היקף המשכנתאות מהבנקים עלה במרץ ב-2.7% ל-4 מיליארד שקל
בהשוואה למרץ 2012 מדובר בעלייה חדה יותר של כ-17%. העלייה בהיקף המשכנתאות בחודשים האחרונים באה על רקע הריבית הנמוכה במשק
היקף המשכנתאות שהעניקו הבנקים בחודש מרץ הסתכם ב-4 מיליארד שקל, עלייה של 2.7% לעומת היקף המשכנתאות בפברואר. עם זאת בהשוואה לחודש מרץ 2012 מדובר בעלייה חדה יותר של כ-17%. כך נמסר מבנק ישראל.
- המשכנתאות נערמות: יתרת החוב של משקי הבית גדלה ב-1.5 מיליארד שקל
- פצצת זמן בחשבון הבנק שלכם: זוג צעיר, ילד ומשכנתא של 8,000 שקל
- שינוי מגמה? ירידה של 15% בנטילת המשכנתאות בינואר ל-3.97 מיליארד שקל
בחודש מרץ חל חג הפסח ולכן מספר ימי העבודה במהלך החודש היה קטן מבחודש מסורתי, כך שקצב המשכנתאות האפקטיבי שהוענקו בחודש שעבר היה גבוה מ-4 מיליארד שקל.
העלייה בהיקף המשכנתאות בחודשים האחרונים באה על רקע הורדת ריבית בנק ישראל ל-1.75%, והערכות במערכת הבנקאות שלפיהן הריבית תישאר ברמתה הנמוכה גם בחודשים הקרובים.
בנק ישראל החל להוריד את הריבית במשק בשלהי 2011. בספטמבר 2011 היתה הריבית 3.25%, ומאז הורדה ל-2%. בחודשים האחרונים סברו בבנק כי הורדות הריבית לא יחממו מחדש את שוק המשכנתאות ואת מחירי הדירות, בשל הגבלות על המשכנתאות שהוטלו בשנה שעברה דוגמת מגבלות ההון העצמי הנדרש, הגבלת שיעור המימון שנכנסה לתוקפה בנובמבר האחרון לרוכשי דירות להשקעה המימון יהיה מוגבל ל-50% ממחיר הדירה, רוכשי דירה ראשונה יוכלו לקבל הלוואה בשיעור של עד 75% ומשפרי דיור של עד 70% ממחיר הדירה.
לפני כחודשיים דרש גם המפקח על הבנקים דודו זקן מהבנקים להגדיל את היקף ההון שהם מרתקים בעת הענקת משכנתאות - מהלך שעשוי לייקר את הריבית על המשכנתא, ואולי להביא לירידה קלה בביקושים. בינתיים, נראה שקצב המשכנתאות החזק מצביע על המשך הביקושים הגבוהים למשכנתא ועל כך שמאמצי בנק ישראל מתקשים לצנן את הביקושים לדירות.