חושבים שאתם צרכנים נבונים? זה לא מספיק להשוות מחירים בסופרמרקט
הכירו את מושגי היסוד הקשורים לעסקה, דעו מהן הזכויות שלכם כשברצונכם לבטל רכישה והתמקחו גם מול גופים פיננסיים - מדריך לקראת יום הצרכן הבינלאומי
לקראת יום הצרכן הבינלאומי שיצוין השבוע, ב-15 במרץ, אספנו עבורכם חמישה טיפים חשובים לצרכנות נבונה בחיי היומיום. זכרו, גם צעדים קטנים מובילים לשינוי גדול - גם בתפיסה המחשבתית וגם בחשבון הבנק. כצרכנים יש נו כוח בקבלת ההחלטות, ואלו עשויות להביא לחיסכון לא מועט במרוצת השנים.
1. השוו מחירים:
השוואת המחירים היא לא נחלתו הבלעדית של תחום המזון, כשהולכים לסופר ומחפשים את המוצר הזול ביותר על המדף. השוואת מחירים רלוונטית לכל תחום בחיים שלנו: בבנק, בסלולר, בכבלים ובלוויין, בדלק, בביטוחים ובחיסכון הפנסיוני שלנו. בעידן של היום, השוואת מחירים נעשית בדרך נוחה וקלה ויש אתרים רבים שעושים זאת עבורכם במקום שיש תחרות, אתם יכולים רק להרוויח. גילשו וחפשו באינטרנט אתרים שונים להשוואת מחירים. לשימושכם, גם מחשבונים של אגף שוק ההון להשוואה נוחה של מחיר ביטוחי רכב חובה, בריאות והדירה.
2. הכירו את כל פרטי העסקה ומושגי יסוד בסיסיים הקשורים בה:
לפני שתחליטו לרכוש משכנתא, שאלו את עצמכם האם אתם יודעים מה ההבדל בין שיטת החזר לוח שפיצר לבוליט? האם הריבית קבועה וסכום ההלוואה צמוד למדד או ההפך?. לפני שהולכים לרכוש ביטוח דירה, האם בדקתם את תנאי הפוליסה האחידה וההרחבות שלה? כדי שתדעו מה לשאול בעת הרכישה, עליכם לשלוט היטב במושגים הבסיסיים בנושא בו אתם מתעניינים. היעזרו במילון המונחים באתר האוצר שלי או השתמשו באינטרנט כדי לצלול אל המושגים, תקנות חדשות וכלים נוספים שכדאי להכיר. זכרו, אל תחתמו על עסקה שאתם לא מכירים ומבינים את הפרטים בה! צפו בסרטון 'לא חותמים אם לא מבינים' כדי לגלות למה חשוב להבין בדיוק את התנאים של העסקה ועל מה אתם עומדים להתחייב.
3. מצו את זכויותיכם:
כדי לגלות צרכנות נבונה, עליכם מוטלת החובה לעמוד על מיצוי הזכויות המגיעות לכם בתחומים שונים. האם אתם מכירים את האיסור על הטעיית הצרכן החל בפרסומות? התנאים לביטול עסקאות והחובה לסימון מחירים? היכנסו לאתר של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן או לאתר כל זכות שמאגד מידע מקיף על זכויות תושבי ישראל והדרך למימושן - כדי ללמוד על מה מגיע לכם במסגרת החוק. לא בטוחים מה יחס החוק בנוגע למקרה ספציפי שחוויתם? באפשרותכם להתייעץ בפורום לזכויות צרכניות באתר של המועצה לצרכנות או בשאלות הנפוצות של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן. הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן מאפשרת הגשת תלונה כנגד בית עסק שלא כיבד את זכויותיכם.
4. היו אסרטיביים מול ספקים:
עכשיו, כשאתם מודעים לזכויות שלכם ובקיאים בעולם המושגים בו אתם מתעניינים, תוכלו להיות אסרטיביים מול הספקים ולדרוש את מה מגיע לכם. אסרטיביות יכולה להיות גם ניהול משא ומתן על תנאי העסקה השונים, אחרי שביצעתם השוואת מחירים וסקר שוק מקדימים. צפו בסרטון 'שווה להתמקח מול גופים פיננסיים'.
5. תכננו מראש הוצאות והיערכו מראש להוצאות בלתי צפויות:
השאלה היא לא רק איך לצרוך אלא כמה. כדאי לתכנן הוצאות ולקנות לפי התכנון,להגיע עם רשימה מסודרת לסופר ולא להתפתות לקנות מה שלא כתוב בה למשל, להקצות סכום מקסימלי לכל סוג של הוצאה בחודש (סכום להוצאה על בגדים למשל, סכום להוצאה על אוכל בחוץ וכן הלאה), לערוך סדר עדיפויות של מה חשוב יותר ומה חשוב פחות ולחסוך כל חודש סכום קבוע. החיסכון יאפשר לכם לרכוש מוצר יקר כמו החלפת ריהוט או נסיעה משפחתית לחו"ל. צריך לקחת בחשבון מצב שבו תיאלצו לרכוש מוצר יקר בלי יכולת לתכנן את הרכישה מראש ולכן החיסכון חשוב יותר בהתמודדות עם אירועים לא צפויים. קראו עוד על למה חשוב לחסוך ואיך להיערך לעתיד הצפוי ולא הצפוי וצפו בסרטון 'דבר ראשון כסף לחיסכון'.
הכותבת היא סגנית בכירה לממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר ואחראית על קידום חינוך פיננסי במסגרת האוצר שלי .