ועידת הנדל"ן
ראובן קוגן: "נקדם 9,000 יחידות דיור להשכרה בשנתיים הקרובות"
במשרד האוצר מבקשים לפתור את מצוקת הדיור על ידי יצירת שוק פעיל של דירות להשכרה. מנכ"ל רובינשטיין, שזכתה במכרז לדיור להשכרה, לא אופטימי: "אין ודאות שהניסיון הזה יצליח"
- "יזמי נדל"ן מוכנים לעשות דברים שאפילו עכברי מעבדה לא מוכנים לעשות"
- בנט: "המדיניות הכי חברתית היא לנתק המחוברים ולתת לכולם"
- שר השיכון: "מי שאין לו כסף לא יכול גם לבקש לגור במרכז וגם ליילל כמה כסף אין לו"
במהלך הפאנל שאל קוגן מה לא בסדר בשיטה בה פועלת המכרזים שנכשלו במשיכת הגופים המוסדיים. לדבריו: "המכרז נמדד בסופו של דבר במונחים של הצלחה וכישלון ומישהו זכה במכרז וגם הולך לבנות את הבניין הזה. אכן גוף מוסדי אחד ניגש וזו בעיניי הייתה המטרה".
בעניין העברת השרביט לידי הממשלה בייזום פרויקטים מעין אלה, אמר קוגן כי זוהי לא הדרך הנכונה לרומם את שוק ההשכרה. " צריך להיזהר רק מהמודל שמפקיד בידי ממשלה ובירוקרטיה ניהול מורכב של נכסים למגורים. בסופו של יום הממשלה נכשלה בניהול נכסים למגורים, אנחנו רואים את זה בתחום הדיור הציבורי. הנכסים נעשים מוזנחים, הניהול שלהם לא מספק, הגופים לא מתחרים אחד עם השני. אנחנו רוצים להגיע למבנים באחזקה גבוהה ולא סלאמס שניתקל בו בעוד 15 שנים שאנחנו נשאל את עצמנו איך מוכרים את זה לאחרים"
שלמה גוטמן, מנכ"ל הפניקס, אחד הגופים שלא ניגשו עד כה למכרזי הדיור שפרסם מינהל מקרקעי ישראל הסביר מדוע: "לפני שלוש שנים המלצנו לא לצאת בדרך הזו למכרז אבל בחרו שלא להקשיב לנו. זה באמת מוזר שהמוסדיים משקיעים בדיור בחו"ל להשכרה ולא פה. אני לא רואה נהירה המונית למכרזים האלה. אני חושב שהמדינה צריכה לתת רשת ביטחון"
גיל רובינשטיין, מנכ"ל ובעלים חברת רובינשטיין המתמחה בנדל"ן מניב, שזכתה במכרז לדיור להשכרה ברעננה, נשמע ספקני בנוגע להצלחת הפרויקט: "הפרויקט הזה נתן לנו משהו ספיציפי שזה פיזור ההשקעות שלנו. התשואות נמוכות אמנם, מדובר על סדר גודל של 6% תשואה. אומרים המוסדיים שזו לא תשואה גבוהה ועבור המוסדיים זו תשואה גבולית. צריך להבין בתחום הזה יש אי ודאות. אנחנו לא יודעים מה תהיה התפוסה, האם חודש מתוך שנה דירה תהיה ריקה או חודשיים, אנחנו לא יודעים מי האוכלוסייה שתבוא ובמיוחד מיהי האוכלוסייה הזכאית (הכוונה לזכאי משרד השיכון- שש"ע), שתאכלס
חלק מהפרויקט שעליה אין לנו שליטה, זה יכול להשליך על מיצוב הפרוייקט. אין לנו ידיעה מה היכולת שלנו לפנות שוכרים שלא משלמים ובמיוחד אם הם זכאים. אנחנו לא יודעים איך ימוצב הפרויקט הזה. יכול להיות שיהיו דיירים שכיוון שזה לא הבית שלהם, ישאירו שקיות זבל בכל מקום".
כשרובינשטיין נשאל מדוע, למרות רשימת הבעיות שהציג, הוא עדין בחר להכנס לתחום הוא אמר: "אופטימיות זה דבר חשוב בתחום הנדל"ן. אם זו הייתה טעות או לא טעות אנחנו נדע בשנים הקרובות. צריך להבין שהפרויקטים הללו הם לא בסטנדרט בנייה רגיל, צריך דירה בסטנדרט שיש בו ארונות מטבח, אמבטיות עם ארונות, עם מראות. זה מגדיל עלויות".
חנן מור, יו"ר חברת הנדל"ן חנן מור שידר פחות אופטימיות מרובינשטיין: "מי אחראי על חוק הדיור להשכרה? משרד התמ"ת. מי שאחראי על התכנון זה משרד הפנים ומי שאחראי על השיווק זה משרד השיכון ומינהל מקרקעי ישראל. צריך לבנות מבנה ארגוני שהוא תכליתי. יש פה מכלול משרדי ממשלה, כל פקיד הוא מלך. אין משרד אחד שאחראי. אם לא יהיה משרד שיהיה אחראי על כל הפעולות האלה, זה לא יקרה".