קבוצות רכישה: ברשות המסים רוקחים פתרון ל"יוזמות קבלניות במסווה"
ברשות המסים מתחבטים: האם להטיל על חברי הקבוצות מסים כמו אלו המוטלים על הקבלנים?
המלצותיה של הוועדה צפויות בחודשים הקרובים, אך ל"כלכליסט" נודע כי התגלעו בה חילוקי דעות בשאלה האם להטיל על חברי הקבוצות מסים זהים כמו אלו המוטלים על קבלנים. עו"ד (רו"ח) שי עינת, העוסק במסים, הסביר כי עיקר הוויכוח בוועדה הוא על סוגיית המע"מ. "בוועדה יש עמדות שונות, החל מ'לא לגעת' ולתת לקבוצות הרכישה ליהנות מהחיסכון, דרך מיסוי היוזם של הקבוצה וכלה במיסוי בעל הקרקע", הוא מספר.
- אתי לנגרמן: "הבנקים לא ייסגו מהתחייבויות ללקוחות"
- קבוצות רכישה בעולם: בקנדה ובשבדיה מתארגנים למען השיתופיות
- פאנל קבוצות רכישה: "הקבלנים מפחדים ולכן הם נלחמים בנו"
"הוועדה הוקמה כי ראינו ריבוי של מקרים שבהם קבוצת הרכישה היו יוזמה קבלנית ולא קבוצה של אנשים שהחליטו לבנות את ביתם יחדיו", אמר ל"כלכליסט" בכיר ברשות המסים, "התחילה תופעה שלמה של יוזמה קבלנית במסווה של קבוצת רכישה, ואנחנו לא יכולים לתת לזה יד. המטרה של רשות המסים היא לגבות מס אמת, ומי שלא זכאי לפטור - ישלם את מסיו כדת וכדין".
שמים את הקבוצות במעקב
הפיתוי מאחורי התופעה שמתארים ברשות המסים נמצא בהקלות המס המשמעותיות שמהן נהנים חברי קבוצות רכישה. כך, למשל, בפרויקט בנייה רגיל מס הרכישה משולם פעמיים - על הקרקע ועל הדירה. קבוצת רכישה פטורה ממס רכישה על הדירה ומשלמת רק מס רכישה על הקרקע. כמו כן, להבדיל מקבלנים, קבוצות רכישה פטורות מתשלום מע"מ על קרקע הנרכשת מאדם פרטי.
עד כה מדיניות הרשות היתה לבחון כל מקרה של קבוצת רכישה לגופו, וכך לאתר פרויקטים שהוגדרו כקבוצות רכישה למטרות הפחתת מס בלבד. בשנה האחרונה מצאו שם כי קבוצות רכישה קיבלו אופי של פרויקטים קבלניים־יזמיים לכל דבר, והתעוררה השאלה אם מגיע להן לקבל את הטבות המס. כתוצאה מכך שמה הרשות את קבוצות הרכישה במעקב, ומי שהצהיר על עצמו כמארגן נאלץ לדווח לה על צעדיו.
"פוחדים מפני עוד חפציבה"
"קבוצות הרכישה נולדו כשמטרתן העיקרית היא לחסוך במע"מ", אומר עו"ד רון רוטשילד, המתמחה במסים, "מכיוון שהם לא משלמים מע"מ על הרכישה, הם יכולים להציע מחיר גבוה יותר מהקבלן על הקרקע". לדבריו, כדי לעמוד בתחרות באו עם הקבלנים יוזמה משלהם: "קמו יזמים שהבינו שיש פער במחיר בגלל המע"מ והתחילו לאגד קבוצות רכישה לאנשים שלא הכירו זה את זה וגזרו קופון על חשבונם. רשות המסים הבינה את המצב, ולכן דרשה מכל קבוצה כזו לדווח לרשות. כשהתופעה תפסה תאוצה של ממש, הרשות אף החליטה להקים את הוועדה".
לדברי רוטשילד, "הוועדה מנסה ליצור סדר. הפחד הגדול של הרשויות בישראל הוא שתיווצר חפציבה נוספת".