בדיקת כלכליסט
המינהל מעכב סיום מכרזים לבניית יותר מ־2,100 דירות
רשות מקרקעי ישראל דחתה בחודשיים עד 3 חודשים את מועדי סגירת המכרזים לבניית 2,135 דירות בכל הארץ. הקבלנים אומרים כי "הדחייה מראה שהממשלה מבינה כי מהלכיה עלולים להקפיא את השוק". המינהל: "אין קשר בין החלטות קבינט הדיור לדחיית המועדים לסגירת המכרזים"
שוק הנדל"ן משווע לדירות, אך ברשות מקרקעי ישראל דוחים מכרזים: מועדי הסיום של מכרזים לבניית יותר מ־2,100 דירות נדחו בחודשיים עד שלושה חודשים מאז שקבינט הדיור אישר לפני כשבועיים הטבת מע"מ אפסי לרוכשי דירה ראשונה. כך עולה מבדיקת "כלכליסט" לנתוני רשות מקרקעי ישראל.
- בניית 1,400 דירות בוטלה כי המדינה לא הרוויחה מספיק
- בנצי ליברמן: "המדינה לא ניהלה נכון את הקרקעות ואת התכנון"
- מועצת מקרקעי ישראל אישרה את מודל הסכמי הגג עם הרשויות המקומיות
מאז יצאה לדרך תוכנית ההנחות לרוכשי דירות ראשונות "0% מע"מ" לפני כשבועיים, נדחו מועדי סגירת מכרזים לבניית למעלה מ־2,100 יחידות דיור ברחבי הארץ בחודשיים עד שלושה חודשים. מנתוני רשות מקרקעי ישראל (לשעבר המינהל) עולה כי בשבועיים האחרונים הודיע המינהל על הארכת המועדים שעד אליהם ניתן לגשת למכרזים לבנייה רוויה (בנייה שאינה צמודת קרקע), שהגדולים בהם משווקים ברמת השרון, כפר יונה ובאשקלון. בסך הכל נדחו מועדי הסיום של מכרזים לבניית 2,135 דירות.
מדובר בדחייה של שיעור גדול יחסית של מכרזים: לפי נתוני משרד השיכון, ב־11 החודשים הראשונים של השנה שעברה שווקו כמעט 30 אלף דירות לבנייה בקצב של כ־2,700 דירות בממוצע בחודש - שהם כ־1,350 דירות בשבועיים. נתונים אלה הופכים לחריגה את הדחייה הנוכחית של מועדי הסגירה של המכרזים לבניית יותר מ־2,100 דירות בתוך שבועיים.
ברשות חוששים מכישלון מכרזים?
"קורה שרשות מקרקעי ישראל דוחה או מבטלת מכרזי קרקע, אבל כמות כזו מאסיבית של דחיות וביטולים בתוך שבועיים לא זכורה לי", אמר ל"כלכליסט" הקבלן הוותיק דדי ריזל, מנכ"ל קבוצת שכטר שנוסדה לפני כ־50 שנה. "נתון אבסורדי זה מראה עד כמה הממשלה עצמה מבינה שמהלכיה האחרונים עלולים להקפיא את השוק. הערפל הכבד סביב החלטות קבינט הדיור יוצר בלבול וחוסר וודאות מוחלט בענף. במצב זה הקבלנים נותנים 'ברקס' חזק ויש חשש שרבים מהם לא יגשו למכרזי הקרקע עד שהתמונה תתבהר, וזו עשויה להיות הסיבה שברשות מקרקעי ישראל החליטו להקפיא מכרזים כה רבים".
בכירים בענף הנדל"ן מעריכים כי ברשות חוששים שהמכרזים הנוכחיים ייכשלו בשל הקיפאון במכירת דירות חדשות על ידי קבלנים. שכן, זוגות צעירים רבים השוקלים לרכוש דירה חדשה לראשונה בחייהם, מעדיפים לחכות עד שתושלם החקיקה שתעניק להם את הטבת המע"מ בשיעור 0%, ולחסוך עשרות ואף מאות אלפי שקלים ברכישת דירה.
