$
נדל

שאמה-הכהן: "אדרוש מנתניהו להכניס סעיף לדיור בר השגה ברפורמה בנדל"ן"

בצעד מפתיע הגיע לוועדה לזמן קצר שר החוץ אביגדור ליברמן. לדברי כרמל שאמה-הכהן, "צריך להחזיר את הביטחון הבסיסי לקורת גג לאדם שרוצה להתחיל את החיים". שלמה בוחבוט: "אין דירות בפריפריה"; סתיו שפיר מראשי המחאה: "לא נוכל להתייחס לשום הצעה בה לא משולב דיור בר השגה"

תומר אביטל 14:1818.07.11

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן הודיע כי ידרוש מראש הממשלה להכניס סעיף לדיור בר השגה ברפורמת הנדל"ן. "אני נפגש עם נתניהו הערב בשעה 6 בנושא הזה בדיוק. אני מאמין שיהיו לי בשורות", אמר שאמה-הכהן.

 

ועדת הכלכלה של הכנסת דנה בצהריים במשותף עם מרכז השלטון המקומי

בנושאי משבר הדיור והאפשרויות לקדם דיור בר השגה. זאת, בעוד מחאת האוהלים נמשכת ברחבי הארץ. בצעד מפתיע ולא צפוי נכנס שר החוץ אביגדור ליברמן לדיון לכרבע שעה.

 

בפתח הדיון אמר שאמה-הכהן: "צריך להחזיר את הביטחון הבסיסי לקורת גג לאדם שרוצה להתחיל את החיים. אנשים לא צריכים לפחד לגור באוהל, זה מצב שבו חברה לא יכולה להתקיים לאורך זמן ללא שסעים". שאמה-הכהן הוסיף כי "המכה של מחירי הדיור מכה בכל עם ישראל למעט בעשירים". 

 

ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) הכריזה בוועדה כי "במדינות רבות, ובמנהטן ולונדון הבינו שדיור בר השגה חייב להיות חלק מהפתרון. למה לא בישראל? שתושבי האוהלים וכולם יבינו שהדירה הראשונה שנמצא בזכות הרפורמות זה רק בעוד 5 שנים. אנו מודעים שחלק מראשי הערים מעדיפים דירות מרווחות של 5-4 חדרים כי זה מושך אוכלוסייה מבוססת. הם שוכחים שהדירות הללו בסוף מחולקות ל-3-2 דירות שלא עומדות בתקנים".

 

ראש השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, דיבר אחריה והלין כי "אין דירות בפריפריה - לא לשכירות ולא למכירה. הגענו לקטסטרופה. אני קורא לראשי הערים- תנו לצעירים להקים אוהלים".

 

שרת הקליטה סופה לנדבר גרסה בדיון כי "הבירוקרטיה היא הסכנה הגדולה ביותר במדינה".

 

ח"כ יוחנן פלסנר אמר "כל מי שפוסל את המחאה וטוען שמדובר ברודפי כותרות, לא מבין את העם הזה ושמדובר בבעיה חשובה מאין כמותה. שורש המשבר הוא מחסור בהיצעים. "אין בועת נדל"ן - יש מחסור", אמר. "במדינת היהודים אין מקום ליהודים", הלינה בדיון ח"כ יוליה שמאלוב ברקוביץ'.

 

"יש לנו היום לא עיר אלא ערי אוהלים"

 

סתיו שפיר מראשי המחאה אמרה כי "יש לנו היום לא עיר אלא ערי אוהלים. זו מחאה פוליטית אבל לא מפלגתית. המחאה מקבצת אנשים מכל הקצוות – כולם שייכים למאבק המשמעותי הזה. מגיעות אלינו הצעות מקבוצות שונות בכנסת לגבי פתרונות. ההחלטות אצלנו מתקבלות דרך קונצנזוס. אנו מחפשים פתרון לכל הלא עשירים, ולא רק לצעירים. אנו מזמינים ח"כים ואת הציבור להגיע למאהלים ולקיים איתנו דיון אמיתי. יחד נגיע להצעות קונקרטיות במהירות".

