$
חדשות נדל

"עד 2011 היקפי הבנייה למשרדים התאימו לגידול באוכלוסייה אח"כ החלו לצמוח"

כך אמר דן אטיאס שותף ומנהל ב-BDO האפט בכנס נדל"ן; חיים כהן, מנכ"ל קבוצת דן אנד ברדסטריט: "תוך 13 שנים יתווספו כמיליון איש לאוכלוסיית המדינה. ולכן חשוב שיתוף הפעולה של ענפי הנדל"ן והתעשייה ויש להשקיע בבנייה לתעשייה ויצירת מקומות עבודה"

דותן לוי 11:5213.02.13

"בין השנים 2011-2007 הבנייה למשרדים התאימה לקצב גידול האוכלוסייה, אבל מ-2012 והלאה אנחנו רואים שהיקפי הבנייה גדלים וביחס לאוכלוסיה היקף השטח הולך וגדל", אמר דן אטיאס שותף ומנהל אשכול הנדל"ן ב-BDO זיו האפט בכנס נדל"ן מסחרי של 'מידע כנסים'.

 

אטיאס הוסיף כי, "בולטים בהקשר זה הפרויקטים של עזריאלי בתל אביב. בהשוואה לעולם אנחנו עומדים על 9% במרכז הארץ שזהו נתון סביר. למרות זאת, יש מצוקת דיור מתמשכת, שוכרים עוברים ממגדלים ישנים לחדשים חלק מהמעברים נעשים מסיבה תדמיתית וזה עלול להוביל לזניחתם של מבנים ישנים והזנחה שלהם".

 

מגדלי עזריאלי מגדלי עזריאלי צילום: בלומברג

 

על השאלה האם זה כלכלי? אמר אטיאס, כי בהערכה שמרנית נראה שאם משקללים את עלויות הבנייה ומנכים את המיסוי רואים שהפרויקטים אמורים להיות כלכליים. גם השכרה למגורים תהיה כלכלית בשל המחסור בשטחי מגורים, עדיין יש בעיה עם הרשויות המקומיות אשר לא יהיו מעוניינות להסב שטחי משרדים למגורים בגלל תעריפי ארנונה הגבוהים עד פי 4 בהשוואה למגורים. "הרשויות מעדיפות תשלומים שוטפים ופחות תשלום חד פעמי על השבחה", אמר אטיס.

 

אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים, התייחס למכרזי המינהל למגורים והסביר כי בשנת 2012 הם זכו להצלחה של 50% בלבד ו-45% של המכרזים שנכשלו היו בפריפריה. "הציבור הצביע ברגליים ורוצה להמשיך לגור במרכז בעיקר מסיבות של תעסוקה, חינוך ותרבות. מה שמניע את אזור המרכז זה הנדל"ן המניב וזה קשור לרפורמות המתוכננות. צריך לדעת שאם הרפורמה הזאת עוברת המרחב הכפרי יתחיל לגדול מבחינת שטחי תעסוקה. מעניין לחשוב מה תעשה ראש עיריית נתניה אם שטחים במושבים שבסביבתה יתחילו להתפתח. הנושאים האלה יובאו לדיון בחודשים הקרובים. חשוב לשמור על הנדל"ן המניב ואני חושב שאפשר לדבר באופטימיות על ענף הנדל"ן המסחרי".

 

דני מריאן יו"ר איגוד המהנדסים התייחס לענף התשתיות ואמר כי המשק הישראלי עומד לפני קיצוצים גדולים מאד בתקציב התשתיות במדינה. "בשנתיים האחרונות עסקנו בתכנון לפרויקטים לאומיים רבים אבל הנה עכשיו רואים שעומדים לקצץ. אני מקווה שלפחות יאפשרו להשלים את כל התוכניות ואז כאשר יהיה כסף יעברו מיד לביצוע שיתאפשר בזכות התוכניות המוכנות".

 

תמיר בן שחר מנכ"ל חברת היעוץ הכלכלי צ'מנסקי שחר אמר כי תוספת משקי הבית בישראל מאפשרת תוספת של 200 אלף מ"ר של שטחי מסחר בשנים בהם אין האטה כלכלית. "בשנים האחרונות אנחנו מדברים על תוספת של מיליון וחצי מ"ר בכל הארץ. כאשר יזם מגיע לוועדה התכנונית הוא לא יודע מה דורשים ממנו וכל דיון חדש מוסיפים לו דברים נוספים. הפרויקטים הנדלניים במדינה לא נשארים בארץ והרבה כסף בורח להשקעות במדינות בחו"ל, בעבר זה היה מדינות מזרח אירופה ועכשיו זו גרמניה. בארץ להערכתי החברות שיבנו ינסו לווסת את קידום הפרויקטים, לחפש שוכרי עוגן משמעותיים. כל אחד עושה את השיקולים שלו וכנראה שפרויקטים יצאו לדרך. קבוצות רכישה מתפתחות וימשיכו להתפתח. בצד זה יש גם מגבלות מימון ואין ספק שיזמים יתקשו לממן פרויקטים".

 

חיים כהן, מנכ"ל קבוצת דן אנד ברדסטריט תקף את ממשלת ישראל שלא פועלת מספיק בשביל היזמים "תוך 13 שנים יושקעו בענף הנדל"ן והבינוי בישראל כטריליון שקל ויתווספו כמיליון איש לאוכלוסיית המדינה. מיליון איש שיש לדאוג להם לפרנסה ולמגורים לכן חשוב מאוד שיתוף הפעולה של ענפי הנדל"ן והתעשייה ויש להשקיע בבנייה לתעשייה ויצירת מקומות עבודה. ענף הנדל"ן הוא ענף עתיר השקעה ועתיר סיכונים.

 

"האתגר הגדול ביותר הוא ראיית הסיכון וההתמודדות איתו. המדינה חייבת להתייחס לא רק למי שרוצה לקנות בית בישראל אלא גם לאלו שבונים את הבתים, מספקים תעסוקה ותורמים לצמיחה, אך זה לא קורה. מדינת ישראל צריכה ואמורה להתחרות עם מדינות רבות בעולם באשר לכדאיות ההשקעה והבנייה בתחומה אך לצערנו בחו"ל קל יותר. היזם הישראלי בכל התחומים, בבנייה בתעשייה ובמסחר, מרגיש שלא מתחרים עליו אלא מתחרים נגדו. הגיע הזמן שממשלת ישראל תעניק ליזמים הישראליים את ההרגשה שרוצים אותם, שתעודד אותם ובמקום להערים קשיים לשחרר צווארי בקבוק לעודד השקעות ולהקל על היזמים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x