אטיאס: "אסור לקבל עוד רבעון של ירידה בהתחלות הבנייה"
לדברי שר השיכון "יש מחנק אשראי. אם הקבלנים לא יכולים לקנות קרקעות ולהתחיל לבנות אז אנחנו יכולים להמשיך לשווק, זה לא יעזור"
"בשנת 2011 שיווקנו למעלה מ-37 אלף יחידות דיור. אנחנו רוצים להגיע ב-2012 למספרים האלה. אנחנו נמצאים היום בתקופת שיא עם 83 אלף יחידות דיור בבנייה פעילה. לא היו מספרים כאלה משנת 1999. עם זאת יש ירידה בהתחלות הבנייה ברבעון הראשון של 2012 והיא מוסברת בין היתר כיוון שיש פחות כסף לרכוש קרקעות ולבצע עסקאות. יש מחנק אשראי. אם הקבלנים לא יכולים לקנות קרקעות ולהתחיל לבנות אז אנחנו יכולים להמשיך לשווק, זה לא יעזור", כך אמר שר השיכון אריאל אטיאס בוועידת הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט".
אטיאס פנה למנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר שנוכח בוועידה ואמר כי מחנק האשראי הוא נושא ראשון במעלה וכי יש חשיבות לשחרור 'פקק האשראי בדחיפות. "המתודולוגיה היא שתהיה יותר סחורה ותהיה לרוכשים יכולת גבוהה יותר להתמקח על מחיר. אסור לנו לקבל עוד רבעון כזה עם ירידות בהתחלות בנייה. צריך לסדר את העניין הזה של האשראי כדי שיבנו עוד פרויקטים".
להפריד בין אשראי לנדל"ן לאשראי לתשתיות
בנושא המשכנתאות לזוגות הצעירים אמר אטיאס: "היום אין הבדל בתחום המשכנתאות בין זוגות שקונים את הדירה הראשונה למי שקונה דירה שניה. אנחנו יודעים שניתן לבצע הפרדה ברגולציה. זה קורה במקומות אחרים בעולם. בנק ישראל הוכיח שכשהוא רוצה לעשות הבדלה ברגולציה הוא מצליח. אנחנו לא יכולים להגיד לרוכש דירה ראשונה שאם אין לו 40% ממחיר הדירה הוא לא יכול לקנות דירה", אמר אטיאס.
"אנחנו רוצים את הדבר הבא: או שמפרידים בין נדל"ן לתשתיות. אתם יודעים שהאשראי לתשתיות הרבה פחות מסוכן כי המדינה עומדת מאחורי הפרויקטים. אנחנו חושבים שנכון להפריד בין הנדל"ן לתשתיות לנדל"ן למגורים. אם אין יכולת לעשות את זה כי הממשלה וראש הממשלה לא מצליחים לשכנע את נגיד בנק ישראל אז יש את פיתרון נוסף שלנו. מדינת ישראל היא המדינה היחידה שיש בה חוק שנקרא חוק ערבות המכר. זה חוק צרכני חשוב מדרגה ראשונה שנעשה בעקבות קריסת חפציבה שבמסגרתו משרד השיכון מפקח על כל דירה שנמכרת והרוכש מוגן. בתוך זה יש מע"מ. אנחנו מציעים להוריד את מרכיב המע"מ", אמר שר השיכון.
בנושא קידום פרויקטים להשכרה שנמצא כיום על שולחנו של משרד השיכון והאוצר אמר אטיאס: "אנחנו צריכים לשים את המוצר הזה על המדף. אם בונים פרויקטים להשכרה יש ודאות לשוכר שלא מעיפים אותו בסוף כל שנה ואכן יש לנו מכרזים שאנחנו מוציאים אותם שבהם אנחנו נותנים הנחות של 70% על מחיר הקרקע. 40% היזם מוכר, 60% הוא משכיר".
לסיום דיבר אטיאס על תוכניתו להתנעת הבנייה בתחום הדיור הציבורי: "אנחנו שוכחים גם דבר אחד- החלשים שיושבי בשולי החברה, דיירי הדיור הציבורי. במחאה של הקיץ האחרון דיברו רק על מעמד הביניים. חשוב לדבר עליהם כי הם עובדים קשה ולא מצליחים לסגור את החודש בגלל יוקר המחיה, אבל יוקר המחייה משפיע עוד יותר על החלשים".
אטיאס פנה לאוצר ואמר: "פה המקום להגיד למשרד האוצר: דיירי הדיור הציבורי מצפים שיתנו להם פתרונות. אנחנו רוצים לקחת כסף מהקרקע, הקרקע היא משאב לאזרחים. יש לנו הצעה שבכל מכרז של המינהל היזם ישאיר 5% מהדירות לדיור ציבורי, זה לא מונע הכנסה מהמדינה על הקרקע. חשוב לתמוך בזה ואם תהיה לזה תמיכה ציבורית אז תהיה לזה תמיכה גם למעלה. חברים זה החלשים ביותר בחברה. זה לא לבנות טורים של שיכוני עוני. הקרקע בכל מקרה נשארת בידי המדינה, היזם יכול לעמוד בזה. זה צדק חברתי ובלי זה - אנא אנו באים".