"מחיר דירה עלה ב-100 אלף שקל בתוך שנה בשל המחסור בעובדים"
קבוצה של קבלנים מתכננת להגביר את הלחץ על הממשלה בדרישה לתוספת של עובדים זרים בענף הבנייה
20:0826.07.12
נציגי תאגידי כוח אדם בענף הבנייה ובכירים בחברות בנייה שונות מתכננים להגביר בתקופה הקרובה את הלחץ על הממשלה כדי שתפתור את בעיית המחסור בעובדים מקצועיים בענף. זאת לאחר חודשים ארוכים בהם מנסים קבלנים ויזמים, חברות כוח אדם וגופים הפועלים בשוק התשתיות לקבל תשובות קונקרטיות מהממשלה לגבי עתיד הבאת העובדים הזרים לענף - ללא הצלחה. הערב (ה') נפגשו כמה נציגים של חברות בנייה עם מנהלי חברות כוח אדם כדי לדון בשיתוף פעולה בהפעלת הלחץ על הממשלה.
בין הקבלנים - צחי לנדאו, מבעלי קבוצת צ.לנדאו, מחברות הבנייה הבולטות בישראל, שהעריך היום בשיחה עם "כלכליסט" כי חלקה של העבודה בעלות הבנייה זינק בשנה האחרונה בכ-100 אלף שקל לדירה. לדבריו, הקבלנים ייצאו בחודש הקרוב למלחמה בעניין זה לאחר נסיון ארוך להגיע להבנות עם הממשלה.
פועלי בניין. הקבלנים מוחים על התנהלות הממשלה צילום: ג'רמי פלדמן
מספר העובדים הזרים בשוק הבנייה הישראלי נחתך בכמעט חצי מאז אמצע העשור הקודם. הוא עומד כיום על כ7,000-8,000. לפני כשנה החליטה הממשלה לאשר הבאת תוספת של 6,800 עובדים זרים אך התנתה זאת בכך שהם יובאו ממדינות שיחתמו עם הממשלה על הסכם שיחייב פיקוח הדוק על תנאי העבודה שלהם מחד ועל המקצועיות שלהם מאידך.
במסגרת זו נבחרו כמה מדינות, בהן רומניה, שבה כבר ביקרו נציגי הממשלה וחברות הבנייה לפני כעשרה חודשים והגיעו להסכמות עם הממשל המקומי. אולם קשיי הממשלה ברומניה תקעו את הליך הבאת העובדים ובמקביל, הורתה המדינה לקצץ באמצעות רשות ההגירה מכסות של עובדים ממדינות אחרות. הקבלנים גם מחו לאחר שגילו כי חלק גדול מהעובדים הסיניים שנחשבים למקצועיים מאוד בשוק הבניה הישראלי, יוחזרו לארצם.
לפני כחודש חתמו ראשי חברות הבנייה הגדולות בשוק הקבלנות על עצומה הקוראת לממשלה לפעול מיידית כדי להביא עובדים והודיעו כי כבר בשלב זה משותקים אתרי בנייה רבים, מה שכמובן צפוי לגרום למחסור נוסף בדירות ועלול לגרור את השוק לעליות מחירים מהירה.
בתגובה הודיעה הממשלה כי תאשר הגדלת מכסת העובדים הפלסטינים מיו"ש במשק אך הודעה זו התקבלה בלא התלהבות מצד הקבלנים שהטיחו בממשלה כי בין כה וכה בחלק גדול מהזמן העובדים מיו"ש לא יכולים להגיע לעבודה בשל ההתנהלות הביטחונית של ישראל, הכוללת עוצר והקשחת הביקורת במעברים - דבר שהיווה מראש סיבה לתחילת הזרימה של עובדים מהמזרח הרחוק ומזרח אירופה לישראל בעשור שעבר. זאת מעבר לעובדה שמדובר כעת בחודש הרמדאן, ובהמשך גם בתקופת החגים היהודיים שידחו בנייה עד דצמבר.
לא התקבלה תגובת משרדי התמ"ת והשיכון.