 

שפיר הדגישה כי "לא נוכל להתייחס לשום הצעה בה לא משולב דיור בר השגה. צריך להקים ועדת חירום ממשלתית. יש מקומות שאפשר לבנות לגובה, ויש המון פתרונות שניתן לקדם. אנו מתייעצים עם מומחים ומזמינים את הידע להגיע אלינו כי אנו לא כלכלנים".

 

מרב כהן מתנועת "התעוררות" בירושלים אמרה בדיון כי היא "תומכת בווד"לים למרות המחירים הסביבתיים. אני גם חושבת שהדירות בישראל גדולות מדי. אין שום הצדקה ל-150 מ"ר, רוב המשפחות לא גדולות כל כך. אני רוצה לראות את הממשלה מנהיגה שינוי רחב יותר במקום כל מסיבות העיתונאים. הייתי רוצה שהממשלה תיקח את הקרקעות ותתווה באמצעותם מדיניות חברתית. נחליט לתעדף אנשים שעובדים קשה. למשל דרך פיקוח מחירים. כיום אין שום תכנית שמתעדפת אנשים שתורמים למדינה ועובדים. אפשר להוציא מכרזים שהמדינה תתן קרקע אך תתנה במכרז השכרת דירות במחירים מפוקחים. זה מודל שרץ ב'מחיר למשתכן'".

 

יו"ר הדור הצעיר בליכוד אריאל מורלי ביקש לחזק את ראש הממשלה. "אני גר בדירה שכורה בירושלים במחיר לא זול. אני מבין שיש בעיה אקוטית במלאי הדירות בערים, אך הממשלה עושה לא מעט לעזור לצעירים", אמר מורלי. "צריך לעזור להעביר את חוק הוד"לים ולא להיסחף לטענות של מפגינים עם חולצות אדומות. המצב הכלכלי במדינה הוא מהמשובחים בעולם המערבי ולצד עלייה במחירי דירות יש ירידה באבטלה. מי שמתעקש לנהוג במרצדס שלא ילין על המחיר".

 

הצעה: חלוקת דירות תחת פיקוח

 

בתוך כך, ח"כ עתניאל שנלר (קדימה) יציע לשר הפנים יוזמת חקיקה שתאפשר חלוקת דירות תחת פיקוח. על-פי יוזמת החקיקה, המתגבשת בסיוע צוות מומחי נדל"ן בראשות עליזה כהן, בערים בהן מעל 100 אלף תושבים תתאפשר, כהוראת שעה, חלוקת דירות תחת פיקוח צמוד של העירייה ויצירת תנאי בסיס למגורים בכל אחד מחלקי הדירות.

 

לדברי שנלר,עד כה נהגו בעלי דירות בערים הגדולות ובעיקר בתל אביב לפצל דירה לשתיים, שלוש ואפילו ארבע דירות קטנות, אך החלוקה הובילה ליצירת מתחמים שאינם ראויים למגורים, תוך חלוקה של חשבונות חשמל, מים וארנונה בין הדיירים השונים. המצב הלא תקין הוביל למלחמה של הרשויות המקומיות ובראשן עיריית תל אביב כנגד התופעה עד שזו נאסרה כליל. על פי הצעת החוק החדשה, תתאפשר חלוקה של דירות, כהוראת שעה לחמש השנים הבאות אלא שהפעם עם שורה של מגבלות שנועדו להגן על הדייר ולשמור על תנאי מחיה וסנטריה טובים עבורו, מבלי לפגוע בנכס.

 

שנלר: "מחאת האוהלים היא זעקה אמיתית של אלפים רבים שאינם מסוגלים לעמוד במחירי השכירות בערים הגדולות. הונחו לפניי נתונים עדכניים על מחירי השכירות בתל אביב שמגיעים ל-6,000 ו-7,000 שקל לדירה, סכום בלתי נתפס ובפרט כשמדובר בצעירים ובסטודנטים. מאידך, כמעט ואין דירות קטנות ובבנייה החדשה אין כלל דירות קטנות כך שמלכתחילה אנחנו לא מאפשרים לזוגות צעירים, לשכור דירה המתאימה להם. חלוקת דירות, אם היא תעשה תחת פיקוח, תוסיף יותר דירות זולות לשוק ותרחיב את ההיצע. זו מטרה חשובה ופתרון אפשרי לחלק מהמצוקה".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x