רק 13% מהדירות ששיווקה רשות מקרקעי ישראל הן במרכז
הדו"ח החצי שנתי של רשות מקרקעי ישראל חושף כי היא הצליחה בשיווק כ־1,500 יחידות דיור בלבד במחוז המרכז במחצית הראשונה של 2013. למרות עלייה בהיקף שיווק הקרקעות הכולל, המחיר הממוצע ליחידת דיור צנח ב־23%
הנתונים העולים מהדו"ח החצי שנתי של רשות מקרקעי ישראל (לשעבר מינהל מקרקעי ישראל) שפורסם היום (ב') מדגישים את אוזלת היד של הרשות בשיווק קרקעות במכרז באזור המרכז - רק 1,148 יחידות דיור שווקו במרכז, ו־342 יחידות דיור שווקו בתל אביב במחצית הראשונה של 2013. כמות זו יחד מהווה מעט יותר מעשירית מכלל שיווק הקרקעות לתקופה זו, מה שמצביע על כך שהרשות מתקשה לשווק קרקעות באזורי הביקוש. הסיבה העיקרית לכך היא התמקדות הרשות בתהליכי תכנון בפריפריה שגרמה להזנחת התכנון באזור המרכז ובתל אביב, ולכך שכיום אין מלאי מספק של קרקעות מתוכננות דווקא באזורים אלה.
- מועצת מקרקעי ישראל אישרה את מודל הסכמי הגג עם הרשויות המקומיות
- המושבניקים יוכלו לרשום נחלות על שמם
- ועד רשות מקרקעי ישראל: "הקמת גוף חדש - בזבוז משווע של כספי ציבור"
הכמות הגדולה ביותר של יחידות דיור ששווקו נרשמה במחוז הצפון, שם שווקו 3,880 יחידות דיור, ובמחוז ירושלים, שם שווקו 2,770 יחידות דיור. הדו"ח מציג עלייה חדה בשיעור של 69% בכלל הקרקעות ליחידות הדיור ששווקו בחודשים ינואר עד יוני 2013, זאת לעומת החודשים המקבילים ב־2012. בחודשים אלה שווקו במכרזים פומביים 11,048 יחידות דיור לעומת 6,524 יחידות דיור ששווקו בתקופה המקבילה אשתקד. נוסף לשיווקים במכרז שווקו בחודשים אלה בפטור ממכרז עוד 5,401 יחידות דיור, כלומר בסך הכל מדובר ב־16.5 אלף יחידות דיור.
לא עומדים ביעדים
למרות העלייה בשיווקים, מסתמן כי אם קצב שיווק יחידות הדיור במכרזים לא יעלה במחצית השנייה של השנה, היקף יחידות הדיור ששווקו יעמוד בסוף 2013 על כ־22 אלף. זאת בעוד היעד של הרשות עומד על 25 אלף יחידות דיור מדי שנה.
מאמצי השיווק של הרשות לא נשאו פרי גם במהלך 2012, שהסתיימה בשיווקן של 33 אלף יחידות דיור - קרוב ליעד שנקבע אך עדיין לא מספיק. עם זאת, בסיומה של 2012 הציגו ברשות בגאווה את ירידת מחירי הקרקעות במיוחד באזורי המרכז. ירידה זו ספק אם תתרחש השנה, הודות לשיעור הקרקעות הנמוך במרכז נכון לדו"ח החצי שנתי.
את העלייה בהיקף השיווקים במכרזים ניתן לראות גם במהלך החצי הראשון של 2013, כאשר בחודש ינואר שווקו 2,125 יחידות דיור ובחודש יוני 3,318 יחידות דיור. אלא שבחינה של השיווקים בשנים הקודמות מצביעה על כך שהמגמה לאורך השנה - ובעיקר בהשוואה בין שני חצאיה - אינה ליניארית. באופן מסורתי מחצית השנה השנייה של השנה מתאפיינת בשיווקים רבים יותר, כך שלא ניתן להסיק מהתוצאות החצי שנתיות על השנתיות.
בדו"ח הרשות מוצגים נתונים הן על יחידות דיור ששווקו והן על יחידות הדיור שאושרו. הנתון הראשון מציג את כל יחידות הדיור שפורסמו במכרז בתקופה המדוברת, ואילו הנתון השני מציג את מספר העסקאות שאושרו ושהיזם שילם את חלקו בהן. לפי הדו"ח, מאז תחילת השנה אושרו 18,791 אלף יחידות דיור, זאת בניגוד ל־8,971 יחידות דיור בשנה שעברה. ההסבר להפרש המשמעותי טמון במהלך של הרשות לשינוי הוראות התשלום מצד היזמים, כך שאם בעבר יזם היה צריך להעביר את התשלום עבור הקרקע בתוך 60 יום ממועד הזכייה, הרי שבמהלך 2013 ניתנה ליזמים האפשרות להעביר את התשלום בתוך 180 יום. מסיבה זו חלק מהעסקאות המאושרות הן כאלה ששווקו במהלך 2012.
10 שקלים עבור קרקע
למרות העלייה בשיווק הקרקעות, הכנסות רשות מקרקעי ישראל מאז תחילת השנה לא נסקו. להפך, במחצית השנה הראשונה נרשמו הכנסות בשיעור של כ־3 מיליארד שקל, בדומה לשנה שעברה אז עמדו ההכנסות במחצית השנה הראשונה על 3.128 מיליארד שקל. ברשות ציינו כי אחת הסיבות לאי־ההתאמה בין היקפי העסקאות המאושרות לתקבולים נובעת, בין היתר, משיווק יחידות דיור ביישוב חריש ללא מחיר מינימום - כך שההצעות שהתקבלו היו נמוכות במיוחד עד מגוחכות, ובמקרים מסוימים עמדו על כ־10 שקלים בלבד עבור קרקע ליחידת דיור. אם בתקופות המקבילות ב־2011 ו־2012 התקבול הממוצע עמד על 234 אלף שקל ו־147 אלף שקל בהתאמה, כעת הוא עמד על 113.8 אלף שקל - ירידה בשיעור של 23% בהשוואה לשנת 2012.