האוצר האריך התקופה לקבלת מענקים לרכישת דירות בפריפריה
היום הגישו 5 עמותות הבונות בחריש הגישו עתירה לבג"ץ בנושא; ישראל זעירא מנכ"ל באמונה: "צריך לקרוא את האותיות הקטנות. נסיר העתירה אם זה פותר את נושא המענקים לכלל העמותות"
החלטה מקרית או ששר האוצר ואנשי משרדו נכנעו ללחץ הציבורי? ביום בו הגישו 5 עמותות הבונות בחריש עתירה לבג"ץ נגד מספר גופים ממשלתיים ובהם משרד האוצר החליטו אנשי האוצר להאריך את תקופת הזכאות למענקי מקום הניתנים לרוכשי דירות בפריפריה.
- אזורי עדיפות לאומית - אמציה, בני דקלים, ורחלים בפנים
- ההבטחות בגרסת לפיד, המציאות בגרסת אורי אריאל
- חברי ועדת הכלכלה לאוצר: "האריכו את המענקי בפריפריה עד ל- 1 ביולי 2014"
לפי הודעת האוצר, יאיר לפיד החליט להאריך את הוראות המעבר עד לסוף חודש אוקטובר השנה. ההחלטה התקבלה בתום ישיבה שהתקיימה בעניין במשרד האוצר בהשתתפות נציגי אגף התקציבים ומנכ"ל משרד השיכון ולפי האוצר באה כדי למזער את הפגיעה ברוכשי דירות בפריפריה אשר היו זכאים בעת רכישת דירתם להנחה ע"י המענק ואשר הסתכמו עליו בעת הרכישה.
בעתירה לבג"ץ של רוכשי דירות בחריש נטען כי שיווק הקרקעות בחריש הצליח לנוכח החלטת המדינה לתת מענק לרוכשי הדירות. אולם, לאחר ששווקו הקרקעות והמדינה הרוויחה משיווקם החליטה במהלך לא הוגן לבטל את המענק.
"הפרסום על אודות המענק אפשר למדינה לגרוף לכיסה מאות מיליוני שקלים בעקבות הצלחת המכרז, ולממש את היעד הלאומי של העמקת ההתיישבות באזור ואדי ערה", לשון העתירה שהוגשה באמצעות משרדו של עו"ד יעקב וינרוט. במסגרת העתירה דרשו העמותות כי בית המשפט יבטל החלטת ממשלה שקבעה הוראות מעבר בלתי ישימות לקבלת המענקים, או לחלופין שיורה על הארכתן והחלתן גם עליהן.
עוד עולה מהעתירה, כי בעקבות ביטול המענקים על ידי הממשלה החליטו חלק מהחברים בעמותות לפרוש מהן. התוצאה: העמותות שהעבירו עד היום סכום של למעלה מ-130 מיליון שקל, יכולות למצוא עצמן בשוקת שבורה, במשבר חמור עד כדי ביטול המכרזים.
"לאחר הזכייה כבר העבירו העמותות העותרות עשרות מיליוני שקלים", נאמר בעתירה. "והנה, לאחר תשלום ראשון זה הגיעה הבשורה לפיה המענק בוטל. ברור כי מצב דברים זה משנה את המציאות הכלכלית העומדת בבסיס פעולת העמותות מן היסוד. נוכח אי היכולת של רוכשי הדירות לעמוד בהוראות המעבר הצרות, הודיעו חלק מהחברים בעמותות כי אין ביכולתם לרכוש את יחידות הדיור בחריש, ועל כן הם פורשים מהעמותות. במצב עניינים זה, העותרים שנטלו הלוואות לצורך העמדת ההון העצמי הנדרש לשם קבלת מימון מהבנק, לא יוכלו להחזירן לאחר מכירת הזכויות ומצבם יורע באופן ממשי. הנה כי כן, העמותות העותרות ניצבות על פי תהום כלכלית, ואישור ביטול המענק עלול לסכל את יכולתן לממש את זכייתן".
מענקי המקום נועדו לעודד מעבר של תושבים ליישובי פריפריה וביוני 2011 החליטה הממשלה על מתן מענקים וסבסוד פיתוח. במסגרת ההחלטה אושר מענק מותנה בסך של 60 אלף שקל לזכאי משרד השיכון. לצד זה קבעה ההחלטה מענק נוסף המכונה "סבסוד הוצאות פיתוח" בסכום של כ-40 אלף שקל.
מענקים אלה באו לידי ביטוי בין היתר במכרזים עצמם, בתקשורת ובנאומים שנשאו שר השיכון והבינוי דאז, אריאל אטיאס וראש המועצה המקומית חריש, ניסים דהן. המענק הראשון הוא העומד בליבה של עתירה זו.
"עזבנו מקומות עבודה על מנת להילחם על האמת"
על מנת לממש את המענקים חייבים הרוכשים כי לפרויקט אליו הם משתייכים יהיו היתרי בניה ובנק מלווה אלא שמרבית העמותות עדיין לא עומדות בתנאים הללו. לדברי ישראל זעירא, מנכ"ל באמונה ומי שהוביל את העתירה, "יש לבחון אם המועד החדש שנקבע על ידי האוצר מכסה את כלל העמותות. במידה וכן, נסיר את העתירה".
ממטה המאבק של תושבי הפריפריה נמסר: "נאבקנו במשך 3 חודשים יומם ולילה. פנינו לחברי כנסת, לשרים, לכל מי שהיה מוכן לשמוע. ערכנו הפגנות. קיימנו עצומות והחתמות. כתבנו מכתבים. צלצלנו לעוזרים פרלמנטארים. אנו אנשים באמצע החיים, עזבנו מקומות עבודה על מנת להילחם על האמת שלנו על מנת שייעשה עמנו צדק. בשבועות האחרונים התפצלנו. יש מי מאיתנו שהמשיכו עם עו"ד ויינרוט לבג"ץ וחלק אחר ביחד עם עו"ד ד"ר אביעד הכהן המשיך לפעול באמצעות קשריי ממשל ולהאמין שאפשר לשנות. היום בבוקר הוגש הבג"ץ. היום אחר הצהריים התקבלה החלטתו של שר האוצר לעזור לנו במצוקותינו. אנו מברכים על החלטת שר האוצר שהתעשת. כה יהי רצון כי חלון ההזדמנויות למימוש המענקים יתאפשר כעת עם החלטת שר האוצר".