$
חדשות נדל

לא רק כפר ורדים: ביטול הטבת המס מבריח תושבים מהגליל

ביישובי המועצה האזורית מטה אשר מדווחים כי בחודשיים שחלפו מאז הודיעה הממשלה על ביטול הטבת המס פסקו הרכישות בתוכניות ההרחבה והפיתוח. יו"ר המועצה: "אין אצלנו מיליונרים, זה מעמד ביניים לגמרי"

יעל דראל 08:1527.04.14

ביום חמישי האחרון חשף "כלכליסט" את השמטת כפר ורדים מרשימת היישובים הזכאים להטבות מס, ואת השפעתה על התושבים. אך ההשלכות של ביטול ההטבה מגיעות מעבר לגבולות כפר ורדים ומשפיעות על יישובים נוספים באזור: קיבוץ יחיעם, למשל, מתכנן לשלש את גודלו ולהוסיף לתחומו בשנים הקרובות כ־150 בתי אב במסגרת תוכניות מאושרות, אולם נתוני הנדל"ן של השבועות האחרונים מעידים כי שיווק יחידות הדיור החדשות לא יהיה משימה פשוטה. מנתוני חברת תקומה, המקימה בימים אלה כ־1,000 יחידות בנייה בגליל, עולה כי בחודשיים האחרונים בוצעו אפס עסקאות בפרויקט הרחבת יחיעם. בקיבוץ עצמו מדווחים כי לצד העצירה בביקוש יש גם ביטולי עסקאות ונטישה של בני המקום ליישובים סמוכים. הסיבה ברורה – לפני כחודשיים הודיעה הממשלה כי בכוונתה להשמיט את יחיעם, לצד חמישה יישובים נוספים, מרשימת הזכאים להטבות המס. המשמעות: ביטול הנחה בגובה 11% בתשלום מס לכל מי שמשתכר עד 160,800 שקל בשנה.

 

ההחלטה להשמיט את יחיעם, יחד עם קיבוץ עברון, נתיב השיירה, שבי ציון והכפר הערבי שייח' דנון - כולם שייכים למועצה האזורית מטה אשר - נובעת ממטרה מוצדקת - העברת ההטבה ליישובים מבוססים פחות. במקרה של כפר ורדים הסוגיה הסוציו־אקונומית בולטת - מדובר ביישוב עשיר המדורג באשכול 9. אך ביישובי מטה אשר התמונה יותר מורכבת. יו"ר המועצה יורם ישראלי טוען כי מדובר בלא יותר מפופוליזם ממשלתי: "המשכורת הממוצעת של המרוויחים הבכירים אצלנו נעה בין 12 ל־15 אלף שקל. זה נחשב הרבה כסף? יש פה גם הרבה מאוד אנשים שמרוויחים שכר מינימום. אין אצלנו מיליונרים. זה מעמד ביניים לגמרי" הוא אומר. "המועצה כולה מונה 27 אלף איש, לא מספר גדול. ולכן ההחלטה להוריד את היישובים מהרשימה לא תורמת לתקציב המדינה באופן משמעותי. מה שכן, היא תשאיר את היישובים הללו ברמת פיתוח של כפרים ערביים".

 

"לא נצליח לעמוד במשכנתא"

 

אופיר שטמרמן, הבעלים והמנכ"ל של חברת תקומה, אחראי לתוכנית ההרחבה ביחיעם שכוללת כ־124 יחידות דיור, 50 מתוכן כבר נבנו ו־24 נמצאות בבנייה כעת. "קצב העסקאות הרגיל עמד על כשלוש דירות בחודש, אך מאז הודעת הממשלה לא הצלחנו לשווק אף דירה" הוא מספר. "גם רוכשים שכבר ביצעו עסקה מבקשים לפרוס מחדש את התשלומים בטענה שלא יוכלו לעמוד בהחזר המשכנתא לאחר ביטול הטבת המס".

