$
נדל"ן עולמי

דיל בחסות ממשלת ספרד: קנה דירה, קבל מעמד תושב

במציאות של קיפאון בביקושים המקומיים ומגזר בנייה גווע, ספרד מעוניינת להיפטר ממאות אלפי בתים שעומדים ריקים מאז התפוצצות בועת הנדל"ן. הפתרון: הענקת תעודת תושב לכל אזרח זר שירכוש נדל"ן במינימום 160 אלף יורו

מיכל פופובסקי 20:0520.11.12

כל מי שעדיין חולם על חיים תחת קרני השמש הספרדית החמימה, ובעיות כמו מיתון כפול וסכנה לקריסה כלכלית לא מרתיעות אותו, עומד לזכות בקיצור דרך נוח בחסות ממשלתו של מריאנו ראחוי. רכישת דירה, כך נראה, עומדת להיות הדרך הקלה ביותר להשיג מעמד תושבות בספרד.

למרות המשבר הכלכלי והצהרות חוזרות ונשנות של הממשל השמרני שספרד לא יכולה לספוג הגירה נוספת לשטחה, מסתמן שהיא לא מתכוונת להציב מכשולים בפני זרים עם כמות מספקת של מצלצלים בכיסם.

 

שכונה בנבלקרנרו ליד מדריד שכונה בנבלקרנרו ליד מדריד צילום: בלומברג

 

הממשלה מקדמת בימים אלה שינוי בחקיקה שיאפשר מתן תושבות קבע לאזרחים זרים שירכשו נדל"ן בספרד ב־160 אלף יורו לפחות. הרעיון ברור: להיפטר מהכמות האדירה של הבניינים והדירות שעומדים ריקים כבר שנים בתוך ערי רפאים ומשוועים לקונים.

 

מאז התפוצצות בועת הנדל"ן בספרד ב־2008 הצטברו יותר מ־700 אלף בתים כאלה ברחבי המדינה. מאחר שהביקוש בשוק המקומי קפוא, לנוכח המשבר הכלכלי המחריף שמקשה על הספרדים להשיג אשראי, הממשלה הבינה שהדרך היחידה להוציא את הבתים האלה מהשוק היא לעודד זרים לרכוש אותם.

 

ללא זכאות לאישור עבודה

 

שר המסחר חיימה גרסיה־לגאס אמנם חשף רשמית את התוכנית שלשום, אולם בפועל היא החלה להתגבש כבר באביב האחרון על ידי עבודה משותפת של חמישה משרדי ממשלה. שר החוץ הציג את ההצעה בפני הפרלמנט בשבוע שעבר ולא נתקל בהתנגדויות. האישור הסופי צפוי להתקבל בשבועות הקרובים.

 

גרסיה־לגאס אמר כי יש ביקוש אדיר מצד זרים לסקטור הנדל"ן בספרד, מפני ששוק הדיור שלה נמצא במצב "מאוד אטרקטיבי" לנוכח ירידת המחירים הדרמטית מאז התפוצצות הבועה.

 

לדבריו, רף המינימום שנקבע הוא גבוה יחסית, כדי למנוע מצב של "הצפה בבקשות לקבלת תעודות תושבות". השר הדגיש כי רוכשי הנדל"ן אמנם יקבלו תעודת תושב, אך לא יהיו זכאים לאישור עבודה או לשירותי חינוך ובריאות. התעודה גם לא תאפשר מגורים בספרד לזמן בלתי מוגבל, אך בהחלט ארוך יותר מ־90 הימים שמקבלים כיום אזרחים זרים שמבקשים ויזה.

 

התוכנית להיפטר מהבתים הריקים תופסת תאוצה שבוע לאחר שהמדינה סערה בעקבות התאבדות של אשה שהבנק רצה לפנות מביתה מפני שפיגרה בתשלומי המשכנתא. הבנקים כבר עיקלו אלפי בתים של חייבי משכנתאות, ובעקבות הלחץ הציבורי אישרה הממשלה בשבוע שעבר צו המורה על השהיית הפינויים למשך שנתיים במקרים של מצוקה חמורה.

