אטיאס: "לראשונה תינתן העדפה לדיור ליוצאי צבא"
שר השיכון במסיבת עיתונאים: "לא תינתן עדיפות במכרזים של מחיר למשתכן למי שיש יותר מ-3 ילדים. ביטלנו את הקריטריון של משפחות ברוכות ילדים והוספנו את הקריקטריון של הצבא". בעניין דיור להשכרה אמר אטיאס, "מי שיוכל לקבל שכירות מפוקחת הוא מי שמקבל עד פעמיים לשכר הממוצע במשק"
שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס הציג הבוקר במסיבת עיתונאים בתל אביב את רשימת הקריטריונים לכניסה לרשימת הזכאים לסיוע ממשלתי ברכישת דירה שעליה ימליץ למועצת מקרקעי ישראל בישיבתה בשבוע הבא. מסיבת העיתונאים עם אטיאס ומנהל מינהל מקרקעי ישראל בנצי ליבמן, התקיימה יומיים לאחר התקפה של חברת האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ', לפיה ממשיך אטיאס לקדם מאחורי הקלעים את תמיכה בחרדים, על ידי החלטה לתת נקודות זכות עודפות בדירוג לקבלת סיוע על פי מספר הילדים במשפחה.
אטיאס אמר, "כשנכנסתי לתפקידי כשר השיכון, היתה הבנה שזה הנושא המרכזי בתפקידו של משרד השיכון להגדיל את היצע הקרקעות על מנת להוזיל את המחיר. כלומר, אנחנו יודעים שכיש מחסור - אז המחירים עולים. במקביל התמודדנו עם ריבית נמוכה היסטורית וזה גרם לעליית מחירים ולכן יצרנו את הגדלת היצע הקרקעות וקבענו עמדה שהקרקע נועדה לשרת את האזרחים ולא את הרווחים".
"קריטריון מספר הילדים היה לאורך שנים המרכזי לזכייה בסיוע. ב-2010 כבר שינינו את המצב ובאוגוסט קיבלנו החלטה היסטורית לשנות את המצב ולראשונה אנו מציעים הטבה (בחצי מהדירות שייעודו לדיור בסיוע ממשלתי) לבוגרי שירות צבאי ושירות לאומי לשם קבלת תמיכה. ואני לא מדבר רק על הנגב והגליל".
השר אמר, "בנינו מתודולוגיה לפיה כשיש מחסור קרקע צריך לבצע תיעדוף. בנימה אישית, לפעמים שר צריך לפעול נגד חלק מהאוכלוסייה שאותה הוא מייצג. לפעול בראייה כלל מערכתית. 20% מכלל הפרויקטים מיועד למשפחות ללא ילדים, 30% לעד שלושה ילדים ו45% למשפחות עם שלושה ילדים ומעלה".
אטיאס הוסיף, "עד שנת 2009 שווקו 20 אלף יחידות דיור והיום זה הכפיל את עצמו. לראשונה בעשור האחרון ההיצע גדל על הביקוש. כל התוכניות הן חשובות אבל הדבר החשוב ביותר הוא להגדיל את היצע הקרקעות כדי להוריד את הביקושים ואיתם המחירים".
"עד שנכנסתי לתפקידי נקבע כי ככל שיש יותר ילדים זה אומר שלבן אדם יותר קשה וזה המדד לזכייה שהיה. באוגוסט האחרון קיבלנו החלטה היסטורית שמאפשרת לחתוך את מחיר הקרקע והבנו שצריך לבטל את ההעדפה. עד היום לא ניתנה העדפה ליוצאי צבא כי היה חשש שבית משפט עליון לא יאשר את זה. אבל מה שאנחנו עושים - וזו הבשורה המרכזית - מהיום אנו נותנים עדיפות ברורה למי ששירת בצבא".
"כשיש מחסור צריך לבנות במתודולוגיה של תעדוף. לפעמים צריך לפעול בצורה שרואים אותה בראייה כלל ממלכתית שנוגעת לאוכלוסייה רחבה. אנו לוקחים 50% מהפרויקטים של מחיר למשתכן ואנו נותנים עדיפות ברורה למי ששירת בצבא. לא תינתן עדיפות למי שיש יותר מ-3 ילדים. ביטלנו את הקריקטריון של משפחות ברוכות ילדים והוספנו את הקריקטריון של הצבא".
