אושר להפקדה: 23 אלף יחידות דיור ייבנו על קרקעות תעש
מינהל מקרקעי ישראל הפקיד את תוכנית "קדמת השרון" – לבניית דירות בהרצליה, רמת השרון והוד שרון. התוכנית תאפשר את טיהור שטח הקרקע המזוהם ביותר במדינה בעלות של כ-2 מיליארד שקל
בתום שנים של דיונים הופקדה בוועדה המחוזית המשותפת למחוז ת"א ומחוז המרכז תוכנית המתאר "קדמת השרון" שמקדם מינהל מקרקעי ישראל להקמת 23 אלף יחידות דיור בהרצליה, רמת השרון והוד השרון על אדמות מפעלי התעשייה הצבאית (תעש). אישור התוכנית יאפשר את יישום ההסכם עם משרדי האוצר והגנת הסביבה.
במסגרת ההסכם הבינמשרדי נקבע כי לאחר אישור תוכנית המתאר ייערכו סקרי קרקע מפורטים למיפוי הזיהום, ולאחריהם יוגשו תוכניות מפורטות לאישור הוועדה המחוזית. לאחר אישור התוכניות המפורטות יעמיד משרד האוצר מימון לטובת טיהור הקרקע, ורק לאחר סיום טיהור הקרקע על ידי המדינה יתאפשר שיווקה לטובת בנייה.
במינהל מקרקעי ישראל הדגישו, כי ההסכם שהושג מהווה הפתרון היחיד שיאפשר את טיהור שטח הקרקע המזוהם הגדול ביותר במדינה, שכן עלות טיהור הקרקע נאמדת בלמעלה מ-2 מיליארד שקך, ולמדינה אין יכולת לממן מתקציבה את טיהור הקרקע במצב הכלכלי הנוכחי וסדרי העדיפויות הלאומיים. ההסכם יאפשר לאוצר להעמיד קדם מימון לטובת טיהור הקרקע, שיוחזר לקופת המדינה מאוחר יותר כתוצאה משיווק קרקעות לבנייה.
הפקדת תוכנית המתאר מתאפשרת לאחר שבית המשפט העליון קיבל את עמדת המדינה כי יש לאפשר את הפקדת תוכנית המתאר, זאת בניגוד לעתירה של מספר תושבים אשר ביקשו למנוע את הפקדת התוכנית. המדינה טענה בעליון, כי כל עיכוב בהפקדת התוכנית פוגע באינטרס הציבורי לטהר את השטח המזוהם הגדול במדינה.
בעקבות הפקדת התוכנית אמר מנהל מינהל מקרקעי ישראל, בנצי ליברמן, כי "תוכנית קדמת השרון מהווה המשך למדיניות המינהל להמשיך בתכנון אגרסיבי לשיווק עשרות אלפי יחידות דיור נוספות ולמקסום השטח הקיים באופן שישפיע על מחירי הדיור. התכנית שגובשה על ידי המינהל היא היחידה שנותנת ביטוי מאוזן לאינטרס הציבורי של תושבי האזור, באופן שיאפשר את מימון טיהור הקרקע המזוהמת מחד, והשארת שטחים ציבוריים וירוקים בהיקף גבוה מהמקובל".
כאמור, תכנית "קדמת השרון" תאפשר הקמת 23 אלף יחידות דיור בערים הרצליה, הוד השרון ורמת השרון לטובת פתרון מצוקת מחירי הדיור במרכז הארץ. התוכנית כוללת בתוכה 7,600 דונם ש-60% מתוכם מיועדים לצרכי ציבור כמו מבני ציבור, קווי רכבת, כבישים, מחלפים ופארקים, בהם פארק מרכזי בשטח של כ-2,000 דונם. סך השטחים הירוקים בתוכנית יעמוד על כ-40%, לדברי המנהל זהו היקף שלא היה כמותו באף תוכנית בישראל.
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל "אדם טבע ודין" הביע את דעתו על הפקדת התוכנית: "מנהל מקרקעי ישראל מתנהל בחוסר אחריות כאשר הוא ממשיך לקדם תוכניות למגורים, לבתי ספר ולמוסדות ציבור על קרקע מזוהמת, זאת מבלי לדעת מהם היקפי הזיהום ומידת הסכנה שהם מהווים לבריאות הציבור. לא ייתכן שעוד לפני שמנהל מקרקעי ישראל ביצע סקר קרקע שבוחן את עוצמת הזיהום ופריסתו בשטח, וגודל ההשקעה הנדרשת לטיהור, כבר מקדמים מוסדות התכנון תוכנית מפורטת העלולה לסכן את בריאות התושבים שיתגוררו במקום".