 

החוק הספרדי כבר מאפשר כיום מתן תושבות לזרים בעלי הכנסות "מספקות" (יותר מ־2,100 יורו בחודש) שרוצים לגור בספרד בלי לעבוד. התוכנית החדשה תגדיר רכישה של בית כתנאי מספק להגשת בקשה לתושבות, וככל הנראה לא תדרוש מהמבקשים לחיות בשטחה לפחות שישה חודשים בשנה, כפי שנדרשים כיום תושבים חוקיים כדי לא לאבד את האשרה.

 

הפגנה נגד פינויי חייבים במדריד הפגנה נגד פינויי חייבים במדריד צילום: גטי אימג'

 

הדיל הכי משתלם

 

שר המסחר ציין כי מדינות נוספות באירופה כבר יישמו צעדים דומים או נמצאות בדרך לאישורם. התוכנית הספרדית תציב תחרות קשה לאירלנד ולפורטוגל, שמעניקות תושבות לרוכשי בתים, אך בסכומי מינימום של 400 אלף יורו או 500 אלף יורו בהתאמה.

 

בפורטוגל החוק שונה באוגוסט האחרון, ולפיו בעלי תושבות "רגילה" חייבים לשהות בה לפחות שישה חודשים מדי שנה כדי לשמור על האשרה. לעומת זאת, כדי לקבל תושבות "מיוחדת", המוענקת למשקיעים, צריך לשהות במדינה רק חודש אחד בשנה הראשונה וחודשיים מהשנה השנייה ואילך.

 

מכוונים לסין ולרוסיה

 

האשרה הפורטוגלית לא ניתנת רק למשקיעים בנדל"ן, אלא גם למי שמעביר הון של יותר ממיליון יורו או מקים עסק שמעסיק יותר מ־30 עובדים.

 

עם זאת, לטביה מציעה דיל זול יותר מזה של ספרד: מספיק להשקיע 140 אלף יורו בדירה בעיר הבירה או 70 אלף יורו בדירה באזור כפרי כדי לקבל תושבות קבע.

 

גרסיה־לגאס הדגיש כי ההצעה ששוקלת הממשלה מכוונת בעיקר למשקיעים מרוסיה ומסין, שאינן חברות באיחוד האירופי ואזרחיהן נדרשים להוציא ויזה כדי לבקר בספרד. בעוד שמספר הזרים שרכשו דירה בספרד עלה בשנה שעברה ב־6%, מספר הרוסים שהשקיעו בנדל"ן הספרדי עלה ב־28%. בקרב אזרחים סינים נרשמה עלייה של 7%. מתחילת השנה הוגשו יותר מ־860 אלף בקשות לוויזה על ידי אזרחים רוסים. מדובר במספר כפול לעומת השנים האחרונות, שכיום מהווה מחצית מכלל הבקשות לוויזה בספרד.

 

לשכת עורכי הדין הספרדית התריעה בפני הממשלה כי יש לבדוק היטב את המקור שממנו מגיע הכסף לרכישת הדירות, כדי שהתוכנית החדשה לא תהפוך את ספרד בסופו של דבר ליעד פופולרי להלבנת כספים.

 

ההצעה כבר נתקלת בהתנגדויות ובחששות רבים: ארגוני המהגרים טענו כי זו אפליה, איגודי העובדים טוענים כי מדיניות ההגירה צריכה להתבסס על צורכי שוק העבודה הספרדי, ומפלגת האופוזיציה הסוציאליסטית האשימה את הממשלה במסחור של אשרת התושבות.

 

ראש הממשלה הצהיר כי הוא לומד את הנוש וטרם התקבלה החלטה רשמית בנושא. ראחוי ציין כי חייבים למצוא פתרון ל"סטוקים" הגדולים של הנכסים שלא מצליחים להימכר כבר שנים, בייחוד לחופי הים התיכון.

 

נתונים שפרסם שלשום הבנק המרכזי רק מדגישים את מצבו העגום של שוק הנדל"ן הספרדי - שיעור ההלוואות הרעילות מסך ההלוואות שהעניקו הבנקים הספרדיים עלה בספטמבר לשיא של 10.7%. גוש היורו הסכים להעניק לספרד עד 100 מיליארד יורו כדי לסייע לבנקים הכורעים תחת נטל החובות הרעילים הללו. הממשלה גם מתכננת להתמודד עם הבעיה על ידי הקמת "בנק רע" שירכוש מהבנקים המסחריים נכסים רעילים בהנחה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x