בעניין דיור להשכרה אמר אטיאס, "אנחנו רוצים לקבל מחירי שכירות ב-20% מתחת למה שמקובל באזור. כלומר אנחנו מתערבים במחיר. 10 שנים המשכיר לא יכול להוציא אותך מהדירה ולא יכול להעלות את המחיר. ומי שיכול לקבל שכירות מפוקחת הוא מי שמקבל עד פעמיים לשכר הממוצע במשק".
"ישבנו עם המוסד לביטוח לאומי שמתנגד למבחן ההכנסה, כי מי ששפר עליו גורלו והוא עובד יקבל יותר. הכוונה היא בכלל לתנאי בו שני בני הזוג עובדים. 30% מאלה שאין להם דירה הם משפחות שבהן אחד מבני הזוג לא עובד. יש אנשים שמפוטרים וכאלה שלא מוצאים עבודה והשורה התחתונה – אז מה לא נכון לבצע הדרת חלשים כזו". לעומת זאת, אורך זמן הנישואים יהיה קריטריון לקבלת סיוע.
"היות והקרקע הוא משאב מוגבל המציע את מחירה הגבוה ביותר יזכה בה. כשעושים את זה בתקופת מחסור זה מתדלק מחירים. יש שיטה בה המחיר הזוכה הוא מחיר הדירה הנמוך ביותר לו מתחייב קבלן. מחיר למשתכן. במסגרת זו מחירי הקרקע היה לא אטרקטיבי ומכרזים נכשלו. נהלנו מאבק קשה באוצר וכעת אנו נותנים הנחות במחיר הקרקע של 50% במכרזים אלה. הקרקע נועדה לשרת אזרחים ובפריפריה קרקע זו ניתנה בחינם ליזמים".
בנוסף השיב השר לטענה כי המינהל מוגבל בשיווק קרקע ל-5,000 דירות ברחבי הארץ קרקע לציבור הזכאים. השר אמר כי הוא לא מוגבל מספרית בעניין זה. "אני בסך הכל צריך להודיע למועצת מקרקעי ישראל כשאני מגיע ל-5,000 כדי שאדווח מה קרה איתן. לא יותר", אמר אטיאס.
בסיכום דבריו אמר אטיאס, "מחיר למשתכן הוא לא לחלשים אלא לאזרחים שיש להם יכולת החזר שהבנק בודק אותם ולכן נגמרו התירוצים, חתכנו את ההעדפה למשפחות והוספנו את עניין היוצאי צבא. יש מכרזים שכבר נמצאים באוויר וזה הדבר המרכזי שצריכים לעשות אותו וביום שני נביא את זה למינהל מקרקעי ישראל ואני משוכנע שהאזרחים יראו את הבשורה שהם מקבלים עכשיו. 50% מהמכרזים ייצאו ליוצאי צבא. הפסקנו את ההעדפה שהיתה נהוגה למשפחות ברוכות ילדים, אנחנו לא נפלה בין מי שיש לו כסף למי שאין לו כסף. הבנקים ממילא מקשיחים את התנאים. חובת המדינה לדאוג לכולם ולא להתעסק באיך היא גוזרת עוד רווח מהקרקע. לא נכון היום להפלות.
בהתייחסו למחאה החברתית אמר השר, "המחאה החברתית נגעה ללב של כולנו. יוקר המחיה הוא קשה למי שיש דירה וגם למי שיש. כשהמחירים עלו הם עלו לכל המגזרים. הדברים האלה היו צריכים להיעשות לכל הרבדים. אסור שהמחאה הזו תישכח בצדי הדרך את השכבות החלשות ואת אלה שלא יכולים לגמור את החודש. המדינה לא נותנת לזוגות צ'ק על הדירה אלא משווה את התנאים ליזמים. והכסף הזה הולך לזוגות צעירים".
שר התיירות: נושא ההשתכרות צריך להיות מרכזי
בעוד השר נפגש עם כתבים בתל אביב, פנה הבוקר שר התיירות סטס מיסזניקוב לראש הממשלה ודרש ממנו למנוע אישור קריטריונים שיקדמו אוכלוסייה לא עובדת בתחום הסיוע בדיור. שר התיירות הוסיף כי נושא ההשתכרות צריך להיות תנאי הכרחי לקבל סיוע.
תנאי הסף המרכזי יהיה מחסור דירה. ב-50% מהמכרזים של מחיר למשתכן, אלו יהיו הקריטריונים:
- 15 נקודות - אם אחד מבני הזוג עשה שירות צבאי מלא (5 נקודות על כל שנה).
- 5 נקודות - אם אחד מבני הזוג עושה שירות מילואים.
- 80 נקודות על ותק נישואים - 8 נקודות לשנה, כשהמקסימום זה 10 שנים.
