$
חדשות נדל

פרסום ראשון

שטייניץ אישר: הנחות ענק על קרקעות במאות יישובים

שר האוצר חתם על מפת העדיפות הלאומית - אבל מעכב ההחלטה בעניין פינוי-בינוי במרכזי הערים. במשרד השיכון ובמינהל תקפו את האוצר: "ביורוקרטיה בלתי אפשרית"

תומר אביטל 10:4527.12.12

רוכשי הדירות בפריפריה ובקו העימות יכולים לשלוף את פנקס הצ'קים - שר האוצר יובל שטייניץ חתם אמש (ד') על מפת העדיפות הלאומית שגיבשה מועצת מקרקעי ישראל, כך נודע ל"כלכליסט". משמעות החתימה היא כי המדינה תחל להעניק הנחות בגובה עשרות ומאות אלפי שקלים על קרקעות ביישובים שהוגדרו במפה. עם זאת בלשכת השר עדיין מעכבים את החתימה על החלטה משמעותית נוספת לשדרוג מודל הפינוי-בינוי במרכזי הערים.

 

שטחים המיועדים לבנייה במגדל העמק שטחים המיועדים לבנייה במגדל העמק צילום: ערן יופי כהן

 

מפת העדיפות קובעת באילו רשויות יינתנו הנחות מופלגות על הקרקע - על פי קריטריונים שונים כגון שיעור ההגירה, גידול האוכלוסייה, מדד פריפריאליות ושיקולים ביטחוניים. במפה הנוכחית הוכרו ישובים חדשים בנגב ובגליל כאזור עדיפות א' עבור שיווק 400 יחידות דיור הראשונות, או עד תום 5 שנים מיום שיווק המגרש הראשון. בשאר הארץ יוכרו ישובים חדשים באזור עדיפות ב' עבור שיווק 120 יחידות דיור ראשונות או עד תום 5 שנים מיום שיווק המגרש הראשון.

 

 

 

ביישובי קו עימות – יינתן פטור מלא מתשלום דמי חכירה , ביישובי עדיפות א' - ישולמו בעת ההקצאה 31% מערך הקרקע, וביישובי עדיפות ב' – ישולמו בעת ההקצאה 51% מערך הקרקע.

 

במקרה בו, למשל, נרכש מגרש ביישוב באזור עדיפות לאומית א' (31%) שערך הקרקע שלו הוא 500 אלף שקל תינתן ההנחה עד לגובה התקרה (350 אלף שקל) והתשלום על הקרקע יסתכם ב-245 אלף שקל. בין היישובים באזור עדיפות א': אבטליון, איתמר, אשל הנשיא, מגדל העמק, תל קציר ותקוע.

 

עם זאת, החלטה נוספת הנוגעת לפרויקטים של פינוי-בינוי במרכזי הערים עדיין מעוכבת. לדברי משרד הבינוי והשיכון בראשותו של אריאל אטיאס ההחלטה תסיר את המחסום המשמעותי ביותר ליציאתם של פרויקטים אלה לדרך – בינוי-פינוי במקום פינוי-בינוי, על ידי הקצאת קרקעות מדינה עליהן ייבנו בינתיים הפרויקטים החדשים ורק אחר כך ייהרסו המבנים הישנים. זאת כדי לחסוך צורך בשכירת דירות לאורך תהליך הבנייה והסרת חשש של הדיירים הוותיקים מפני מימוש הפרויקט.

 

החלטת המועצה לגבי הפינוי-בינוי התקבלה ב-29 לאוקטובר, והגדרת אזורי עדיפות לאומית התרחשה כבר ב-7 לנובמבר. בהנהלת משרד הבינוי והשיכון ומינהל מקרקעי ישראל הביעו תרעומת ותסכול מ"הבירוקרטיה הבלתי אפשרית, ולא בפעם הראשונה, של משרד האוצר". לדברי הבכירים מדובר ב"שתי החלטות דרמטיות ובעלות השפעה אמיתית על שוק הדיור שהתקבלו לאחר עבודה עם כל הגורמים המקצועיים, בשיתוף עם אגף התקציבים ומשרד האוצר ותקועות כבר חודשיים ומחכות לחתימה של שר האוצר". לדבריהם, העיכוב שהיה עד כה בנוגע לאישור מפת אזורי העדיפות לאומית "תקע מאות יחידות דיור בפריפריה - בעיקר בהרחבות בקיבוצים ובמושבים בנגב ובגליל, ובנייה בישובי מיעוטים. אנשים לא קנו כי הם חיכו להנחות". הבכירים הוסיפו כי "גם ככה כגוף ממשלתי אנו מתקשים להגיב לשוק בזמן אמת. הביורוקרטיה הזו רק מכבידה".

 

בלשכת שר האוצר טענו מנגד כי השר איננו חותמת גומי וההצעות נלמדו ונלמדות על ידי הגורמים המקצועיים טרם החתימה.

 

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, הביע אכזבה מהחלטת שטייניץ להעניק הנחות ענק על קרקעות ביישובי פריפריה מרוחקים, תוך עיכוב החלטות הנוגעות לפרויקטים של פינוי בינוי בערים שבמרכז הארץ. "אקטים כגון זה, מבורכים ככל שיהיו, מסיטים את הדעת מהבעיה האמיתית של שוק הנדל"ן והיא אזורי הביקוש והיעדר הטיפול בהם", אמר דנוס, "מדוע לעכב כיום הקלות בפרויקטים של פינוי בינוי שהמשק כל כך מייחל להם?".

 

ראש מועצת גוש עציון, דוידי פרל, בירך מנגד על חתימת שר האוצר ואמר כי הוא מזמין "משפחות מכל רחבי הארץ להתרשם מהיישובים השונים ולהתיישב במפעל חינוכי ותרבותי מהשורה הראשונה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x