$
צרכנות פיננסית

הטבות המס טרם הגיעו לקופות הגמל להשקעה של כחלון

קופות הגמל להשקעה מבטיחות משיכת כספים ללא אירוע מס, אלא שההטבות הללו חייבות בתקנות שכבר שלוש שנים מתעכבות בוועדת הכספים. חוסכים שביקשו למשוך קצבה חודשית גילו שעליהם לשלם מס על רווחי הון. בעוד שברשות שוק ההון טוענים שהתקנות מתעכבות בועדת הכספים, בוועדה טוענים כי הן כלל לא הגיעו לשולחנם: "פנינו לרשות שיגישו תקנות בעניין ולא נענינו"

רחלי בינדמן 10:4015.10.19

קופות הגמל להשקעה, שהיו אמורות לעודד חיסכון ארוך טווח, מתבררות כמוצר נכה שלא מממש את ההטבות שהוא התיימר להציע. קופות הגמל להשקעה באו לעולם ב־2016 ביוזמת שר האוצר משה כחלון, למורת רוחה של הרשות לני"ע, שטענה נגד הטבות המס הייחודיות שהן קיבלו. אלא שהטבות המס הללו חייבות בתקנות שכבר שלוש שנים אישורן מתעכב בוועדת הכספים.

 

 

קופות הגמל להשקעה כבר מנהלות נכסים בהיקף של כ־10 מיליארד שקל. הבשורה במוצר זה היא הטבת מס מרחיקת לכת לחוסכים: מי שיתמיד ויחסוך עד גיל פרישה יוכל למשוך את הכסף כקצבה חודשית, ולא יחויב במס על רווחי ההון שצברה קופת הגמל. כמו כן הכספים הנחסכים בו נזילים וניתנים למשיכה בכל עת ולהעברה בין קופות ללא אירוע מס.

 

שר האוצר משה כחלון. יוזמה ללא שיניים שר האוצר משה כחלון. יוזמה ללא שיניים צילום: משה מילנר, לע"מ

 

 

הבעיה היא ששני יתרונות המס הללו כלל לא מתקיימים מכיוון שהתקנות המציעות את אותן הטבות מתעכבות על שולחן ועדת הכספים כבר שלוש שנים, שאינה ממש מתפקדת כבר תקופה ארוכה על רקע שתי מערכות הבחירות. תחילה, כך טוענים בוועדת הכספים וגם ברשות שוק ההון, כרכה רשות שוק ההון את התיקונים הנדרשים עם עוד תיקונים של נושאים לא קשורים ושנויים במחלוקת. בעקבות זאת בוועדת הכספים דרשו מהרשות להפריד בין הנושאים, מה שיצר את העיכוב המקורי.

 

ברשות שוק ההון טוענים כי הגישו נוסח נפרד כבר לפני יותר מחצי שנה, אך בוועדת הכספים מתעקשים שלא קיבלו כזה. כמו כן ברשות טוענים כי התקיים דיון בעניין זה עוד לפני פיזור הכנסת וכי העיכוב הוא טכני בלבד בגלל שתי מערכות הבחירות לכנסת, ומיד לאחר הקמת הממשלה יהיה זה אחד הנושאים הבוערים לקדם. מנגד, בוועדת הכספים טוענים כי חל שיהוי בהעברת תקנות עדכניות, ואלה שהועברו לאישור כלל אינן בתוקף ויש להגישן מחדש.

