בלעדי לכלכליסט
אפל פיי נכנעה: תקבל בארץ עמלה קטנה יותר מזו שדרשה
אפל בשלבים סופיים של חתימת הסכמים עם הבנקים וחברות כרטיסי האשראי המקומיות לכניסת אפליקציית התשלום שלה לישראל שצפויה בסוף השנה. החברה הפחיתה משמעותית את העמלה שדרשה - משיעור המוערך ב־0.15% ל־0.05%
משבר הקורונה לא משבש לאפל את התוכניות להכניס לישראל את שירות התשלומים שלה אפל פיי. ל"כלכליסט" נודע כי אפל נמצאת בימים אלה בשלבים סופיים של חתימה על הסכמים מול הבנקים וחברות כרטיסי האשראי, על מנת לאפשר להם גישה לשבב ה־NFC שלה, כך שלקוחותיהם יוכלו להשתמש באפליקציה.
- כניסה סוערת לשוק התשלומים: אפל פיי דורשת עמלה גבוהה בישראל
- שתי הענקיות יעדיפו סולקים מקומיים
- האיחוד האירופי בודק: האם אפל פיי פוגעת בתחרות ההוגנת?
מסתמן כי במסגרת ההסכם מנפיקי כרטיסי האשראי (הבנקים וחברות כרטיסי האשראי) ישלמו לאפל עמלה של 0.05% בממוצע מכל עסקה שתשולם דרך מכשיריה. מדובר במחיר נמוך משמעותית לעומת העמלה הראשונית שדרשה אפל ועמדה לפי הערכות על 0.2%-0.15%.
השבב החסום של אפל
לפי הערכות, כניסת אפל פיי תושק בסוף השנה בסמוך למועד בו מחייב בנק ישראל את העסקים הגדולים לקבל תשלומים בתקן ה־EMV, המאפשר ביצוע תשלומים באמצעים טכנולוגיים מתקדמים דוגמת אפל פיי. מאפל לא נמסרה תגובה לידיעה.
בכל סמרטפון קיים שבב NFC שמאפשר למכשיר הנייד "לדבר" עם הקופה בבית העסק, וכך לבצע תשלום תמורת העסקה באמצעות הצמדת המכשיר מול הקופה. בניגוד למכשירי האנדרואיד, המכשירים של אפל אינם מאפשרים להעביר תשלום דרך ה־NFC באופן מלא לאפליקציות אחרות, אלא רק דרך אפליקציית אפל פיי. כלומר, גוף פיננסי שרוצה לאפשר ללקוחותיו לשלם דרך הנייד של אפל חייב לעבור דרך אפל פיי, ועליו לחתום עם החברה הסכם שמאפשר לרשום את כרטיס האשראי באפליקציה. זאת כאמור בניגוד למכשירי אנדרואיד שבהם השבב אינו מקודד וחסום, ואפשר לשלם באמצעותם עם כל אפליקציה.
בפברואר האחרון פורסם ב"כלכליסט" כי אפל החלה בשיחות עם הגופים הפיננסיים בישראל כדי לגבש שיתוף פעולה לתשלום באמצעות המכשירים של אפל. חלק מהשחקנים הופתעו לגלות כי אפל דורשת תשלום גבוה למדי, המוערך ברבע מההכנסות של מנפיק כרטיס האשראי מהעסקה (בנק או חברת כרטיסי אשראי), וזאת רק בעבור הזכות לעבור דרך אפל פיי. מאז התנהל משא ומתן בין הצדדים, והעמלה ירדה בעשרות אחוזים מהמחיר הראשוני שאפל דרשה.
אפל השיקה את שירות התשלומים שלה ב־2014, והוא זמין כיום ב־60 מדינות ונחשב לאחד ממנועי הצמיחה של החברה.
הכניסה של אפל היא חלק ממהפכה בעולם התשלומים שצפויה להתרחש בשנה הקרובה, שבמסגרתה יחויבו בתי העסק בישראל להשתמש בתקן ה־EMV בשירותי התשלום שלהם. נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון דחף לזירוז הכנסת ה־EMV לישראל, מתוך הנחה שהדבר יביא לכניסת טכנולוגיות חדשות בעולם התשלומים ויביא גם לשיפור השירות והגברת התחרות.
במסגרת זו ישתנה תהליך התשלום, החתימה המיושנת על נייר תיעלם והלקוח יידרש להכניס את הקוד הסודי כשישתמש בכרטיס האשראי (מה שחלק קטן מבתי העסק דורשים כבר היום). אולם הבשורה המשמעותית היא שטכנולוגיית ה־EMV תאפשר שימוש באמצעי תשלום מתקדמים כמו הטלפון הסלולרי שעשויים לייתר את הכרטיס מפלסטיק.
היות שמדובר במהפכה שמחייבת את בתי העסק להיערכות, ל"כלכליסט" נודע כי חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, מקס וכאל שלחו באחרונה מכתב משותף לבתי העסק בנושא. "ישראל עומדת בפני קפיצת מדרגה בתחום כרטיסי האשראי ומעבר לתשלומים באמצעות כרטיסים חכמים בתקן EMV המתקדם כנהוג באירופה ובארה"ב", נכתב שם.
הגדולים תחילה
במכתב הוצג המתווה ולפיו עד סוף חודש נובמבר הקרוב כל העסקים הגדולים (עם מחזור של 100 מיליון שקל ומעלה), וגם החדשים, יחויבו לעבור ולעבוד בתקן של EMV, מה שעשוי להצריך את חלקם להחליף את מסופי התשלום. בתי העסק הקטנים יותר יחויבו להשלים עד המעבר עד לסוף יולי 2021. תחנות דלק ועסקים שמוכרים בעיקר אונליין הוחרגו ויחויבו להשלים את המעבר רק בסוף יולי 2022.
לפי הערכות בענף הפיננסים, עיקר המהפכה תורגש בעוד שנה, כשגם בתי העסק הקטנים והבינוניים יחויבו לעבור לתקן ה־EMV. עד אז השחקנים השונים בענף הפיננסים נערכים - חברות כרטיסי האשראי עובדות על אפליקציה באמצעותה ניתן יהיה לשלם, אפל נערכת להיכנס, וגם הבנקים עוד לא אמרו את המילה האחרונה בעניין.