שמעון גל: "אנו על סף האטה, והמשבר יכול להתגלגל לפתחם של הבנקים"
ראש החטיבה העסקית בבנק הפועלים אמר בוועידת הנדל"ן כי "ישראל עברה את חלקו הראשון של המשבר ללא פגע רציני בזכות מערכת בנקאית שמרנית ומדיניות פיסקאלית אחראית"
"לפני שנה קיווינו שמהמשבר הפיננסי הגלובלי ששיאו 2009, מתחיל להימצא מאחורינו. האירופים נראו לקראת התייצבות, ארה"ב בכיוון עלייה. כיום, באמצע 2012 - התמונה פחות אופטימית". כך אמר היום (ג') ראש החטיבה העסקית בבנק הפועלים שמעון גל בוועידת התשתיות והנדל"ן של "כלכליסט" בת"א.
גל, שאחראי על תיק האשראי הגדול בישראל – למעלה מ-100 מיליארד שקל, אמר כי "התפרקות גוש היורו עלולה לגרום למשבר חמור מקודמו. ישראל, שהיא חלק אינטגרלי מהכלכלה הגלובלית ומוטת יצוא, עברה את חלקו הראשון של המשבר ללא פגע רציני. הסיבה לכך היא מערכת בנקאית שמרנית ומדיניות פיסקאלית אחראית.
"יש תיאוריות הטוענות כי המחזוריות בכלכלה בלתי נמנעות. אבל אפשר למנוע תנודות חזקות על ידי מדיניות ממשלתית-רגולטורית אנטי מחזורית שתפעל בקשב רב למערכת הכלכלית".
גל הוסיף כי גם קצב הצמיחה ששורר כיום - 3% - הוא לא קצב צמיחה בטוח. "אנו על סף האטה וזה מתבטא בשוק ההון: חברות רבות לא יכולות לגייס הון או לגלגל חובות ומכאן הדרך למיתון היא קצרה. המשבר יכול להתגלגל לפתחם של הבנקים", הזהיר גל. "מערכת מתן האשראי אצל הגופים המוסדיים עדיין צעירה ואין לה את הניסיון הבנקאי של מתן אשראי, ליבת העסק הבנקאי", הוא הוסיף.
"ככלכלן שצמח במשרד האוצר אני יכול להגיד שדברים שרואים מכאן רואים גם משם - יש רגולציה עודפת בישראל. יש צורך ברגולציה, אך כזו שאינה מתואמת גורמת יותר נזק מתועלת. רגולציה שכזו, בתקופה של ההאטה במשק הישראלי אינה הכרחית – ישנם מייצבים כמו פעולות אנטי מחזוריות שצריכות לפעול בתקופות הללו", אמר גל.
גל ציין כי לעומת מדינות רבות אחרות בעולם, בישראל לא הוזרם שקל אחד למערכת הבנקאית בזמן המשבר בגלל המדיניות השקולה.
"ענף הבנייה עומד על 8% מהתוצר ומשקלו במימון גבוה ממשקלו בתוצר. שינויים במימון יוצרים סיכון שונה לענף הנדל"ן", אמר גל וציין את ענף התשתיות שיכול להוביל לשינוי לחיוב במערכת הבנקאית וגם מבחינה משקית.
"יש להפריד את התשתיות משאר חלקי ענף הנדל"ן – פרויקטים גדולים כמו העברת צה"ל לנגב דורשים חשיבה ממשלתית כוללת. יש לפרויקטים כאלה סיכונים שונים מבחינת המערכת הבנקאית, ויש למדינה יכולת להשיג בפרויקטים אלה ערכים כמו חיזוק הפריפריה", אמר גל והוסיף: "זו הזדמנות לבנקים, במיוחד לבנק הפועלים, עם ניסיון והמקצוענות – אם המערכות הרגולטוריות ישתפו פעולה – נגשים פרויקטים כאלה באופן שיביא ברכה למדינה עם סיכון נמוך. שילוב של חזון וראיה כלל משקית עם זהירות ושיקול יביאו את המשק הישראלי להימנע מההאטה ומיתון".