מבקר המדינה ללפיד: האם בחנת ההשלכות הכלכליות של תכניות הדיור בהובלתך?
יוסף שפירא העביר שורה של שאלות אל שר האוצר בנושא תכניות הדיור שהוא מקדם. בין היתר מבקש המבקר לדעת מה תהיה ההשפעה של בניית 150 מתחמי השכרה בפיקוח ממשלתי, על הכנסות המדינה?
משרד מבקר המדינה ובראשו המבקר השופט בדימוס יוסף חיים שפירא דורש משר האוצר יאיר לפיד תשובות הנוגעות לתוכנית הדיור, להקמת חברת הדיור הממשלתית ולהשקעה האדירה הצפויה בהקמת מערך דיור שיכלול 150 אלף יחידות דיור להשכרה.
- משרד השיכון: תוקם "קופת חסמים" לפתרון מצוקת הבנייה
- לפיד לא מוותר על אורי שני: ויינשטיין בוחן את מינויו ליועץ קבינט הדיור
- מחר: לפיד יביא לאישור הצעה להקים חברה ממשלתית לדיור להשכרה
המבקר התייחס לתכנית הממשלתית להרחבת היצע הדירות באמצעות הקמת 150 אלף דירות להשכרה ארוכת טווח בתקופה של עשר שנים ושאל את לפיד, האם נערכה עבודת מטה מוקדמת שהוכיחה את ההיתכנות והכדאיות הכלכלית של פרויקטים מסוג השכרה לטווח ארוך ואם כן מהם התנאים שבמסגרתם יש להפעילם?
עוד העלה המבקר את השאלה 'האם נבחנו חלופות לפיתרון שנבחר?' וכן מה המשמעויות הכלכליות והחברתיות של החלופות ומהו היתרון בחלופה שנבחרה?', 'האם נעשה אומדן של ההשקעה הציבורית בפרויקטים כאלו ומה השפעתה על הירידה בהכנסות המדינה?'. בעניין ההחלטה על הקמת החברה הממשלתית שאל המבקר 'האם הוגדרו המטרות, היעדים והסמכויות?'
וכן 'האם נבחנו חלופות באשר להקמת החברה ומסירה לידיה את ביצוע הפרויקטים? האם הוסדרה חלוקת האחריות והסמכות בין החברה לבין הגופים הקיימים כיום והעוסקים בתחום הדיור ובפרט בתחום הבנייה להשכרה, ובהם – רשות מקרקעי ישראל, משרד השיכון והבינוי ומינהל התכנון שבמשרד הפנים?'. כמו כן, נשאל לפיד 'באלו פרויקטים תעסוק החברה – האם פרויקטים על קרקעות מתוכננות או כאלו שטרם תוכננו ועל החברה יהיה לאתרן ולתכננן?'.
מדובר בשאלות שחלקן עדיין פתוח והצוות שנבחר בקבינט הדיור אמור לתת להם מענה. נזכיר, כי בתחילת השבוע (א') הביא לפיד, שעומד בראש קבינט הדיור של הממשלה את הצעת החלטה להקמת חברה ממשלתית לדיור, שתהווה "זרוע ביצוע לתכנון וביצוע פרויקטים למגורים" בתחום ההשכרה. תקציב החברה הממשלתית החדשה יהיה 8 מיליון שקל לשנה, והונה העצמי ההתחלתי יעמוד על 20 מיליון שקל בשנה למשך השנתיים הראשונות. לחברה יהיו 4-9 דירקטורים, לרבות נציגי האוצר והציבור.
לפי הצעת ההחלטה, לחברה תהיה אוטונומיה מוחלטת במתחמי שכירות שבהם 30% ומעלה מהדירות ייועדו להשכרה. במתחמים אלה החברה תהיה אחראית על תכנון, פיתוח ושיווק הדירות. במתחמים שבהם שיעור הדירות להשכרה הוא מתחת ל־30% החברה תעבוד בצמוד לרשות מקרקעי ישראל. ההחלטה על הקמתה של החברה הממשלתית התקבלה - אך ללא הסעיפים המגדירים את מתחמי הקרקע שבהם תוכל לפעול, ועליהם ידון קבינט הדיור בשבוע הבא.