פרישת נשים בגיל 67 תגדיל את הפנסיה שלהן ב-40% ותצמצם את הפער מול גברים
ממחקר חדש של מכון טאוב עולה כי פער הפנסיה בין גבר נשוי שפורש בגיל 67 לאשה הפורשת בגיל 62 מגיע ל-61%, אך מצטמצם ל-15% במקרה של פרישה מאוחרת
פרישה של נשים בגיל 67 מצמצמת דרמטית את הפערים המגדריים בגובה ההכנסות מפנסיה וקצבת זקנה. כך למשל, גבר נשוי שפורש בגיל 67 ישתכר 61% יותר מאשה נשואה שתפרוש בגיל 62 אבל רק 15% יותר מאישה שתפרוש בגיל 67 כמוהו. כך עולה ממחקר חדש שערכו ליאורה בוורס והדס פוקס ממרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית שמתפרסם הבוקר (א').
- התאחדות התעשיינים: תומכים בתוכנית גפני להעלאת גיל הפרישה לנשים ל-64
- "נגמרו הימים בהם אדם מבוגר מחכה לגיל הפרישה"
המחקר בוצע באמצעות מאגר הנתונים של חברת מנורה מבטחים וכולל 640 אלף חוסכים בקרנות פנסיה חדשות. הוא אינו מתייחס למי שצפויים לקבל פנסיה תקציבית או הם עמיתים בקרנות ותיקות, אלא בעיקר לחוסכים צעירים יותר.
מהמחקר עולה שההכנסות מפנסיה וקצבת זקנה של גבר נשוי שיפרוש בגיל 67 יעמדו על 15,300 שקל ויהיו גבוהות ב-61% ו-5,800 שקל מאישה נשואה שתפרוש בגיל 62 (הכנסה של 9,500 שקל). אישה נשואה שתפרוש בגיל 67 מצמצמת את הפער משמעותית כיוון שהיא תחסוך עוד 5 שנים לפנסיה ותגדיל ב-5% לשנה את קצבת הביטוח הלאומי. היא תשתכר 13,300 שקל והפער בין הגבר לבינה יצטמצם ל-15% בלבד שהם 2,000 שקל.
פער גדול עוד יותר צפוי בין רווקים. גבר רווק שיצא לפנסיה בגיל 67 צפוי לקבל 17,000 שקל לעומת 9,700 לרווקה שתפרוש בגיל 62, פער של 7,300 שקל שהם 75%. רווקה שתפרוש בגיל 67 תגיע לעומת זאת להכנסה של 13,600 שקל, כלומר הפער בין הגבר לבינה יצטמצם ל-3,400 שקל שהם 24% בלבד. לרווקות משמעות רבה בהקשר של פנסיה כיוון שאלמנים צפויים לקצבת שארים וגרושים מחלקים ביניהם את זכויות הפנסיה. רווקות אינן נהנות מאף אחת מההטבות.
ישראל מדורגת באמצע בין המדינות האירופיות במונחים של הפערים המגדריים העתידיים בפנסיה. שיעורי התעסוקה הגבוהים של נשים מצמצמים את הפערים בהשוואה ליתר מדינות ה- OECD. לעומת זאת, יש במדינה פערים גדולים יותר מאשר במדינות אחרות בין גברים לנשים בשעות העבודה השבועיות. ככל הנראה פערים אלה מעמיקים בשל שיעורי הילודה הגבוהים בישראל.
החוקרת הדס פוקס אומרת ש"ככל שאדם מפריש סכום גבוה יותר לפנסיה בתקופת העבודה, הוא יקבל קצבה גדולה יותר בפרישה. נשים בישראל אמנם עובדות בשיעורים גבוהים אולם גברים עובדים יותר שנים, שעות העבודה שלהם רבות יותר והשכר גבוה יותר. לכן ההכנסה הממוצעת שלהם גבוהה משל נשים. אם רוצים לצמצם את הפער בפנסיה, המפתח הראשי הוא צמצום הפערים בשוק העבודה".
החוקרת ליאורה בוורס הוסיפה: "יש דרכים לצמצם את הפערים בפנסיה גם באמצעות צעדי מדיניות ממשלתיים, בראש ובראשונה העלאת גיל הפרישה לנשים". כן יש לדבריה "למצוא פתרונות לשימור רצף ההפרשות לפנסיה ולביטוח הלאומי בעת חופשות לידה וטיפול בילדים".