כחלון: "אם רוצים להוריד את מחירי הדיור - תבטלו את המע"מ על דירה ראשונה"
שר התקשורת לשעבר דיבר בכנס נדל"ן של המכללה האקדמית נתניה. לדבריו, "הדיור זו המכונה הכי משומנת להעביר כסף מהאזרחים בעיקר החלשים למדינה ולבעלי ההון". יו"ר מרכז הבנייה: "עליית מחירי הדירות זה פיגוע כלכלי של המדינה כלפי האזרחים"
- בעקבות הקלות במס שבח: שיא בגביית מסים מעסקאות בקרקעות ב-2011
- משרד השיכון: מחירי הדיור עלו מתחילת השנה ב-2.2%
- הקבלנים לא מאמינים בתוכניות הממשלה להורדת מחירים
שר התקשורת לשעבר אמר כי הכשלים בענף הדיור דומים למה שהיו בענף התקשורת והפתרונות בהתאם. "באה המדינה ויודעת שאם היא רוצה לאסוף כסף, כי צריכים, מעלים אחוז במע"מ ומיד יש 4 מיליארד שקל בקופה. זה קל". לדבריו, "אם רוצים להוריד מחירים – זה פשוט. תגידו באופקים או בכרמיאל אין מע"מ על דירה ראשונה. תוך דקה – מחיר הדירה ירד ב-18%. כמובן שצריך לבדוק שהיזם לא לקח לעצמו. אבל זו הורדה מיידית".
כחלון הוסיף "מעכשיו כל חייל משוחרר, משפחה צעירה, ניתן להוריד להם 18% מיידית ממחיר הדירה. מגדרה צפונה או מגדרה דרומה. אפשר גם לעשות את זה דיפרנציאלי. המע"מ הוא הכלי הכי חזק כדי לווסת את השוק – אבל לא עושים את זה".
הסיבה, לדברי כחלון, היא יעדים של המדינה. "למה הממשלה לא מגדירה יעד להוריד את מחירי הדירות ב-20%. במשרד התקשורת קבעתי מראש יעד של הפחתה ב-50%. מה היתה תגובת התקשורת? עיתונאים שכיבדו אותי כתבו 'התוכנית הזויה', מי שלא כיבד אותי כתב 'שר התקשורת'. אבל אם נכנס מנהיג, ממשלה, ארגון בלי להגדיר יעד – אין פה מנהיגות".
"רוצים מספרים?", תיאר כחלון את זמן הבנייה והתכנון בישראל, "מדברים על שיווק קרקעות – 70 אלף. אבל רק אחרי 12 שנים וחצי תראו דירה. אותה קרקע שקראתם הבוקר ששיווקו אותה – תראו אותה רק בבר מצווה של הילד".
כחלון גם לא חסך מאחריות הבנקים. "אותה קבוצה שנקראת בנקים משחקת באזרחים. כשלא רוצים לא נותנים כסף ליזם – הבנקים מחליטים איפה בונים, ואם המחירים יעלו". לדבריו המדינה חייבת לטפל בזה – "אנחנו במצב חירום – 140 משכורות לרכישת דירה. זה מצב חירום. המדינה חייבת לטפל בזה, להקים קרן ולהכניס את המוסדיים כשותפים, אבל בינתיים מתייחסים לזה כמאגר כסף".
הפתרון של כחלון הוא דירות 3 חדרים. "לא צריכים רוכשי דירות של 5-6 חדרים וצמודי קרקע. הם כבר חסכו אנחנו צריכים לדאוג לצעירים. אלא שלא בונים היום 3 חדרים. כשפונים לראש העיר אומר 'בשביל מה – תבנה בנק'. ראש העיר חושב שהמדינה שלו. הוא לא מתחשב בצרכים שלה. הוא רוצה מינימום הוצאות ומקסימום הכנסות. צריך להכריח אותו – תפקיעו את זה מהם. הקרקע לא שלהם".
