המשקיעים נשארו בשוק: עלייה של 32% ברכישת דירות להשקעה ברבעון הרביעי של 2010
לפי האוצר, מדובר בניצול חלון ההזדמנויות האחרון של משקיעים לרכוש דירה לפני שייאלצו לשאת בתנאי המיסוי החדשים. "ניתן לצפות כי בשנת 2011 יהיה תיקון כלפי מטה". סך הכל נרשמה ברבעון הרביעי עלייה של 11% ברכישת דירות
למרות החלטת הממשלה להכביד במיסוי על רוכשי דירה שנייה או שלישית שמטרתה להוציא את המשקיעים משוק הנדל"ן ולצנן את המחירים, סקירת הנדל"ן ברבעון הרביעי שפורסמה היום (ג') על ידי משרד האוצר, מראה כי המשקיעים לא ממהרים לצאת מהשוק.
על פי הנתונים שהציג האוצר, חל גידול
באוצר מאמינים כי מדובר בניצול חלון ההזדמנויות האחרון של משקיעים לרכוש דירה לפני שייאלצו לשאת בתנאי המיסוי החדשים. עוד ציינו במשרד האוצר, כי "ניתן לצפות כי בשנת 2011 יהיה תיקון כלפי מטה של מספר הדירות הנרכשות להשקעה, כפי שאכן מלמדים הממצאים לחודש ינואר בסקירת אורות אדומים".
עלייה חדה בבאר שבע וברחובות
הערים שרשמו את העלייה החדה ביותר ברכישת דירות להשקעה בין הרבעון השלישי לרביעי הן רחובות (71.1%), תל אביב (50%) נצרת (48.6%),ירושלים (45.9%) ובאר שבע (33.3%).
ברבעון הרביעי של 2010 נרכשו כ-28.6 אלף דירות - עלייה של כ-11% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. גידול חריג נרשם במספר העסקאות באזור רחובות (גידול של 49.4% במכירות ברבעון הרביעי לעומת השלישי ב-2010) ובאר-שבע (גידול של 28.9% במכירות ברבעון הרביעי לעומת השלישי ב-2010).
על פי האוצר, באזור באר שבע מדובר ברמת שיא ברכישת דירות מאז תחילת העשור. עוד מציינים באוצר כי בשני אזורים אלו הגורם הדומיננטי לעליה בסך המכירות היה גידול חד במכירת דירות חדשות אולם, בעוד שבבאר-שבע הגידול במכירת דירות חדשות הקיף מספר רחב של פרויקטים, באזור רחובות הוא היה מצומצם והתרכז במבצע מכירות בפרויקט אחד בהיקף גדול (אזור רחובות כולל את ערי שפלת החוף, ביניהן ראשון לציון, מודיעין, רמלה, לוד ויבנה. ככל הנראה מדובר בפרויקט של חברת אשדר בשכונה הירוקה ביבנה שיצא לשיווק בשיתוף עם מועדון חבר ובו נמכרו 500 דירות במרוכז בחודש אוקטובר- שש"ע).
תל אביב מזדקנת
באזור תל אביב נרשם שיעור עלייה של כ-7.7% במספר העסקאות ברבעון הרביעי, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. עוד ניכרת ירידה משמעותית בשיעור התושבים המקומיים, המתגוררים בתל אביב מבין רוכשי הדירות למגורים שלא להשקעה. בשנת 2009 עמד שיעור הרוכשים התל אביבים על 78.8% מבין כלל הרוכשים, ברבעון הרביעי של 2010 הוא הגיע לכ-71.7%. על פי ניתוח ממצאי האוצר, המסקנה שהגיעו אליה היא כי אוכלוסייה צעירה עוזבת את העיר ואוכלוסייה מבוגרת יותר מגיעה לעיר. גיל הרוכשים הממוצע עמד בשנת 2009 על 38.2. ברבעון הרביעי של 2010 עלה ממוצע גיל הרוכשים ל-40.6.