בנוסף יהיה שריון לפי מספר ילדים:
- 20% - יחיד מעל גיל 35 או זוג ללא ילדים.
- 35% - זוג עם 2-1 ילדים.
- 45% - זוג עם שלושה ילדים ומעלה.
ח"כ יוחנן פלסנר הגיב בתגובה לקריטריונים להטבות בדיור שהציג שר השיכון: "הבוקר נחשף הדיל עוקף-טרכטנברג שסוכם כבר מזמן בין נתניהו לש"ס. ממשלת נתניהו שוב מפקירה את ציבור המשרתים והעובדים! מתן הטבות בדיור ללא הכללת מיצוי כושר השתכרות כתנאי סף מוכיח מעל כל ספק כי למרות מחאת הקיץ, לא חל כל שינוי בסדר העדיפויות המעוות של ממשלת נתניהו- חרדים".
פלסנר הוסיף: "ההיגיון אומר, כי מי שבוחר לעבוד ולעזור לעצמו ובתוך כך לתרום למאמץ המשקי, תינתן לו עדיפות בהטבות בדיור מהמדינה. אבל בממשלת האנטי- היגיון של נתניהו, המדינה מתעדפת אנשים שבוחרים לא לעבוד ולצרוך במלואם את השירותים שמדינת הרווחה הישראלית מעניקה. אנו נפעל בכל הכלים הפרלמנטרים על מנת לכפות על מועצת ממ"י את ביטול ההחלטה על מנת שתינתן עדיפות ברורה לציבור המשרת והעובד!"
"ההחלטה טובה ליזמים"
מהפורום לצדק חברתי נמסר בתגובה למסיבת העיתונאים, "במקום התערבות מסיבית ממשלתית בשוק הדיור, תוך שימוש בכלים משולבים של בניית דיור ציבורי, מתן הטבות לרוכשי דירות, טיפול בתשתיות ובעיקר בתופעת אגירת הקרקעות בידי החברות הקבלניות, ההחלטה עליה מתגאה שר השיכון, מעניקה הטבה בראש ובראשונה ליזמים אשר יקבלו קרקעות בזול ללא מנגנון פיקוח באמצעות קביעת לוחות זמנים או על ידי קביעת מחירים. משרד השיכון משתף פעולה עם אלו הרוצים לשסות מגזר אחד במשנהו במקום לתת פתרון כוללני".
דפני ליף מתנועת ב' זה אוהל – התנועה לצדק חברתי, אמרה בתגובה: "השר אטיאס כנראה לא הפנים את אירועי הקיץ האחרון. השר אטיאס כנראה לא מבין שהוא שר השיכון של כולנו. לא יתכן שאחרי קיץ שלם של קריאה בהפגנות המוניות לצדק חברתי ושישה חודשים של מאבק תהיה התעלמות מוחלטת החלק כה נכבד מהציבור העובד שקורס תחת הנטל.
"מעמד הביניים הוא הוא הכוח המניע של הכלכלה, וכוח זה הולך וקורס תחת הנטל במקביל לספיגת עלבונות מצד הממשלה המתעלמות מזעקות המצוקה היומיומית. לא ייתכן שכושר ההשתכרות, הקריטריון החשוב שמגלם בתוכו את המדד של השכבות העובדות של החברה, ייפול שוב בזכאות לדיור בר השגה. לא ייתכן שיותר משליש מהציבור העובד, התורם למדינה, הקורס אט אט מטה יהפוך לשקוף בהגשת הקריטריונים למנהל מקרקעי ישראל".
איציק שמולי יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית מסר בתגובה: "השר אטיאס שכח כבר מזמן שהוא שר השיכון של כל מדינת ישראל ולא רק של חלקים ממנה. אטיאס רחוק מאוד מהדימוי הממלכתי שמנסה לייצר לעצמו בעזרת שליטה ומניפולציה בנתונים. השר מנפנף בקריטריון השירות הצבאי שהכניס, אך למעשה מנסה להתל בציבור בשעה שמעניק משקל גבוה בהרבה למס׳ הילדים ולמס׳ שנות הנישואים שמוטים בצורה מובהקת כנגד רוב אזרחי מדינת ישראל.
שמולי הוסיף: "שתיקתו של ראש הממשלה בשעה שפוגעים בציבור רועמת ולכן אנו מצפים משאר השותפות הקואליציוניות, ובראשן ישראל ביתנו ועצמאות להתערב מיד ולמנוע את ניסיון המחטף הזה".