בעיית הדיור זה גם שיוויון בנטל. "למה כולם צריכים לחיות בווילות. יש פה קבוצת קטנה וכל השאר. שוויון בנטל זה גם לחיות בחברה שצעירים יוכלו לגור ליד אותה קבוצה וליהנות מהארנונה על חשבונם. כל התמריצים צריכים להתבסס על 3 חדרים, אבל החברות לא בונות עליהן".
כחלון אף הדגים איך עשו זאת בסלולר. "בענף היו קבוצת מאורגנות שזכו למחירים נמוכים, ואותם משקי בית פרטיים שילמו הרבה יותר. אם יש יתרון לגודל אז תנו הנחה של 20%, אבל זה לא היה המצב. על פי אותה פירמידה – משקי הבית למטה מימנו את החזקים. לקחנו את הנפגעת העיקרית והפכנו אותה להכי חשובה נתנו לחברות תדרים תמורת הבאת כמות של משקי בית. פתאום כל אותם האנשים האלה היו הכי חשובים. החברות התחילו לרדוף אחריהם. סטודנטים וחיילים הפכנו להכי חשובים. הם לא נטל הם נכס – וחשוב להבליט את זה".
"החגיגה הזו תיגמר יום אחד ולא תמשך לנצח. זה קרה גם בחו"ל וזה נפתר. יש לנו סיוע מהרווארד ו-MIT, יש לנו חברות שמסייעות לנו, ותוך חודש נצא עם תוכנית מסודרת ויסודית לפתרונות הדיור – ויש פתרונות. רק צריך ליישם אותן".
לבסוף הלין כחלון על איבוד הערכים. "הערכים נמחקו, מנהל בנק יודע שהתשואה היא הכי החשובה אין ערכים, אין תרבות ארגונית, הוא לא בודק כמה אנשים הלכו הביתה. מעניין אותם רק המספרים. עד שהערכים האלו יחזרו לגופים העסקיים, אנחנו נראה מחירי דירות ב-140%, דלק יקר, יוקר המחייה יימשך. לא יקרה כלום אם הם לא ירוויחו 9 מיליון שקל אלא 'רק' 6-7 מיליון שקל, לא יקרה שהבנקים ירוויחו מיליארד שקל פחות. יהיה להם איך לעשות שבת. קצת צניעות וחמלה. אי אפשר עם החזירות הזו".
"עליית מחירי הדירות זה פיגוע כלכלי של המדינה כלפי האזרחים"
"מה שמתרחש פה בחמש השנים האחרונות זה פיגוע כלכלי של המדינה כלפי האזרחים שלה", כך אמר ערן רולס, יו"ר מרכז הבנייה הישראלי, בכנס.
"המדינה לא מעוניינת להוריד את מחירי הדירות. 50% ממחיר דירה כיום מועבר ישירות לקופת המדינה – דרך מע"מ, השבחה, מס רכישה וכו'". לדבריו, מדובר ב-15 ממיליארד שקל בגביית יתר ישירים ועקיפים וזה על חשבון מעמד הביניים".
הוא הוסיף כי "המחירים בתל אביב יקרים ואין לי בעיה עם זה, אבל כשדירה בקריית גת מגיעה למיליון שקל זה כבר פיגוע כלכלי, כי אותה משפחה שאין לה אבא עשיר נושאת על גבה שק מלט במשך 30 שנה – זו עבדות מודרנית. זה פוגע בחינוך, בתרבות ואפילו בזוגיות. זה חיסרון של 3,000 שקל למשפחה בחודש. יש למדינה את כל הכלים להוריד אבל אין לה את המוטיבציה".
לדבריו, "מדובר בשינוי בסדרי עדיפויות של המשאבים. אם הקוטג' יעלה שקל או שניים נוספים, זה לא בסדר אפשר לחיות עם זה, אבל עם עליית מחירי דירות לא".