מהסניף בנתניה עד לניהול הבנק: מיהו מנכ"ל הפועלים החדש
אריק פינטו צמח בשורות הבנק שאליו הצטרף לפני 36 שנים. הוא עלה ממרוקו והתמודד עם מחלת הפוליו, אך כעת יתמודד עם אתגרים שונים בתכלית, כמו ההתייעלות תפעולית והחקירה בארה"ב
פיתוח התחום הדיגיטלי, המשך התייעלות תפעולית, התמודדות במגזר העסקים הקטנים, וחדירה לארה"ב, אילו התחומים שבהם צפוי אריק פינטו המנכ"ל הנכנס של בנק הפועלים להתמקד עם כניסתו לתפקיד. בנוסף ייאלץ פינטו להתמודד גם עם אתגרים פחות נעימים כמו החקירה המתמשכת של הרשויות האמריקאיות, שצפויה להגיע לסיומה בתקופתו, והביקורת הנוקבת על הבנקים הישראלים, רווחי הענק וגובה העמלות.
- לבנק ישראל אין מדיניות מוסכמת בפיקוח על שלוחות הבנקים בחו"ל
- מנכ"ל בנק הפועלים הבא - אריק פינטו
- פועלים מסכם רבעון עם ירידה חדה ברווח ובתשואה להון
כפי שנחשף באתר "כלכליסט" אתמול, החליטה ועדת האיתור בראשותו של יו"ר הדירקטוריון יאיר סרוסי, לבחור את פינטו לתפקיד המנכ"ל. הבחירה היתה צפויה, והמתמודד העיקרי עמו על התפקיד היה רביב צולר, מנכ"ל ביטוח ישיר.
מינויו של פינטו מותנה באישור המפקחת על הבנקים חדוה בר, שככל הנראה יתקבל על רקע העובדה שמדובר במי שכבר מכהן במערכת הבנקאית בתפקיד בכיר, וכן בהסדרת זכויות הפנסיה של בכירי המערכת הבנקאית והחרגתה מחוק שכר הבכירים, שכן פינטו צבר זכויות של 10 מיליון שקל שאותן הוא עלול לאבד במקרה של אי־החרגה.
סיכויים גבוהים
סיכוייו של פינטו (55) לקבל את תפקיד מנכ"ל הבנק היו גבוהים מלכתחילה לאחר שבינואר האחרון סומן ע"י ציון קינן, המנכ"ל הפורש, כמחליפו, כשמונה למ"מ המנכ"ל. כמו קינן, צמח פינטו מתוך הבנק, אליו הצטרף לפני 36 שנים כבנקאי בסניף פולג בנתניה. סרוסי אמר אתמול כי "הוועדה קיימה תהליך מעמיק שבמסגרתו נבחנו מועמדים חיצוניים מרשימים לצד המועמד הפנימי. אריק פינטו הרשים את הוועדה בראייה ארוכת הטווח שלו, בהישגיו הראויים לציון וביכולת שלו להוביל ארגון מסוגו של בנק הפועלים, שמונה כ־12 אלף עובדים. אנו גאים ביכולת שלנו למנות למנכ"ל מועמד פנימי שצמח בבנק ומילא בו שורה של תפקידים במשך 36 שנים, שאיפשרו לו להכיר את הבנק היטב. אני מאחל לאריק בהצלחה רבה ורוצה לנצל את ההזדמנות להודות לציון קינן, בשמי ובשם בעלת השליטה שרי אריסון, חברי הדירקטוריון, המנהלים ועובדי הבנק, על היותו חלק ממשפחת הפועלים ועל עבודתנו הצמודה בשנים האחרונות שהביאה את הבנק להיות המוביל במערכת הבנקאית בישראל".
מאז תפקידו הראשון בנתניה שימש פינטו במספר תפקידים ביניהם מנהל מדור אשראי דוקומנטרי בסחר חוץ, סגן מנהל הסניף המרכזי ויו"ר ארגון העובדים, מנהל אגף משאבי אנוש, מנהל אגף אשראי קמעונאי ומשכנתאות וכחבר הנהלה מילא שלושה תפקידים: ממונה על חטיבת האסטרטגיה, ממונה על החטיבה הקמעונאית וכיום — מ"מ מנכ"ל ו־ COO — הממונה על אסטרטגיה, משאבים ותפעול.
