בלעדי ל"כלכליסט": הבקו"ם ושליש מהקריה יועברו למגדלים בלוד
רוב פעילות בסיס תל השומר, מפקדת חילות היבשה ושורת בסיסים מהמרכז יועברו למחנה של 3,500 מ"ר עם 11 אלף איש. עוד בתכנון: שכונה לאנשי קבע
משרד הביטחון, צה"ל ומשרד ראש הממשלה הגיעו להסכמה לגבי תוכנית שמתגבשת במערכת הביטחון להקמת מחנה צבאי ענק בפאתי העיר לוד. המחנה יכלול שורה ארוכה של מפקדות, ואת פעילות הקליטה והמיון של צה"ל (בקו"ם), שיועברו אליו ממחנות שונים של צה"ל, בהם הקריה בתל אביב, צריפין ותל השומר.
בראש הפרויקט שמכונה במערכת הביטחון "הקריה השנייה" עומדים מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אודי שני וסגן הרמטכ"ל האלוף יאיר נוה. מדובר במחנה רב־חילי על שטח של כ־350 דונם שאליו יועברו יותר מ־11 אלף חיילים, קצינים ואנשי קבע מחילות שונים. הבסיס יוקם על קרקע חקלאית בסמוך לצירי תנועה, מחלפים ומערכות מתוכננות של תחבורה ציבורית (רכבת ואוטובוסים).
ימוקם בצמוד לתחנת הרכבת
בשורה התחתונה, הפרויקט בלוד יאפשר פינוי והעתקה של מחנות בהיקף של 3,300 דונם באזורי ביקוש בערים הגדולות. על פי התוכנית שנחשפת במלואה כאן לראשונה, אכלוס ראשוני של הפרויקט הצבאי הענק בלוד צפוי בשנים 2019–2020. המחנה ימוקם בצמוד לתחנת הרכבת בשכונת גני אביב והמשרתים בו ייהנו מיכולת להגיע במהירות ובקלות לכל הארץ. משרד הביטחון אף שוקל להגדיל את היקף המחנה שיוקם ולהעביר אליו גם משרדים ויחידות של משרד הביטחון ושל התעשיות הביטחוניות בהיקף של יותר מ־10,000 מ"ר.
המחנה יתחלק לשני מתחמים עיקריים: מתחם יחידות ומתחם מפקדות. במתחם היחידות ייכללו 4,000 חיילים וקצינים ביחידות נותנות שירותים בעלות ממשק לגורמים חיצוניים שמאופיינים באוכלוסייה ארעית גדולה (מקבלי שירותים מכל יחידות צה"ל). חלק זה של הפרויקט יהיה פתוח יותר, ויושם בו דגש על נגישות לתחבורה ציבורית.
במתחם המפקדות ישרתו כ־7,000 איש שיגיעו למפקדה באופן קבוע על בסיס יומי. עיקר הבנייה בפרויקט תהיה לגובה. מדובר כיום בכמה בניינים בגובה של כ־12 קומות ובנייה תת־קרקעית לחניות, מקלטים ומרכזי אנרגיה. במערכת הביטחון אומרים כי ייתכן שגובה הבניינים יגדל ועל פי גובהם הסופי ייקבע מספרם.
גורמים ביטחוניים אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי הפרויקט בלוד נולד מתוך הבנה כי לצד העברה של בסיסים מאזורי הביקוש לדירות לשם פינוי קרקע לבנייה, יש למצוא פתרון לצורך שהגדיר הצבא עם משרד ראש הממשלה, להשאיר את המפקדות המרכזיות באזור המרכז.
המיקום, אומרים גורמים ביטחוניים בכירים, נבחר כחלק מהבנות שאליהן הגיעו משרד הביטחון ועיריית לוד, מתוך רצון לחזק את העיר על ידי העברה של עשרות מפקדות ויחידות צבאיות, כולל נתחים ממחנה הקריה בתל אביב. העברה ופינוי של חלק ממחנה הקריה בתל אביב יובילו לשחרור מתחם לבנייה שייועד לאלפי מ"ר של משרדים.
לפי גורמים ביטחוניים, ההסכם עם הממשלה, עיריית תל אביב ומינהל מקרקעי ישראל, שליש מהמחנה יפונה בהדרגה. הכוונה היא לפנות שלושה מתחמים בצפון רחוב שאול המלך ובצפון ובדרום רחוב קפלן. נזכיר כי מחצית מהקריה ההיסטורית כבר פונתה - הכוונה היא לכל מתחם הטמפלרים של המושבה ההיסטורית שרונה, שבמקומו נבנים כיום מרכז מסחרי ענק פתוח, מגדלי מגורים, מגדלי משרדים, קניון ומלון.
הפרויקט הגדול מאז ההתנתקות
התוכנית אמורה לקבל אישור סופי משני בימים הקרובים. המהלך שמנהל אגף אמו"ן (אגף מבצעים לוגיסטיים ונכסים( במשרד הביטחון, הוא חלק מההליך של פינוי מחנות צה"ל מאזורים מבוקשים לדיור במרכז הארץ, שנועד לאפשר התפתחות כלכלית במקומות אלה. התוכנית למחנה בלוד מצטרפת לשורה של פרויקטים שכבר יצאו לדרך, לפינוי רוב מחנות צה"ל ממרכז הארץ לנגב, ובעתיד גם לגליל.
במסגרת זו נסגר לאחרונה מכרז להקמתה של קריית ההדרכה בנגב (עיר הבה"דים), בעלות כוללת של כ־25 מיליארד שקל, שבו זכתה חברת מנרב. כמו כן, אושרה התוכנית להעברתה של קריית התקשוב של צה"ל וריכוזה במקום אחד, סמוך לאוניברסיטה בבאר שבע, והקמה של קריית המודיעין, שתכלול את כל היחידות הטכנולוגיות של חיל המודיעין. לאלה מצטרף הפרויקט שבו הועבר בשנים האחרונות בסיס חיל האוויר מנתב"ג לנבטים. בסך הכל מדובר על תכנון יותר ממיליון וחצי מ"ר בנוי - הפרויקט הגדול ביותר של מערכת הביטחון מאז ההתנתקות.
במקביל לתוכנית למחנה בלוד, הגיעו משרד הביטחון ומינהלת המגורים בצה"ל להסכם עם עיריית לוד ומינהל מקרקעי ישראל כי צמוד למחנה תוקם שכונה לאנשי קבע בלוד. גורמים ביטחוניים שאיתם שוחח "כלכליסט" מסרו אתמול כי "התוכנית הכוללת לפינוי בסיסים תייצר מציאות חדשה. מרבית הבסיסים במרכז הארץ יפונו בעשור הקרוב ממרכזי הערים לטובת התפתחות כלכלית ואזרחית. מדובר בתרומה משמעותית של משרד הביטחון לכלכלה הלאומית, מאחר ששווי השטח שיפונה ממחנות במרכז הארץ נאמד בעשרות מיליארדי שקלים".