 

קצבה לא פטורה

 

בעקבות מחאת הרשות לני"ע על היתרונות העדיפים של מוצר הגמל להשקעה על פני קרנות נאמנות ותיקים מנוהלים, נקבעה תקרת הפקדה לגמל להשקעה של 70 אלף שקל בשנה. חוסך שהחל למשל להפקיד בסוף 2016 וניצל את שנת המס הראשונה להפקיד 70 אלף שקל למוצר וכך גם בשלוש השנים העוקבות, הפקיד בסך הכל 280 אלף שקל לקופת הגמל להשקעה עד כה. התשואה הממוצעת של קופות הגמל להשקעה מאז דצמבר 2016 ועד אוגוסט 2019 עמדה על כ־16%. חלק מהכספים שנכנסו בשנים העוקבות צברו תשואה שייתכן ונמוכה יותר, אך אפילו אם ניקח את הסכום היסודי של 70 אלף שקל שצבר תשואה של 16%, מדובר ב־11 אלף שקל רווח הון שנוצר עד כה. אם אותו חוסך הגיע לגיל פרישה, והיה כעת מוסיף את הסכום הצבור לקצבה הפנסיונית שלו הוא היה חוסך מס של 25% על הרווח, 2,750 שקל.

 

בשורה התחתונה חוסכים מבוגרים שניצלו את ההטבה כדי להפקיד את תקרת הסכום השנתית בשלוש השנים האחרונות במטרה להגדיל את קצבת הפנסיה שלהם עם פטור ממס רווחי הון — גילו כי אין להם אפשרות למשוך את הכספים כקצבה פטורה, ועליהם להמתין עד אישור התקנות או לחלופין למשוך את הכסף ולספוג את המס.

 

לפני שנה חשף סגן שר האוצר ח"כ יצחק כהן כי הוא מתכנן להגדיל את תקרת ההפקדות השנתית ל־150 אלף שקל בשנה במטרה לעודד חיסכון לטווח ארוך. אלא שבינתיים התקנות שאמורות להצדיק את קיום המוצר עדיין תקועות.

 

"נטפל בסוגיית הניוד"

 

מוועדת הכספים נמסר בתגובה: "ועדת הכספים היא שהעבירה את תיקון החוק, שאיפשר את הקמת קופות הגמל להשקעה. כך הוועדה מבקשת לאשר את התקנות הרלוונטיות בהקדם, במטרה לאפשר לציבור ליהנות ממכשיר זה.

 

"לצערנו תקנות קופת הגמל להשקעה הוגשו כמקשה אחת לצד תקנות נוספות, הדורשות בירור ועבודה נוספת. לאור זאת, פנתה הוועדה מספר פעמים לרשות שוק ההון, בבקשה להפריד בין התקנות, על מנת שתוכל לאשר את התקנות הרלוונטויות ולאפשר פעילות תקינה של קופת הגמל להשקעה. הפניות לא נענו.

 

"הפנייה האחרונה לרשות, נעשתה בפגרת הבחירות לכנסת ה-21, לגביה לא התקבל מענה כלל. מעבר לכך, הרשות לא העבירה תקנות עדכניות מאז פיזור הכנסת ה-20, כך שהתקנות אינן בתוקף למעלה מחצי שנה, ולא ניתן לדון בהן מבחינה חוקית. ברגע שיועברו תקנות עדכניות, ועדת הכספים תשמח לאשרן".

 

מרשות שוק ההון נמסר בתגובה: "רשות שוק ההון מקדמת בתמיכת משרד האוצר וועדת הכספים את תקנות ניוד קופות הגמל להשקעה כדי לאפשר לציבור החוסכים ליהנות ממלוא יתרונותיו של מוצר זה. לאור פיזור הכנסת וכדי לא לעכב את המהלך שיאפשר לחוסכים לנצל את הטבת המס בעת קבלת הכספים בצורת קצבה, קיבלה הרשות את בקשתה של ועדת הכספים לפצל את סוגיית ניוד קופות הגמל להשקעה מסוגיות שנכרכו איתה בעבר. על אף הרצון של כל הצדדים לקדם נושא זה, עקב שתי מערכות הבחירות שהתקיימו בסמיכות רבה, והשפיעו גם על עבודת הוועדות בכנסת, התעכב הליך החקיקה. רשות שוק ההון שמה למטרה לקדם נושא זה בהזדמנות הראשונה המתאפשרת עם חזרת ועדות הכנסת לפעילות והקמתה של ממשלה חדשה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x