החל מאוקטובר 2013 ועד ינואר 2016 שימש פינטו בתפקידו העיקרי בבנק, הממונה על החטיבה הקמעונאית, שמונה כ–245 סניפים ומעסיקה כ–7,000 עובדים. פעילותו העיקרית בתקופה זו היתה בהקמת מערך הסניפים הדיגיטליים, הקמת הבנק האינטרנטי b online, הקמת מערך פועלים הייטק, והשקת המודל של "אשראי ברגע" לאנשים פרטיים ולעסקים קטנים. הוא היה מעורב אקטיבית בישום תכנית התייעלות של הבנק במסגרתה פרשו לא פחות מ־1,800 עובדים. תכנית ההתייעלות היא אחת המשימות העיקריות שלו עם כניסתו לתפקיד, בעיקר לאור דרישת בנק ישראל להמשך התייעלות הבנק. יחס היעילות התפעולית של הבנק (יחס בין הוצאות להכנסות תפעוליות), הינו 59.4%
נכנס לנעליים גדולות
פינטו נכנס לתפקיד בתקופה מאתגרת ולנעליו הגדולות של קינן שהוביל את הבנק לרווחים של כ־3 מיליארד שקל בשנה. כדי לשמור על רמת רווחיות כזו בתקופה שבה נאלץ הבנק להיפרד מנכסים מרכזיים בשל לחצים רגולטורים וציבוריים, כמו חברת כרטיסי האשראי ישרכארט שמהווה חלק מהותי מרווחיו, יצטרך פינטו להוביל המשך התייעלות מאסיבית. הוא יצטרך להתמודד גם עם הביקורת הציבורית על רווחי הבנקים וגובה העמלות. ל"כלכליסט" נודע כי אחת מתוכניותיו היא לשפר את התדמית החברתית של הבנק באמצעות שיפור היחסים עם הלקוחות הבעיתיים.
נושא מהותי נוסף שעימו יתמודד היא העננה שמרחפת על הבנק מצד הרשויות האמריקאיות, חקירה שבנק לאומי יצא ממנה עם קנס של 400 מיליון דולר. בניגוד ללאומי, הפועלים איננו ממהר להגיע לפשרה עם האמריקאים, אלא מנסה להתמודד עם הבעיה המשפטית. נושא זה גוזל הרבה תשומב לב ניהולית ועלול להביא בעקבותיו תביעות נגזרות נגד הבנק.
שאלה מעניינת היא אם השדרה הניהולית שעבדה לצידו של קינן תמשיך גם לצידו של פינטו ועפ"י הערכות פינטו כן מתכנן שינויים מסויימים בשדרה זו. במקביל הוא ינסה לשמר את המובילות בתחום הקמעונאות, שפתח הבנק על לאומי, ולהמשיך להתמודד על נתח השוק בתחום העסקים הקטנים והבינוניים. תחומים נוספים שאותם ינסה לשפר היא המעורבות בפעילות שוק ההון וחדרי המסחר, והחדירה שאותה מנסה הבנק לבצע בארה"ב.
פינטו עלה לארץ ממרוקו ב־1964 בהיותו בן 3, כאשר שנתיים קודם לכן חלה בפוליו. שנתיים לאחר הגעת המשפחה ארצה נפטרה אמו, וכשהיה בן 12 נפטר גם אביו. הנסיבות הובילו אותו ללימודים בכפר הנוער בפנימיית בן שמן, שם למד בתיכון במגמת ביולוגיה. נכותו מנעה ממנו שירות בצה"ל למרות שביקש להתנדב. הוא בוגר תואר ראשון במינהל עסקים מטעם ניו אינגלנד קולג', מוסמך במינהל ציבורי מטעם אוניברסיטת קלארק שבבוסטון, וכן בוגר לימודי תעודה בתפקידי 'הדירקטור הלכה למעשה' של המרכז הישראלי לניהול ולימודי תעודה בניהול כללי מאוניברסיטת בר אילן. פינטו אימן 5 שנים את נבחרת ישראל בכדורסל נכים (בכיסאות גלגלים) שסיימה במקום השישי במשחקי הפראלימפיים בבייג'ינג 2012. הוא שחמטאי עבר ובעל תואר מאמן העשור ביום העצמאות ה־60 מטעם שר הספורט. ב־1978 זכה באות נשיא המדינה למתנדב הצעיר, בשל התנדבותו למען האחר והקהילה, במסגרת שנת הילד הבינלאומית.
בן טיפוחיו של קינן
פינטו אמר לאחר הבחירה כי: "אני נרגש וגאה לקבל על עצמי את תפקיד מנכ"ל בנק הפועלים, לאחר שזה יאושר על ידי המפקחת על הבנקים. משחר נעוריי, שאפתי למצוינות והאמנתי שניתן להגיע להישגים רק באמצעות התמדה, נחישות ועבודה קשה. תמיד הצבתי לעצמי חזון אישי ופעלתי לאורו, כדי להגיע ליום המיוחד הזה. נסיבות חיי דרבנו אותי להתאמץ יותר מכולם ולפעול בנחישות להשגת מטרותיי האישיות והעסקיות, ואני מתכוון לרתום את כל היכולות והכישורים שלי על מנת לשמור על מעמדו של הפועלים כבנק המוביל והחדשן בישראל.
קינן, שעומד כאמור מאחורי הרצת פינטו לתפקיד, אמר כי "אני מברך על הבחירה הנכונה. אני מאחל לאריק פינטו הרבה הצלחה בתפקידו החדש, שימשיך להוביל את הבנק להמשך עשייה והישגים נוספים. יש לו את הניסיון והמנהיגות הנדרשים כדי להצעיד את הבנק ולשמור על מעמדו המוביל״.