במקביל, הקבלנים עצמם ממתינים למכרזים שישווקו במסגרת תוכנית מחיר מטרה שמקדם שר השיכון אורי אריאל. קבלנים שייגשו למכרזים אלו של הרשות יתחייבו מראש כי 80% מהדירות בפרויקט יימכרו לצרכנים במחירים הנמוכים ב־20% ממחירי השוק, ויתחרו ביניהם על המחיר שיציעו עבור הקרקע. מכרזים אלו, שמחיר הדירה הסופי בהם ייקבע מראש בידי המדינה, עשויים להיות אטרקטיביים ולמשוך רוכשי דירות רבים, ולכן קבלנים ויזמים ממתינים עד שיתבהר אם תוכנית זו תצא לפועל, וחלק מהם מעידים שהם חוששים לגשת למכרזים עד אז.
"אף יזם לא יתמודד על מכרז כשהוא יודע שבקרוב ייצאו מכרזים במחיר מטרה", אמר עו"ד ושמאי המקרקעין חיים מסילתי. "רשות מקרקעי ישראל בעצם מושיבה את היזמים על הגדר עד שהמדינה תיצוק תוכן אמיתי למושג מחיר מטרה". לדבריו, הבעיה בדחיית מכרזים היא ש"בעוד כמה חודשים אנחנו נראה ירידה בהתחלות הבנייה ובמקביל עלייה בביקושים. כל בר דעת מבין שזה יוביל את שוק המגורים לגל עליות מחירים שלא רק שלא יפתור את הבעיה אלה אף יחמיר אותה".
"הדחייה תוביל לקיפאון בהתחלות הבנייה"
יזמים שתכננו לגשת למכרזים שנדחו מתריעים שדחייה משמעותה קיפאון לא רק במשרדי המכירות, אלא גם בהתחלות בנייה. "בשל דחיית המכרז, צפויה ירידה בהתחלות הבנייה בכפר יונה, וכאשר הטבת המע"מ תאושר יהיה מחסור בדירות והביקוש יעלה בהרבה על ההיצע", מעריך יקי בריגה, מנכ"ל חברת הבנייה בריגה, שבונה בימים אלה בכפר יונה, שם נדחה מכרז לכ־500 דירות עד אמצע מאי, ותכננה לגשת למכרז שנדחה.
במשרד השיכון מסבירים את דחיית מועדי הסגירה של המכרזים בנימוקים פרוצדורליים: "אכן, בימים האחרונים נדחו מכרזי המקרקעין למגורים של רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון ברחבי הארץ. סיבת הדחייה היא ההחלטה החדשה על שינוי במועדי התשלום. היות שמדובר בשינוי משמעותי והקלה בתנאי המימון, ניתן זמן נוסף לכל היזמים המעוניינים לשקול את השתתפותם במכרז בתנאים המעודכנים והמשופרים. מטרת השינוי להקל על מועדי התשלום והמימון של היזמים".
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "בחלק מהמכרזים דחינו את הפרסום עד שחוברת המכרז תהיה מוכנה. ובכל מקרה, אין כל קשר בין החלטות קבינט הדיור מלפני שבועיים לבין דחיית המועדים לסגירת המכרזים".
ברות מבקשים להוסיף שסיבת הדחייה בכפר יונה היא ש"ראש המועצה מבצע בדיקה לתוספת יחידות דיור במסגרת תקנות שבס, וביקש דחייה; ברמת השרון מתבצע סקר לבדיקת זיהום הקרקע באזור המשליך גם על השיווק הזה; לגבי המכרזים בפסגת זאב ורמות בירושלים וכן באשקלון, המדובר במכרזים של משרד השיכון, בהם הוכנס נוהל חדש לפריסת הוצאות הפיתוח ל- 170 יום וניתנה שהות ליזמים להיערך לביצועו. כמו כן, ברמות המכרז פוצל לשני מכרזים שונים. בנוה זוהר קיים עיכוב בשל צירופה של נוה זוהר לאזורים הזכאים לסבסוד ממשלתי לפי החלטת ממשלה. יש סיבות מקצועיות לדחיית כל אחד ואחד מהמכרזים ואין כל קשר לשינוי המדיניות הממשלתית בנוגע להנחות בקרקע".