 

גלית ויניב מוסקוביץ', יחיעם: ההחזר החודשי שלנו, שהיה אמור לעמוד על כ־5,000 שקל, קופץ לאחר ביטול ההטבה לכמעט 8,000 שקל. סכום שלא נוכל לעמוד בו" גלית ויניב מוסקוביץ', יחיעם: ההחזר החודשי שלנו, שהיה אמור לעמוד על כ־5,000 שקל, קופץ לאחר ביטול ההטבה לכמעט 8,000 שקל. סכום שלא נוכל לעמוד בו" צילום: אביהו שפירא

 

אחד הזוגות שרכשו בית בהרחבה העתידית של יחיעם הם גלית מוסקוביץ' ובעלה יניב, המגדלים שלושה ילדים. "חיפשנו קיבוץ לגדל בו את ילדינו", אומרת גלית. "לפני כשנה רכשנו בית בגודל 150 מ"ר ביחיעם במחיר 1.65 מיליון שקל. הבית עוד בבנייה, אך ההון העצמי שלנו קטן והמשכנתא עומדת על כמעט מיליון שקל. המשמעות היא שההחזר החודשי שלנו, שהיה אמור לעמוד על כ־5,000 שקל, קופץ לאחר ביטול ההטבה לכמעט 8,000 שקל. זה סכום שפשוט לא נוכל לעמוד בו". בני הזוג כבר הודיעו לחברה שהם מבקשים להקפיא את העסקה ולמרות הקנס שייאלצו לשלם, ייתכן שלא תהיה להם ברירה אלא לסגת מחלום הבית. יו"ר הקיבוץ, ירון פוקס, טוען כי סיפורה של משפחת מוסקוביץ' אינו מקרה בודד. "מבחינתנו ההרחבה היא עתיד היישוב. אנחנו קיבוץ קטן עם אוכלוסייה ותיקה ברובה והתוספת אמורה להביא לכאן את דור העתיד שלנו. לאחר שהודיעו על ביטול הטבת המס, הבנים שלנו לא מוצאים סיבה לחזור".

 

"המדינה לא נותנת פה שקל"

 

ישראלי מסביר שהחישוב הממשלתי בנוגע ליישובים במועצה בעייתי: "מטה אשר כוללת 32 יישובים ב־220 אלף דונם, אך כל יישוב שונה ואין פה מדד סוציו־אקונומי אחיד. למשל הכפר הערבי שייח' דנון שהושמט מהרשימה - לו המדינה היתה בודקת את דירוגו בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, היו מוצאים שהוא אשכול 2 - בדומה ליישוב הערבי אבו סנאן שכן זוכה להטבת מס. אולם המועצה מדורגת באשכול 6 ובגלל שיוכו אלינו הוא מסווג אחרת". ישראלי מסביר עוד כי "גם בנקודות שקיבלנו בכל קריטריון היו עיוותים. למשל, קיבלנו ניקוד נמוך על סוגיית הריחוק מהגבול. מדוע? כי בניין המועצה ממוקם סמוך לרגבה. אם היינו מעבירים את הבניין כמה קילומטרים צפונה זה היה משנה את התמונה. אין פה היגיון – אנחנו המובלעת היחידה באזור שלא זוכה להטבת מס".

 

גם בקיבוץ עברון טוענים שהגיאוגרפיה מייצרת עיוות: "עברון הוא מובלעת בתוך נהריה אבל רק נהריה זוכה להטבת המס", אומר ליאור שלמה, רכז המשק של הקיבוץ. "צריך להבין: המדינה לא נותנת פה שקל. צעירים שרוצים להתגורר פה צריכים לשלם משכנתא גבוהה ללא סיוע, לשלם הרבה כסף על נסיעה למקומות עבודה מרוחקים ועל תשתיות. רובם אומרים, ובצדק, שאין להם יכולת לעמוד במשכנתא ובעלות המחייה". כיום מונה קיבוץ עברון 250 משפחות ובתב"ע המצויה כבר בהליכי אישור מתקדמים צפויים להתווסף 140 בתים. "נכון לרגע זה, אין ביקוש ואין ודאות שנצליח להביא לפה צעירים", אומר שלמה.

 

בנתיב השיירה, שבי ציון וגם בשייח' דנון, המצב דומה. "מושב נתיב השיירה מונה כ־80 משפחות ותוכנית ההרחבה כוללת תוספת של כ־100 משפחות" מפרטת ג'וזיאן יעקוביאן, נציגת היישוב במליאת המועצה. "בשלב זה הרבה צעירים קיבלו רגליים קרות, וביטול ההטבה מורגש גם בשוק השכירות. אני מנסה כבר חודשיים להשכיר דירה במושב, אך כל מי שמתעניין שואל אם יש הטבת מס – ולמשמע התשובה נסוג. למרות שהמחיר לא גבוה, 2,000 שקל בחודש, אני לא מצליחה להשכיר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x