$
הכסף

בלעדי לכלכליסט

מתמקדים בלקוחות החזקים: הריבית בהלוואות למשקי בית ירדה מתחילת המשבר

כך עולה מעבודה של מרכז המחקר של הכנסת. הריבית לעסקים קטנים ירדה בזכות הקרן להלוואות בערבות מדינה והמשכנתאות התייקרו

עירית אבישר 22:3209.08.20

הריבית הממוצעת בהלוואות למשקי בית דווקא ירדה במהלך משבר הקורונה, כך עולה מדוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שהגיע לידי "כלכליסט". העבודה נעשתה בנושא השפעת משבר הקורונה על האשראי הבנקאי, והיא הוכנה לקראת דיון שייערך מחר בנושא בוועדת הכספים שבראשות ח"כ משה גפני.

 

 

מהדוח עולה כי הריבית הממוצעת בהלוואות למשקי בית עמדה על 5.2% ביוני האחרון, לעומת 5.6% בחודש מרץ עם פרוץ המשבר. ככל הנראה הירידה בריבית אינה נובעת מהוזלה שביצעו הבנקים, אלא מכך שלאור העלייה ברמת הסיכון, הבנקים בררנים יותר, ומתמקדים במתן הלוואות ללקוחות החזקים, שבאופן מסורתי נהנים מריבית נמוכה יותר.

 

שקלים. הדוח הוכן לקראת ישיבה של ועדת הכספים שקלים. הדוח הוכן לקראת ישיבה של ועדת הכספים צילום: שאטרסטוק

 

 

גם הריבית הממוצעת לעסקים קטנים ירדה מתחילת המשבר: בסקטור העסקים הזעירים היא ירדה מממוצע של 4.3% במרץ ל-3.8% ביוני, ובעסקים הקטנים ירדה מ-3.4% ל-3.2%. כאן ההסבר לירידה נובע מכך שאת עיקר ההלוואות למגזר זה ביצעו הבנקים בחודשים האחרונים דרך הקרן להלוואות בערבות מדינה, שהוקמה בעקבות המשבר, ושהעניקה עד כה הלוואות בהיקף של 16.3 מיליארד שקל. בקרן נקבעו מראש תנאי ריבית נמוכים יחסית של ריבית פריים פלוס 1.5% (שהם 3.1% כיום). בעסקים הבינוניים והגדולים הריבית נותרה כמעט ללא שינוי לאורך תקופת המשבר.

 

לעומת זאת, בסקטור המשכנתאות נרשמה עליית ריביות במהלך המשבר: במשכנתאות בריבית לא צמודה הריבית עלתה מ-2.43% בתחילת המשבר ל-2.55% ביוני, ובמגזר צמוד המדד היא זינקה בתוך חודש בלבד מ-2.68% ל-3.2% באפריל, אך מאז התמתנה, והיא עומדת נכון ליוני על 2.97%. הזינוק החד נרשם בעיקר בגלל השינוי בתשואות האג"ח בתקופת המשבר, שמהווה גורם חשוב בתמחור המשכנתא.

x