$
נדל

מפקיעים את ההפקעה

הסמכות לדון בפיצויי הפקעות הועברה מביהמ"ש לוועדה של משרד המשפטים. החשש: האזרחים ייפגעו

דותן לוי 08:1022.05.12

משרד המשפטים הוציא את הדיונים על פיצויים במקרים של הפקעת קרקעות מידי בתי המשפט, והעביר את הסוגיה לסמכותה של ועדה מקצועית המורכבת משמאים. מדובר בעיקר בהפקעות מחוץ לערים של גופים כמו החברה הלאומית לדרכים, רכבת ישראל, נת"ע, כביש חוצה ישראל ומינהל מקרקעי ישראל, אשר מפקיעים

קרקעות בין היתר לצורכי סלילת כבישים והקמת מסילות רכבת.

 

עד כה גובה הפיצוי נקבע על ידי אחד הגופים המפקיעים, וערעור על השומה שנקבעה הוגש ישירות לבית משפט מחוזי. הליך זה הכביד על בתי המשפט, מכיוון שמדובר בכ־600 תיקים מדי שנה. בעקבות תיקון פקודת הקרקעות ב־2010 הוחלט על הקמת ועדת ההשגות, שהחלה לפעול לפני כשבוע.

 

הוועדה, המורכבת מיו"ר שהוא עו"ד, משמאי מכריע ומשמאי מטעם המדינה, תאפשר לבעל קרקע או לבעל זכויות בקרקע אשר יבקש לערער על שומה שנקבעה לו בעקבות הפקעה לבחור בין ועדת השגות לבין שמאי מכריע אשר לשניהם תהיה סמכות דומה. אלא שהיכולת לפנות לשמאי מכריע בלבד כרוכה בצירופם של כל בעלי הזכויות הנוגעים לשומה. במקרה של כביש, לעתים מדובר במאות בעלי קרקעות ולכן דרך זו אינה ישימה.

 

הגשת ערעור לוועדה תעלה כ־1,000 שקל. לדברי עו"ד צבי שוב המתמחה בנושאי הפקעות, מדובר ביישום החלטה שהיא חלק ממגמה של משרד המשפטים להפחית את העומס על בתי המשפט ולהעביר את הטיפול בנושאים מקצועיים לוועדות מקצועיות. "חלק מהשופטים לא מתמחים בנושא ההפקעות שנחשב למורכב, ולכן לעתים התקבלו החלטות אשר אינן משקפות את גובה הפיצוי הראוי", אמר ל"כלכליסט".

 

לדבריו, ברוב המקרים שומות שנקבעו על ידי חברות כמו מעצ או רכבת ישראל היו נמוכות מאוד, ולכן בשנים האחרונות כמעט כל שומה הובילה לערעור לבתי המשפט. "לא ראיתי שומה אחת שהיתה קרובה לאובייקטיביות. בכמה מקרים בכביש 9 קיבלנו לאחר ערעור פיצוי הגבוה פי חמישה מגובה הפיצוי הראשוני שנקבע על ידי מעצ". עם זאת, לדבריו, למרות הכוונות הטובות מדובר באנשים שעובדים עם המערכת הציבורית וניזונים ממנה ובראשם עומד השמאי הממשלתי, "לכן קשה לי להאמין שהאזרח הקטן ירוויח מכך, כי לאותם אנשים יהיה קשה להתנתק ולהיות אובייקטיביים לחלוטין".

 

גם בקרב השמאים מסתמן חוסר שביעות רצון מפעילות הוועדה, אשר צפויה לגזול משכרם כ־15 מיליון שקל בשנה שנלקחו מפעילותם בערעורים שהוגשו לבתי משפט. לדברי אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים, "הפעילות בבתי המשפט התנהלה בצורה מצוינת וללא עיכובים בתיקים. המנגנון הקודם היה יעיל יותר, וצריך לחזור אליו".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x