצמאים עושים שינוי". לכן, לפני שמחליטים לצאת לעצמאות יש לקחת בחשבון את ההוצאות הכרוכות בהקמת העסק.
3. איך העצמאות משתלבת עם תחומים אחרים בחייכם?
עסק עצמאי צורך מבעליו הרבה מאוד שעות, במיוחד בשלב ההקמה. אנשים שיש להם משפחה צריכים לשאול את עצמם האם מבחינה פונקציונאלית יש להם תמיכה, האם יש מישהו שישמור על הילדים? "החוזה בין בני הזוג משתנה, פתאום מישהו מבלה יותר שעות בעסק, או טרוד בעסק. אתם צריכים לשאול את עצמכם אם אתם והקרובים לכם מוכנים לשינוי", אומרת ניסנבוים.
4. האם אתם מוכנים לביורוקרטיה?
עבור הרבה מאוד עיסוקים צריך אישורים ממוסדות מדינה שונים. כך, למשל, עסק נוסע צריך לדעת איפה מותר להחנות וממי צריך לבקש אישור. עסקים בתחום המזון נדרשים לקבל אישורים הכוללים אישור פתיחת עסק מהרשות המקומית, אישור משרד הבריאות, אישור כשרות ואישור מכבי-אש. לעיתים הבירוקרטיה הזאת אורכת עד 10 חודשים במהלכם אסור לבעל העסק למכור מוצרים. גם אם העסק כבר השיג את כל האישורים, יש לחדשם בכל שנה ולעמוד בביקורות הגופים השונים. לפני שאתם מחליטים לפתוח עסק בדקו אם זה מותר ואילו אישורים אתם צריכים להשיג לפני שאתם מתחילים. למשל, אם אתם מחליטים להיות מטפלים, בדקו אם מותר לכם להגדיר את עצמכם ככאלה. אם אתם מייצרים מזון בבית – בדקו האם זה חוקי והאם יש סיכוי אמיתי שתקבלו ממשרד הבריאות אישור לכך.
5. מי הבוס?
עצמאים שעוזבים עבודה כשכירים כדי 'להיפטר מהבוס' או להיות 'בוסים לעצמם' לא מבינים הרבה פעמים שגם בחייו של העצמאי יש בוסים – הלקוחות וכן, הם עצמם. "צריך להבין שכדי להיות עצמאים צריך שיהיה לכם בוס פנימי כי אין מישהו שאומר 'עד מחר אתה צריך להכין את המצגת'. בנוסף, לקוחות הם בוסים. צריך לתת להם מענה, אם הלקוח לא מרוצה הוא יפנה לעסק אחר", אומרת ניסנבוים.
6. יש לכם אורך רוח?
עסק לא מתחיל להרוויח כבר מהיום הראשון. זה לוקח זמן וצריך לעשות עבודה אינטנסיבית של שיווק ובנייה של העסק. כדי לדעת אם יש לכם את אורך הרוח הדרוש להקמת העסק, גם מבחינה כלכלית, אתם צריכים להבין כמה כסף אתם צריכים למחיה בכל חודש ולהבין מתי תצליחו להכניס את הסכום הזה. דעו שלרוב מדובר בעלייה הדרגתית וחשבו כמה זמן ייקח עד שתצליחו להגיע לרמת ההכנסות הרצויה לכם.
7. האם אתם מתמודדים היטב עם חוסר וודאות?
אם אתם רגילים לקבל את המשכורת שלכם ביום קבוע, בכל חודש, במשך שנים – חשוב שתהיו מוכנים לכך שאצל עצמאים אי אפשר לדעת מה יטמון בחובו החודש הבא. "גם כשעצמאים נמצאים בשיא תקופת העומס עם הרבה פרויקטים ושפע עבודה, הם חייבים להמשיך בשיווק כדי להביא את הלקוח הבא ואת הפרוייקט הבא", אומרת בזק. לכל עסק יש 'פיקים' אך ישנם גם עסקים כמו בתחום התיירות או האירועים שנהנים משיא במהלך הקיץ. בעלי עסקים 'עונתיים' צריכים לדעת להתמודד עם העונות הטובות והעונות החלשות יותר במהלך השנה.
8. האם יש לכם רקע מתאים?
אחד הדברים שיחזיקו עסק זה 'קבלות' – הצלחות, הכשרה, לימודים או ניסיון. כדאי לכם לבדוק שאתם בעלי רקע מתאים לתפעול וניהול העסק שלכם. למשל, אומרת ניסנבוים, אדם שהוא אופה, חייב לראות שזה באמת משהו שעובד, שאנשים אוהבים את המאפים שלו, שהוא למד אפיה ומגיע עם בסיס ידע מוצק. "השוק דורש את זה. אנשים בודקים מה הרקע של העסק והאדם. יכול להיות שעסק בלי 'קבלות' יצליח בהתחלה למכור אבל אם זה לא עובד אנשים לא יחזרו", היא אומרת.
9. מהו הסיפור העסקי שלכם?
לא חייבים להכין תוכנית עסקית של אלף עמודים כדי לצאת לדרך, אבל חשוב שתדעו לספר את הסיפור העסקי שלכם – למה אנשים ירצו את השירות או המוצר שלכם. "אם הסיפור הוא מסובך, מורכב ולא מהודק, כלומר אם אתם לא יודעים לענות על השאלה 'למה שמישהו ירצה את זה?' – זה לא ילך", אומרת ניסנבוים. צריך גם לדעת מה המודל העסקי. לדוגמא, אנשים מכוונים להרוויח 15 אלף שקל בחודש ובונים מודל עסקי המבוסס על טיפולים או ייעוצים. כדי להגיע לסכום הזה צריך לעשות 30 טיפולים בחודש וזה עוד לפני ההוצאות על קליניקה או מסים. לפני שמתחילים, בנו והדקו את הסיפור העסקי שלכם.
10. יש לכם אומץ לקפוץ בלי רשת ביטחון?
לעצמאים, בניגוד לשכירים אין רשת ביטחון סוציאלית. אם העסק נסגר על רקע פשיטת רגל או מחלה – העצמאי אינו זכאי לדמי אבטלה בדומה לאלו המקבל שכיר שמאבד את עבודתו. כמו כן, אם אדם פותח עסק בעת שהוא חותם אבטלה – הכנסותיו מהעסק ינוכו מדמי האבטלה המגיעים לו. לעצמאים גם אין ימי מחלה או חופשה בתשלום. "כל עצמאית בהריון מכירה את ההרגשה שבמהלך הראיון לעתים לא מתאפשר לעבוד כמו במצב רגיל. בהיעדר ימי מחלה בתשלום, נדרשות העצמאיות להפסיד הכנסות במהלך ההיריון, הפוגעות בהן גם לאחר מכן בחישוב מענק הלידה", אומרת בזק.