חולדאי לא רוצה עוד תושבים
שבועיים נותרו להגשת התנגדויות לתוכנית המתאר החדשה של תל אביב, והשוק המקומי סוער בעקבות העדפת שטחי המסחר והתעסוקה על פני המגורים
כשבועיים נותרו על מנת להגיש התנגדויות לתכנית המתאר החדשה של ת"א, והרוחות בשוק הנדל"ן המקומי סוערות, בעיקר משום שרבים סבורים שתכנית המתאר אינה מוסיפה מספיק יחידות דיור לעיר שהיא המרכז הכלכלי של ישראל. תוספת של 35 אלף דירות בלבד ב־11 השנים הקרובות (כ־3,000 בשנה, בממוצע), עשויה לשמר את המצב בו הביקוש לדירות עולה על ההיצע, ואת מחירי הדירות הגבוהים ממילא בעיר ללא הפסקה – 2.85 מיליון שקל בממוצע לדירת 4 חדרים.
הערים השכנות יסבלו מעול התשתיות
לאחר שנים של דיונים בוועדות התכנון המקומיות והמחוזיות, בנובמבר 2013 תוכנית המתאר "ת"א 5,000" לבניית 35 אלף יחידות דיור אושרה להפקדה על ידי הוועדה המחוזית ת"א, ובשלב הבא תשמע הוועדה את התנגדויות הציבור.
האדריכל צבי גבאי, בעלי משרד האדריכלות התל־אביבי קו מתאר, מזהיר כי התכנית הזו עלולה לשלוט בחיי התושבים במשך עשרות שנים, שכן תכנית המתאר הקודמת של העיר נכתבה בימי המנדט הבריטי ושרדה מאז. "התכנית מקפחת את המגורים על חשבון התעסוקה", טוען גבאי, ומתייחס להפיכת בית המעצר אבו כביר והתחנה המרכזית לאזורי תעסוקה במסגרת התכנית. "איפה אנשים יגורו? בחולון, בראשון לציון, בבת ים. למה שתל אביב תהנה מתעסוקה וארנונות יקרות, וערים מסביב ישלמו את המחיר?" קובל גבאי. "מהארנונה היקרה תהנה ת"א, ועול התשתיות שצריכות העיריות האחרות לבנות עבור הדיירים, שממילא משלמים פחות ארנונה ביחס למשרדים, לא ייפול עליה. זו חוצפה".
הוא מעריך כי חלקים רחבים של הציבור אינם מבינים שהעיריות הן אלה שמנהלות את הנדל"ן בישראל בפועל. "אף אחד לא עולה על בריקדות נגד ראש העיר והוועדה המקומית, הכי נוח לצעוק על שר האוצר יאיר לפיד, יו"ר קבינט הדיור. אבל העיריות הן שמתכננות ומעניקות היתרי בנייה, והן רוצות את הארנונה הגבוהה של תעסוקה ומסחר, הן אפילו לא מסתירות את זה", אומר גבאי.
"רוצים שתל אביב תהיה פריז"
גלעד המאירי, מנכ"ל קבוצת שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות', מעריך כי בעלי קרקעות בעיר צפויים להתנגד לתכנית החדשה. "לכאורה התכנית לא עושה מהפכות, אבל אם קוראים את האותיות הקטנות, רואים שבמרכז העיר ובצפון הישן לא יתירו בניית מגדלים", הוא מסביר. "פעם, כל מי שהיו לו שלושה דונם נתנו לו להקים מגדל. עכשיו רוצים שתהיה כאן עיר נמוכה, שתל אביב תהיה פריז".
המאירי מדגיש את חשיבות פיתוח אזורי התעסוקה בעיר. "נכון שהארנונה יותר גבוהה במבנים לתעסוקה, אבל אסור לשכוח שת"א חיה מזה שאנשים נכנסים לעבוד בה, והיוממים האלו תומרים הרבה לכלכלת העיר".
מעיריית ת"א נמסר בתגובה כי "התכנית מציעה להגדיל את מלאי יחידות הדיור בכ־35 אלף יחידות חדשות, בנוסף לכ־75 אלף יחידות שנמצאות בשלבי אישור בתכניות אחרות וטרם נבנו וכן בנוסף לעוד עשרות אלפי יחידות דיור הצפויות להיבנות באזורי תעסוקה ובשדה דב. כך שבסופו של דבר מלאי המגורים יכלול למעלה מ־110 אלף יחידות דיור חדשות, היצע עתידי אשר תואם ואף עולה על צפי האוכלוסייה העתידית. כל התנגדות שתוגש תיבחן לגופה, והצוות המקצועי יגיש את המלצותיו לגביה למוסדות התכנון כמקובל".