משקי הבית והעסקים הקטנים משלמים ריבית גבוהה יותר על הלוואות
על פי מחקר של בנק ישראל, בשנת 2014 מרווח הריבית שנהגה לבקש המערכת הבנקאית מלקוחות האשראי הצרכני עמד על 4.2% לעומת הממגזר העסקי (חברות גדולות) שם המרווח עמד על 2.1% . עוד עולה, כי 72% מהאשראי לעסקים בינוניים נמצא בידי שני הבנקים הגדולים הפועלים ולאומי
על פי העבודה שפרסם היום (א') הפיקוח על הבבנקים עולה כי בשנת 2014 מרווח הריבית שנהגה לבקש המערכת הבנקאית מלקוחות האשראי הצרכני עמד על 4.2% ואילו מהעסקים הקטנים 4.3%. שיעורים אלו הם גבוהים בהרבה מהמגזר העסקי (חברות גדולות) שם המרווח עמד על 2.1% או ממגזר המשכנתאות התחרותי שם המרווח עמד על 0.8%.
אחת הסיבות היא כאמור העלות התפעולית. עלות התפעול של משקי הבית והעסקים הקטנים גבוהה משמעותית מזו של המגזרים העסקיים, משום שאלו המגזרים שכרוכים בהוצאות גבוהות על החזקה ותפעול של מערך סניפים רחב וכח אדם גדול. הבנקים בישראל אינם פועלים ביעילות ולכן הוצאות כאלו מתגלגלות אל הלקוח. לעומת זאת, הפעילות העסקית מרוכזת במספר מצומצם של מוקדים ולכן עלותה פחותה.
כמו כן, על פי המחקר שביצע הבנק המרכזי, הסיכון במגזר העסקים הקטנים מתאפיין ברמה גבוהה בהשוואה ליתר מגזרי הפעילות דבר שגוזר כמובן גם את שיעור הריבית.
עם זאת, שיעורי ההכנסה מפעילות באשראי אמנם משקפים את עלות הכסף ואת הסיכון, אך גם את מידת האיום התחרותי ואת כוח השוק המופעל על הלקוחות השונים. "כאשר בוחנים את השיעור הממוצע של ההכנסה שהתקבלה בשלוש השנים האחרונות מפעילות באשראי, מוצאים שונות גבוהה בין המגזרים. כך, רמתו גבוהה במגזרים העסקים הקטנים ומשקי הבית (אשראי צרכני ולא למשכנתאות ת.ו) ונמוכה במגזרים בתחום המשכנתאות והבנקאות הפרטית", נכתב במחקר של בנק ישראל. "שיעור ההכנסה במגזרים העסקיים היא ממוצעת".
כמו כן, בבנק ישראל בודקים גם את הצד השני של המטבע – שיעור הריבית אותו משלם הבנק ללקוח על פקדון שהוא מפקיד אצלו. הניתוח שעשה בנק ישראל מעיד פעם נוספת כי במגזרים העסקיים – מגזרים שמתאפיינים בפיקדונות גדולים – שיעור ההכנסה של הבנק נמוך בהשוואה לשיעור במגזרים הקמעונאיים (משקי בית ועסקים קטנים), כאשר שיעור ההכנסה הנמוך משמעו שהריבית המשולמת על הפיקדונות גבוהה.
בדיקת "כלכליסט" מחודש אפריל האחרון הראתה כי לא רק שהעסקים הקטנים ומשקי הבית משלמים את מרווחי הריבית הגבוהים ביותר על אשראי אלא שאלו גם עלו במהלך שנת 2014. זאת על רקע הריבית הנמוכה שהביאה את הבנקים לפצות על אובדן ההכנסות מצד הפקדונות.
נקודה נוספת שעולה מהעבודה שביצעו בבנק ישראל שהיא חלק מדו"ח שנתי רחב על פעילות הבנקים ב-2014 היא ריכוזיות המערכת. על פי העבודה, אחד מהמגזרים הריכוזיים ביותר הוא המגזר המסחרי – מגזר העסקים הבינוניים. אלו עסקים שצורכים אשראי של עשרות מיליוני שקלים אך עדיין אינם גדולים בכדי לפנות לשוק ההון או למוסדיים.
על פי ממד הבודק את נתח השוק של שתי הקבוצות הגדולות לפי מגזרי פעילות עולה כי 72% מהאשראי לעסקים בינוניים נמצא בידי שני הבנקים הגדולים. באותו אופן, 64% מהאשראי לעסקים קטנים ו-58% מהאשראי הצרכני נמצא בידי הפועלים ולאומי. בבנק ישראל מציינים כי נתחי שוק אלו לא כוללים את המגזר החוץ בנקאי אך במגזרים אלו, נתח השוק החוץ בנקאי הוא נמוך ביחס לשליטת הבנקים.