"סוכן ביטוח אמר לי 'אני דואג לילדיי לפני ילדי המבוטחים'"
הברית בין סוכני ביטוח לחברי כנסת נחשפה אתמול בדיון בוועדת הכספים, שבו 12 ח"כים קראו לממונה על שוק ההון משה ברקת למנוע את כניסת חברות כרטיסי האשראי לענף הביטוח. ברקת: לוועדת הכספים אין סמכות להתערב
דיון שנערך אתמול בוועדת הכספים חשף את החיבור בין סוכני הביטוח לפוליטיקאים רבים בישראל. בדיון, שעסק ביוזמת הממונה על שוק ההון משה ברקת לאפשר לחברות כרטיסי אשראי לשווק ביטוח, 12 חברי כנסת קראו לברקת לדחות את ההכרעה - שתייצר לסוכני הביטוח תחרות חדשה ומשמעותית.
- ברקת: לחצים פוליטיים לא יועילו, הרשות היא שתקבע אם חברות האשראי יקבלו רישיון סוכן
- סכסוך בין רשות שוק ההון לסוכנים סביב כניסת חברות האשראי לתחום הביטוח
- על רקע המשבר: סוכני הביטוח פועלים למניעת כניסתן של חברות האשראי לתחום
ח"כ מיקי זוהר, אחד תומכי הסוכנים, אמר בדיון: "מסכנים את ענף סוכני הביטוח ופשוט מחסלים אותו". לצד זוהר התייצבו חברי הכנסת עודד פורר, אתי עטיה, שלמה קארי, מטאנס שחאדה, מיכאל מלכיאלי, מיכאל ביטון, אחמד טיבי, ניר ברקת, מיכל שיר, קתי שטרית וקרן ברק.
חברות הכנסת אורית פרקש הכהן ומירב כהן היו בדעת מיעוט כשהתגייסו לצד הממונה ותמכו במהלך שישרת את התחרות ויוביל להוזלת תעריפי הביטוח. הממונה על התחרות עו"ד מיכל הלפרין שנכחה בדיון חזרה והדגישה כי המהלך יוזיל את העלויות לצרכנים.
הסוכנים הצהירו לא פעם כי יש להם גב פוליטי חזק. נדידת חברי כנסת לכנסי הלשכה באילת הפכה כבר לעניין שבשגרה. בערב הבחירות האחרון אף פורסמה ידיעה במגזין ביטוח שלפיה מעל ל־1,000 סוכנים התפקדו לליכוד. נשיא לשכת סוכני הביטוח ליאור רוזנפלד חשף בדיון כי הצליח לגייס גם את ראש הממשלה בנימין נתניהו. "נפגשתי אתמול עם ראש הממשלה והוא היה בהלם מוחלט מכך שראש רשות מאפשר לבעלי ההון, לחברות האשראי, בגלל לחצים שמופעלים עליו, להיכנס לביטוח".
למרות הפגנת הכוח, ברקת הבהיר בתחילת הדיון כי החוק קובע שרק לממונה על שוק ההון הסמכות להעניק רישיון להקמת סוכנות ביטוח, ולפיכך מלכתחילה אין לוועדת הכספים סמכות בנושא. "אנחנו רואים המון כשלים בעבודת הסוכן, כאשר הסוכן דואג למקסם את העמלה שלו", תקף ברקת. "שוחחתי לא מזמן עם סוכן ושאלתי אותו אם הוא שלם עם מה שהוא עושה ואם אינו דואג לילדים של הלקוח שלו. הוא השיב — אני דואג קודם כל לילדיי שלי".
הסוכנים טענו בדיון כי התחרות שמציבים מולם אינה הוגנת, שכן לחברות כרטיסי אשראי יש מידע עודף על לקוחותיהם. הם אף הציגו עצמם כעצמאים שפרנסתם בסכנה, בין היתר בגלל משבר הקורונה. חברי הכנסת לא אתגרו את הסוכנים עם העובדה כי הם מחזיקים במידע רב ערך על לקוחותיהם – גובה שכר, מקום עבודה או ההלוואות שנטלו – וגם לא עם השימוש שעושות הסוכנויות במידע זה לטובת שיתופי פעולה עם רשתות לטובת קבלת "לידים" ללקוחות. מילה לא נאמרה גם על רמות השכר הגבוהות הנהוגות בקרב רבים מבעלי ובכירי סוכנויות הביטוח ועל כך שלפי דו"ח הממונה על השכר, 14% מהסוכנויות נהנות מעמלות של למעלה מ־5 מיליון שקל בשנה, ו־47% מהסוכנויות נהנות מעמלות שנעות בין מיליון שקל ל־5 מיליון שקל בשנה.
בסיכום הדיון פנה יו"ר ועדת הכספים ח"כ עודד פורר לברקת ואמר: "עלתה בקרב רוב חברי הכנסת מחלוקת, לפחות על העיתוי. זו מהפה, היא נמצאת בסמכותך וטוב שאתה מפעיל אותה, אבל זה מחייב דיון ציבורי משמעותי. כמות המידע שיש בידי חברות כרטיסי האשראי על הקליינטים שלהם היא עצומה. נדחה את הנושא לאחר הרכבת ממשלה".
טרם ברור מה יעשה ברקת. לכאורה הוא יכול להכריע בניגוד לעמדת ועדת הכספים, אך אם יבחר להקשיב לעמדתה מתן הרישיונות עלול להידחות זמן רב.