$
חדשות נדל

צוות 90 הימים לפתרון מצוקת הדיור חוגג 150

ועדת השרים לענייני דיור הקימה צוות מיוחד שאמור היה להגיש בתוך 90 יום המלצות לפתרון מצוקת הדיור. כמעט חצי שנה חלפה, הצוות עדיין מתנהל בסודיות וההמלצות לא יוצגו לפני נובמבר

עינת פז-פרנקל 14:1327.10.13

כמעט חצי שנה חלפה מאז התקבלה בוועדת השרים לענייני דיור של הממשלה (קבינט הדיור) ההחלטה להקים באופן מיידי מטה מקצועי, שייעץ לקבינט ויביא בפניו המלצות והצעות החלטה באשר לדרכים ולכלים לפתרון מצוקת הדיור בישראל.

 

המטה זכה לכינוי "צוות 90 הימים", מכיוון שהוטל עליו להגיש המלצות בתוך שלושה חודשים מיום קבלת ההחלטה בקבינט הדיור ב־22 במאי, וכלשון ההחלטה, "להביא את התוכנית האמורה לאישור ועדת השרים לענייני דיור תוך 90 ימים מיום קבלת החלטה זו".

 

יותר מ־150 ימים חלפו מההכרזה ההיא של הקבינט, שבראשו עומד שר האורצ יאיר לפיד, ומסקנות עדיין אין. צוות 90 הימים מתנהל מאז תחת מעטה סודיות, וטרם ברור כיצד ימליץ לממשלה לפעול כדי להקים בישראל 150 אלף דירות חדשות במסגרת אחד המהלכים הממשלתיים הגדולים בתולדות המדינה לבנייה למגורים.

 

באוצר התחילו לספור מחדש

 

מאז כניסתו לתפקיד מקדם שר האוצר תוכנית להקמת חברה ממשלתית חדשה שתקדם דיור להשכרה. גם בתוכנית זו חלו עיכובים משמעותיים בחודשים האחרונים על רקע רצונו של שר האוצר להעמיד בראשה את מקורבו אורי שני. לבסוף, במסגרת בדיקה של מבקר המדינה ולאחר שהיועץ המשפטי לממשלה ונציבות שירות המדינה הקשו על לפיד לממש את תוכניתו במודל משפטי שאיננו חברה ממשלתית, אושרה ביום ראשון שעבר בממשלה הקמתה של החברה, ששני ישמש בינתיים כיועץ שלה ואולי אף ימונה בסופו של דבר ליו"ר שלה.

 

הפגישה הראשונה של הצוות התקיימה רק בסוף יולי, חודשיים לאחר ההחלטה על הקמתו. נדמה שאז גם התחילו למנות באוצר מחדש את 90 הימים שהקציבו לצוות הפגישה הראשונה של הצוות התקיימה רק בסוף יולי, חודשיים לאחר ההחלטה על הקמתו. נדמה שאז גם התחילו למנות באוצר מחדש את 90 הימים שהקציבו לצוות צילום: תומריקו

 

מה בכל זאת עשה צוות 90 הימים בחודשים האחרונים? מאז הוחלט על הקמתו נועד הצוות, בראשות אמיר לוי, הממונה על התקציבים במשרד האוצר, כמה פעמים. למעשה הפגישה הראשונה של חבריו התקיימה רק בסוף יולי, חודשיים לאחר קבלת ההחלטה על הקמתו ועל תחילת פעילות מיידית שלו. נדמה שאז גם התחילו למנות באוצר מחדש את 90 הימים שהקציבו להם והתחייבו להציג את המסקנות עד חודש נובמבר, מה שנוגד לחלוטין את לשון המינוי המקורית שהדגישה את חשיבות העבודה המהירה של הצוות. מובן שבלוח הזמנים הזה, בחלוף 90 הימים, בסוף חודש אוגוסט, עדיין לא גובשה תוכנית.

 

 

גם העובדה שלוי מונה לתפקידו לאחר הקמת צוות 90 הימים לא יכולה לשמש תירוץ לעיכובים בעבודתו, כיוון שבהחלטה נכתב במפורש שמינויו לא יעכב את עבודת הצוות: "למען הסר ספק, הצוות יתחיל בעבודתו באופן מיידי, עוד קודם למינוי מנהל המטה, ונציג שר האוצר יתפקד כיו"ר הצוות".

