המדינה לבג"ץ: קרן פנסיה טובה יותר לחוסכים מביטוחי מנהלים
בתשובה לעתירת איגוד בתי ההשקעות נגד הרפורמה באג"ח המיועדות מבהירה המדינה שקרן פנסיה עדיפה על קופת גמל וביטוח מנהלים, ולכן היא בוחרת "לתת סובסידיה למוצר המועדף". בתי ההשקעות טוענים כי מדובר באפליה פסולה
"המדינה סבורה כי רכישת קרן פנסיה תקנה ערך רב יותר לצרכנים. קרן פנסיה היא המוצר הטוב ביותר לציבור הרחב". כך טוענת המדינה בתשובה שהגישה לבג"ץ ביום חמישי לעתירת איגוד בתי ההשקעות נגד רפורמת האג"ח המיועדות בפנסיה.
- איגוד בתי ההשקעות: "הקצאת האג"ח המיועדות תפלה לרעה מאות אלפי פנסיונרים"
- הרפורמה שתמנע את הסבסוד של הצעירים את הפנסיונרים בפנסיה יוצאת לדרך
תשובת המדינה לעתירה הגיעה יום לאחר ששר האוצר משה כחלון חתם על רפורמה המשנה את הקצאת האג"ח המיועדות כך שבמקום שהאג"ח יוקצו בשיעור 30% לכלל החוסכים, הן יוקצו בהדרגה בשיעור של 60% רק לחוסכים המבוגרים כדי להפחית תנודתיות החיסכון בגיל מבוגר. זאת בעוד החוסכים הצעירים לא יזכו להקצאה כלל (ההקצאה תרד באופן הדרגתי ככל שיתרבו הפנסיונרים).
אג"ח מיועדות מקנות תשואה מובטחת של 4.86% בשנה רק לקרנות הפנסיה ולא לקופות הגמל וביטוחי המנהלים. איגוד בתי ההשקעות עתר לבג"ץ בטענה כי הקצאתן רק לקרנות הפנסיה היא בגדר אפליה פסולה. לפי תשובת המדינה, "הקצאת אג"ח מיועדות מהווה סובסידיה המגלמת את העדפות הממשלה בנוגע לציבור החוסכים ולקופה הציבורית. אחד הכלים המשמשים את המדינה להכווין התנהגות ולעודד צרכנים לבחור במוצר אחד תחת מוצר אחר הוא מתן סובסידיה למוצר המועדף". במילים אחרות המדינה מבהירה כי היא חושבת שקרן פנסיה עדיפה על קופת גמל וביטוח מנהלים.
לבעלי שכר של 6,000 שקל
כדי להוכיח את העקביות בתמיכה בפנסיה, ניצלה המדינה את תשובתה לעתירה כדי לחשוף נתונים על מהלך קודם שהשיקה כדי לחזק את הפנסיות של הציבור — קרנות ברירת המחדל. מדובר בקרנות שזכו במכרז של האוצר לאחר שהתחייבו לגבות דמי ניהול נמוכים במיוחד. כך נחשף כי נכון לסוף פברואר הצטרפו 20 אלף חוסכים לשתי קרנות הפנסיה המוזלות שבחרה המדינה — קרנות הפנסיה של מיטב דש והלמן־אלדובי. עוד חושפת המדינה כי 89% מהעמיתים שפתחו חשבון פנסיוני ב־2015 עשו זאת בקרנות בפנסיה ולא בביטוחי מנהלים וגמל. לפי הערכות, אלו הנתונים גם ב־2016 אם כי עדיין אין למדינה מידע מלא. עוד נחשף כי השכר הממוצע של חוסכים בקרנות פנסיה עומד על 5,950 שקל, נכון לשנת 2015, שכר המהווה 60% מהשכר הממוצע במשק — לפי המדינה חשוב, אם כן, להקצות סובסידיה לבעלי השכר הנמוך במשק.
הן חברות הביטוח (שהצטרפו לעתירה) והן בתי ההשקעות, אף שמנהלים בעצמם קרנות פנסיה, דורשים להקצות אג"ח מיועדות גם לביטוחי המנהלים ולקופות הגמל, מוצרים נוספים שהם מנהלים בהיקפים של עשרות מיליארדי שקלים כל אחד ואשר גובים דמי ניהול גבוהים מאלו של קרנות הפנסיה. החשש שלהם הוא שעל רקע הרפורמה בהקצאת מיועדות רק לחוסכים מבוגרים ופנסיונרים, חוסכים עלולים להעדיף לעזוב את קופות הגמל וביטוחי המנהלים לטובת קרנות פנסיה שהרווחיות שלהן נמוכה יותר עבורם. לדוגמה, בביטוחי המנהלים דמי הניהול גבוהים משמעותית מקרנות הפנסיה על רקע העובדה שמי שהצטרף אליהם עד 2013 נהנה גם מהגנה על הקצבה מפני התארכות תוחלת החיים.
89% בחרו בקרנות הפנסיה
הנתון שהציג האוצר ביחס להצטרפות של 89% מהחוסכים לקרנות פנסיה ב־2015 מעט מטריד שכן כיום ביטוחי מנהלים לא מספקים הגנה דומה ולפיכך האטרקטיביות שלהם נפגעה מאוד ובכל זאת עדיין 11% מהחוסכים שהצטרפו למוצר פנסיוני בחרו במוצר זה ב־2015. לפי הערכות, על רקע השחיקה ברווחיות בקרנות הפנסיה סוכני ביטוח החלו לשווק יותר ביטוחי מנהלים, בין היתר תוך הדגשת ההבחנה כי בניגוד לפנסיה אין בביטוחי המנהלים את אלמנט הסבסוד ההדדי. אם כי יתרון זה ספק אם מפצה על היות המוצר יקר משמעותית מקרנות הפנסיה.
את איגוד בתי ההשקעות מייצג בעתירה עו"ד ארנון שגב, ואת התאחדות חברות הביטוח מייצג משרד מ. פירון ושות'.