יועץ המינהל: אריסון תוכל לבנות דירות רק על 200 דונם מקרקעות תעשיות מלח
החברה מחזיקה ב-2,000 דונם בעתלית ובאילת המיועדים למגורים - אך תוכל לבנות רק על 10% מהם; ב-2003 אישר אהוד אולמרט הקמת אלפי יחידות דיור על כ-50% מהקרקע בעתלית ועל כ-30% מהקרקע באילת
חברת תעשיות מלח תוכל להקים דירות רק על 10% מהקרקעות שלה המיועדות למגורים בעתלית ובאילת - כך נקבע בחוות דעת שפרסם בימים האחרונים היועץ המשפטי של מינהל מקרקעי ישראל, עו"ד ינקי קוינט.
- וינשטיין מבטל שינוי ייעוד הקרקעות בעתלית ובאילת
- עסקת הקרקעות של תעשיות מלח: כבר בשנת 2000 קבע המבקר שאינה כשרה
- למה המינהל מתנהג כמו השב"כ?
החברה שבשליטת שרי אריסון מחזיקה ב-2,300 דונם בעתלית וב-700 דונם באילת; על 2,000 דונם ניתן לבנות למגורים, והשטח הנותר מיועד לשימושים אחרים. לפי חוות הדעת, תעשיות מלח תוכל להקים דירות על 200 דונם. חוות דעת זו מקבלת רוח גבית מחוות דעת דומה של הפרקליטות ומבקר המדינה.
ההחלטה היא שינוי גדול לעומת מה שהובטח במקור לבעליה הקודמים של תעשיות מלח - משפחת דנקנר. בשנת 2003 אישר יו"ר המינהל אז, אהוד אולמרט, כי ניתן להקים אלפי יחידות דיור על כ-50% ממהקרקע בעתלית ועל כ-30% מהקרקע באילת.
קוינט כותב בחוות הדעת כי על מועצת מקרקעי ישראל לדרוש מתעשיות מלח להחזיר למינהל את השטחים ולהעביר לחברה את זכויות בנייה למגורים בהם, כאשר תשלם החברה דמי היתר לבנייה בהם. הוא מסכים שהפיצוי על השטח צריך להיות גבוה מזה שמקבל חקלאי בעת הפשרת קרקעות חקלאיות - 60 אלף שקל לדונם.
השווי המקורי שבו הוערכה הקרקע במצב זה נחשף בעקבות הפיכתה לבטוחה להלוואה שנטלה משפחת דנקנר מבנק לאומי, כדי לרכוש חלק ממניות השליטה בבנק הפועלים. השווי עמד אז על 200 מיליון דולר, וההלוואה - על 358 מיליון דולר.
הקרקעות הגיעו לא מכבר לבית המשפט במסגרת פרשת הולילנד. אולמרט מואשם בתיק זה במתן שוחד למנהל המינהל אז, יעקב אפרתי כדי שיקדם אינטרנסים של תעשיות מלח בקשר לקרקע. אפרתי מואשם שאכן קידם את הפשרת הקרקע של מלח ופעל לשינוי הייעוד שלה מתעשייה לתיירות ומסחר. כל המעורבים בעניין מכחישים את ההאשמות נגדם.
ב־2008 רכשה שרי אריסון את חלקה של משפחת דנקנר (60.65%) בתעשיות מלח ב־886 מיליון שקל, וב-2009 השלימה את השתלטותה על החברה כאשר מחקה את מניותיה מהבורסה.