$
ליאורה הירשהורן

מתחילים עבודה חדשה? כך תדאגו לכסף ולזכויות שלכם

קראו היטב את חוזה ההעסקה לפני שאתם חותמים, הבינו כיצד לבחור חיסכון פנסיוני ומהם הגורמים המשפיעים על גובהו ולימדו להבין את תלוש השכר - מדריך

ליאורה הירשהורן 12:3721.02.16

שוק העבודה הוא מורכב ומגוון. לכן כדאי ללמוד טוב יותר כיצד להתנהל בו כדי לשמור על הזכויות שלכם. כדי לעשות זאת באופן המיטבי רצוי להבין את הפרטים שבחוזה העבודה עליו תחתמו, לבחור קרן פנסיה, להכיר את הזכויות שלכם כעובדים, וללמוד כיצד לקרוא את תלוש המשכורת. הנה כמה נקודות שיסייעו לכם בכך.

 

מתחילים לעבוד

התקבלתם לעבודה? מיד עם תחילת העבודה תדרשו לחתום על חוזה העסקה, בו מוגדרים הזכויות והחובות שלכם כעובדים – כולל תנאי שכר וההטבות אותן תהיו זכאים לקבל.

 

  • קראו היטב את החוזה ושימו לב לכל הפרטים הקטנים, ובמיוחד לאלו שעשויים להשפיע על התנהלותכם הפיננסית: גובה שכר, שעות עבודה, שעות נוספות, זכויות סוציאליות, ימי חופש, תגמולים על הישגים ועוד.

 

  • אל תחתמו על חוזה העסקה לפני שהבנתם את כל הפרטים המופיעים בו. התייעצו עם מכרים או קרובי משפחה בעלי ניסיון. במידת הצורך, ניתן להתייעץ עם יועצים משפטיים. תוכלו להיעזר גם בשירות ייעוץ לאזרח או בייעוץ משפטי שמציעים גופים שונים בחינם או בתשלום. אפשר גם לצפות בסרטון לא חותמים אם לא מבינים באתר 'האוצר שלי' לקראת החתימה על חוזה ההעסקה.

 

  • במקביל לחתימה על החוזה, עליכם לבחור לעצמכם חיסכון לפנסיה. החוק מחייב את המעסיק שלכם ואתכם לחסוך עבורכם לפנסיה, החל מיומכם הראשון לעבודה (אם היה לכם חיסכון קודם) או תוך חצי שנה לכל היותר (אם אין לכם חיסכון קודם). במקרה בו אין לכם חיסכון פנסיוני קודם, מומלץ להיעזר במדריך איך בוחרים חיסכון פנסיוני כדי לבחור אחד בקפידה. אם יש בידיכם חיסכון פנסיוני מעבודה קודמת, באפשרותכם להעביר את הפרטים למעסיק החדש על מנת שימשיך להפריש כספים לאותו החיסכון. רגע לפני שאתם מתחילים לעבוד, שימו לב לשני מאפיינים המשפיעים על גובה קצבת הפנסיה שלכם בעתיד:

 

1. שכר מבוטח: החלק בשכר שלכם בעבורו מופקדים כספים לחיסכון הפנסיוני. לעתים, שכר זה נמוך ממשכורת הברוטו שלכם בשל רכיבים שלא נכללים בו (החזר הוצאות, שעות נוספות ועוד). בררו עם המעסיק העתידי שלכם אילו רכיבים יכללו בשכר זה ונסו לכלול כמה שיותר רכיבים. זכרו, ככל שהשכר המבוטח יהיה גבוה יותר, כך ההפקדות לפנסיה יהיו גבוהות יותר ותוכלו לצבור יותר כסף לגיל הפרישה.

קראו היטב את חוזה ההעסקה לפני שאתם חותמים קראו היטב את חוזה ההעסקה לפני שאתם חותמים צילום: shutterstock

 

2. החיסכון שלכם: ככל שהסכום שתעבירו מהשכר שלכם לחסכון הפנסיוני יגדל כך תגדילו את חסכון המס שלכם, זאת משום שהמדינה מאפשרת לחוסכים לפנסיה ליהנות מהטבת מס. שימו לב - כל עובד חייב לחסוך בעצמו (ללא קשר להפרשות המעסיק) בחיסכון פנסיוני לפחות 5.5% ועד 7% מהשכר. באפשרותכם להגדיל את שיעורי החיסכון כדי שתוכלו לשמור על רמת החיים לאחר הפרישה מעבודה.

 

  • בררו האם המעסיק שלכם מפריש לכם כסף לקרן השתלמות, שכן במגזרים מסוימים המעסיק מחויב לכך על פי הסכמים קיבוציים. קרן השתלמות היא קופת חיסכון המשמשת כאפיק חסכון לטווח הבינוני (שש שנים) הפטור ממס. המדינה, בדרך כלל, אינה מטילה מגבלות לגבי השימוש בכסף שנצבר בקרן ולכן ניתן לנצלו לכל צורך. קראו עוד על קרן השתלמות לשכירים או עצמאים באתר כל זכות.

 

 

בזמן העבודה

זכרו כי במסגרת העסקתכם אתם זכאים לזכויות רבות ובמקביל מחוייבים למספר נהלים וכללים.

 

  • תלוש השכר אותו אתם מקבלים מדי חודש כולל מידע חיוני רב ולכן יש לעקוב אחריו באופן קבוע. קראו את תלוש השכר כדי לוודא שאתם מקבלים את כל מה שמגיע לכם: שכר, החזרי נסיעות, הפרשה לחיסכון הפנסיוני ועוד. אם אתם עובדים בשכר נמוך (עם הכנסה חודשית ממוצעת בין 2,060 שקל לבין 6,750 שקל), ומלאו לכם 23 שנים ויש לכם ילד אחד לפחות שטרם מלאו לו 19- בדקו האם אתם זכאים למענק עבודה באתר רשות המסים.

 

  • שמרו את תלושי השכר שלכם וטופסי 106 (טופס שנתי שהמעסיק נותן, הכולל את הפרטים המרכזיים לגבי העסקתכם בשנה האחרונה: השכר ששולם לכם, המס ששולם עבורכם, ההפקדות לפנסיה שבוצעו עבורכם וכו'), עדכונים לגבי החיסכון הפנסיוני, מידע על קרן ההשתלמות ועוד. תזדקקו להם בעת פניה לביטוח לאומי או למס הכנסה.

 

  • אם אתם עובדים במספר מקומות עבודה במקביל או שהחלפתם מקום עבודה באמצע השנה והשכר השתנה או לא עבדתם ברצף במהלך השנה, בדקו אם עליכם לערוך תיאום מס. זהו תהליך בו תבקשו מרשות המיסים לחשב עבורכם את המס שתצטרכו לשלם על ההכנסה שקיבלתם. תיאום מס יכול לחסוך לכם כסף רב וניתן לבצעו באמצעות כמה פעולות פשוטות. קראו עוד על כך באתר רשות המסים.

 

  • התאימו את ניהול התקציב לגובה השכר החדש שלכם. כך, תוכלו להימנע מכניסה למינוס בחשבון הבנק. קראו איך מנהלים תקציב בקלות ובפשטות.

 

קראו עוד באתר האוצר שלי על התחלת עבודה חדשה. לסיוע במציאת עבודה, קבלת ייעוץ תעסוקתי ומידע על הכשרות מקצועיות, תוכלו לפנות לשירות התעסוקה.

 

הכותבת היא סגנית בכירה לממונה על שוק ההון במשרד האוצר ואחראית על קידום חינוך פיננסי במסגרת "האוצר שלי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x