 

הציבור לא יודע מה מתוכנן

 

בחודשים שחלפו בינתיים נפגש צוות 90 הימים כמה פעמים. חבריו קיימו כמה ישיבות וסיורים, ובהם פגישות עם ארגונים סביבתיים וסיור בעיר ראשון לציון, בעיקר כדי ללמוד על התוכנית העירונית לדיור בר־השגה. הצוות שמע גם סקירה של משרד השיכון בנושא התחדשות עירונית וסקירה של המועצה הלאומית לכלכלה על הקמת קרנות להשקעה בדיור להשכרה ועל המלאי התכנוני הנדרש במשק.

 

למרות הדחיפות שהגדירה הממשלה עצמה לא די שעבודת הצוות מתעכבת, אלא גם שלציבור לא נמסר בינתיים שום פרט רלבנטי בנוגע לתוכנית העתידית: באילו מתחמים תבחר להתמקד, כיצד יתומרצו גופים מוסדיים שישתתפו בפרויקטים, מהי ההנחה על מחיר השוק שתובטח בדירות להשכרה או כיצד יובטחו מנגנוני הגנה משפטיים לשוכר או למשכיר. במשרד האוצר מבטיחים בינתיים: "כאשר יסיים הצוות את עבודתו ויגבש את המלצותיו, נעדכן על כך בצורה מסודרת".

 

מדיניות הערפול הממשלתית מאפיינת היבטים נוספים בפרויקט הדיור הלאומי. כך למשל, במשרד האוצר ובמשרד מבקר המדינה מסרבים לחשוף את התשובות שניתנו על שורה של שאלות שהציב מבקר המדינה באשר לבחירה להקים חברה ממשלתית לנושא. אחת השאלות שהפנה המבקר למשרד האוצר היא - "האם נערכה עבודת מטה מוקדמת שהוכיחה את ההיתכנות והכדאיות הכלכלית של פרויקטים מסוג השכרה לטווח ארוך, ואם כן, מהם התנאים שבמסגרתם יש להפעילם?".

 

רק השבוע תסתיים העבודה

 

אחד הנושאים שבעטיים תקום או תיפול התוכנית הממשלתית הוא התמריץ או רשת הביטחון שיוענקו לגופים המוסדיים, כדי שאלה ייכנסו לפרויקטים שחלקם דיור להשכרה במחיר מפוקח. במקור מדובר בנושא שצוות 90 הימים היה אמור לעסוק בו. אלא שלאחרונה הוקמה ועדה ייעודית נוספת לנושא הזה, שחברים בה נציגים מאותן הפונקציות הממשלתיות ומשרדי הממשלה שחברים גם בקבינט הדיור. בראש הוועדה עומדת החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו, וזו נועדה לקבוע אמות מידה לפיתוח שוק קונצרני של דירות להשכרה ארוכת טווח, שוק שכמעט אינו קיים בישראל.

 

הוועדה שהוקמה באוגוסט אמורה לקבוע את תקופת חוזי השכירות בפרויקטים, להגדיר דרישות למפרט הבנייה של הדירות והשטחים הציבוריים וכן להמליץ על מנגנונים פיננסיים, דוגמת מתן רשת ביטחון ליזם מצד המדינה. עד עתה טרם התפרסמו מסקנות הוועדה, לרבות היקף רשת הביטחון שתעניק המדינה למשקיעים מוסדיים שיקימו מתחמי דיור להשכרה, המצפים לתשואה שנתית של 8%–9%. כמה מתוך זה המדינה תבטיח ליזמים? הדיווחים מתוך הוועדה סותרים, ותשובה רשמית אין.

 

השבוע, חמישה חודשים לאחר הקמתו, צפוי צוות 90 הימים להתכנס לישיבה מכרעת, והמסקנות אמורות להיות מוגשות עד אמצע חודש נובמבר. גם אם הפעם יעמוד הצוות בלוח הזמנים החדש שקבע לעצמו, ארוכה הדרך למימושה בפועל של התוכנית. וכך גם אם ועדת התמריץ למוסדיים, שמשך פועלה לא נקצב, תזדרז ותגיש מסקנות בהקדם. הסיבה: לפני כמה ימים הודיעו עובדי רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון שלא ישתפו איתה פעולה, מה שיחייב משא ומתן עמם.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "שר האוצר העביר את תשובתו למבקר המדינה על שאלותיו בעניין הקמת חברה ממשלתית לדיור להשכרה. למבקר המדינה הועברו תשובות בנושא עבודת המטה, בחינת החלופות השונות והליכי התיאום בין משרדי הממשלה הרלבנטיים. אנו בטוחים כי התשובות המפורטות שהועברו סיפקו מענה הולם לשאלותיו של המבקר". ובסוגיה הבוערת - באילו מתחמים תטפל החברה הממשלתית החדשה לדיור - נמסר: "עניין המתחמים שבהם תטפל החברה הממשלתית יידון בקבינט הדיור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x