יאיר סרוסי: "המדיניות צריכה להיות - נחיתה רכה, לא זעזוע"
יו"ר בנק הפועלים בוועידת הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט": "אמירות מתלהמות על הצפת השוק בקרקעות מייצרות אי-ודאות, שעוצרת את תנופת הבנייה"
"החשש מפני הצפת השוק בקרקעות מדינה ובבנייה למגורים, שיתק את היזמים ואת המממנים. הסיכון עלה ואיתו הדרישות, למכירה מוקדמת של דירות. אמירות מתלהמות על הצפת השוק בקרקעות מייצרות אי-ודאות, שעוצרת את תנופת הבנייה. לכן, אני רוצה להציע כאן הגדרה למטרת המדיניות: נחיתה רכה, לא זעזוע", כך אמר הבוקר (ג') יו"ר בנק הפועלים יאיר סרוסי בוועידת הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט", שמתקיימת בת"א.
סרוסי ציין עוד, "עליית מכירות הדירות ברבעון הראשון והלחצים שממשכים במרכז הארץ מעידים כי אין בועה. המשק הישראלי מגיב במהירות. אם נשמור על רמה של 40-50 אלף התחלות בנייה – נראה שללא פיתרון ממשלתי המשק ימשיך לפעול. אי הוודאות עוצרת את התחלת הבנייה".
בפתח דבריו אמר יו"ר בנק הפועלים, "המשק הישראלי מתמודד היום במבחן נוסף, התקדרו העננים ורמת העצבנות גדלה ואין סובלנות לתגובות של מדינות ותנועות השווקים חדות. רוב העולם עסוק בשאלות של צמיחה ואצלנו – החדשות הטובות שהכלכלה הישראלית צומחת אבל החדשות הפחות טובות שהצמיחה לא מספקת".
סרוסי ציין כי למרות המשבר עדיין ישראל נראית כמשק אטרקטיבי כאשר רמת ביטוח האשראי לאג"ח של מדינת ישראל (CDS) נמוכה ממדינות כמו צרפת ואיטליה. "אנחנו מאותן מדינות שלא נפגעו משמעותית במשבר של 2008" אמר יו"ר הפועלים וציין כי לדעתו הטיפול הנאות במשבר הוא לא באמצעות הזרמות כספים גדולות בריבית אפסית.
"במערכת הבנקאית מתגברת התחרות על הקמעונאיים. מנגד חברות גדולות סובלות מלחץ עקב תהליך הורדת המינוף. זה לא דומה לארה"ב שם החברות הקטנות סבלו מהיעדר אשראי", הוסיף יו"ר הפועלים. "למשק הקטן גם יתרונות כך שהסרת שניים-שלושה חסמים יכולים להשיב את הצמיחה" הוא הוסיף.
"אני מציע מדיניות של הסרת אי הוודאות – להתחייב למדיניות למספר שנים ולעמוד בה", אמר סרוסי וציין את פרוייקט העברת צה"ל לנגב אותו מממן בין היתר בנק הפועלים. "צריך להחזיר את התיאבון למשקיעים ולתת להם סיבה לצאת מפוזיציית המזומן בה הם עומדים".
סרוסי הסביר כי אפיק הנדל"ן מהווה 9% מהתוצר. "צמיחתו בשנתיים האחרונות מתבססת על צרכים ריאליים. זה ענף במינוף כאשר חלקו בתיק האשראי הבנקאי עומד על 18.6%. יחד עם המשכנתאות – חלקו של הנדל"ן מהווה 30% מהתוצר. זה נשמע הרבה אך לעומת העולם מדובר בשיעור נמוך".
"בצעדים שנקט בזמנו בנק ישראל הוא רצה להוציא את המשקיעים אך הקונים האמיתיים עדיין בשוק. נדל"ן הוא כמו כל שוק – המחירים עלו כי אנשים ציפו להמשך עליות המחירים ונעצרו כי אנשים ציפו לירידות חדות. בפועל, ירדו המחירים קלות כי השינוי מגיע מצד ההיצע. מחירי הנדל"ן ב-2007 עלו מ-100 משכורות ל-127 משכורות במרץ 2011 ובמרץ 2012 ירדו ל-124 משכורות".
"אין זה סוד שאנו נדרשים להגדלת הלימות ההון – האשראי הכללי בבנקים ירד בשני מיליארד שקל ברבעון הראשון. ראינו גידול משמעותי בגיוסים מהמוסדיים, בעתיד נראה שילוב של בניית עסקה עם הבנק ואח"כ מכירה למוסדי כך שהחלוקה תהיה שווה בין הבנקים למוסדיים באשראי. אם נדע לשמור על מסגרת התקציב ונשמור על שת"פ ביםן הפרטי לעסקי נישאר מחוץ לטווח הסופה – הדבר בידינו.