הלמ"ס: צניחה של 45% במכירת דירות חדשות בחודש מאי לעומת אשתקד
על רקע אישור תוכנית הפטור ממע"מ, מתחזקת מגמת הירידה ברכישת דירות חדשות. מנתוני הלמ"ס עולה כי מתחילת השנה ירד הביקוש לדירות חדשות ב-13% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד
חודשיים אחרי ההכרזה על הפטור ממע"מ לרוכשי דירות ראשונות מקבלן, מתחזקת מגמת הירידה ברכישת דירות חדשות: בחודש מאי רכשו הישראלים 1,318 דירות חדשות, צניחה של כ-20% בהשוואה לחודש אפריל, שבו נרשמה ירידה של כ-7% בהשוואה למרץ. כך לפי נתונים שמפרסמת היום (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
- עלייה קלה במספר הדירות החדשות שנמכרו ב-2013 לכ-42,500
- הלמ"ס: ירידה של 12% במכירת הדירות באוקטובר
- הלמ"ס: התחלות הבנייה עלו על הביקוש ב-2013
בהשוואה למאי אשתקד, מדובר בצניחה של כ-45% ברכישת דירות חדשות. הביקוש לדירות - נתון הכולל הן את הדירות החדשות שמכרו הקבלנים, והן את יחידות הדיור שבבנייתן הוחל שלא למטרות מכירה (כגון קבוצות רכישה ובנה ביתך) - ירד אף הוא בכ-20% מאפריל למאי השנה, לרמה של 2,572 יחידות דיור. בהשוואה למאי אשתקד, מדובר בצניחה של 34% בביקוש לדירות. יצוין כי מאי 2013 היה אחד מחודשי השיא בעשור האחרון, ובו נרכשו 2,416 דירות חדשות, לפי הלמ"ס. החודש היחיד ש"עקף אותו" היה דצמבר 2012, שבו נרכשו 2,438 דירות חדשות. הסיבה לשיא שנרשם במאי 2013 היתה בהלת קניות לפני עליית שיעור המע"מ מ-17% ל-18% בחודש יוני אשתקד.
מנתוני הלמ"ס עולה עוד כי מתחילת השנה, ירד הביקוש לדירות ב-13% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. מכירת דירות חדשות בחמשת החודשים הראשונים של השנה צנחה ב-17% בהשוואה לחודשים ינואר-מאי בשנת 2013. כ-29% מסך כל הכמות המבוקשת של דירות חדשות היו במחוז המרכז. בחודשים אלו נרשמה ירידה בכמות המבוקשת של הדירות החדשות, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, בשיעור של 16% במחוז המרכז, כ-12% במחוז הדרום וכ-11% בכל אחד מהמחוזות חיפה, ירושלים ותל אביב. במחוז הצפון לא חל שינוי.
לגבי הדירות החדשות שנמכרו בפועל, נרשמו בתקופה זו ירידות במחוז הצפון (כ-25%), במחוז המרכז (כ-21%), בכל אחד מהמחוזות הדרום וחיפה (כ-18%) ובמחוז תל אביב (כ-4%). לעומת זאת, נרשמה עלייה בביקוש לדירות במחוז ירושלים, בשיעור של 3%.
האטה בפעילות קבוצות הרכישה
בלמ"ס מציינים כי בחמשת החודשים הראשונים של 2014, הוחל בבנייתן של כ-870 דירות בקבוצות רכישה - דירה אחת לכל עשר דירות שמכרו קבלנים. לעומת זאת, בתקופה המקבילה אשתקד, הוחל בבנייתן של כ-1,420 דירות בקבוצות רכישה - דירה אחת לכל 7.4 דירות שמכרו קבלנים. בבחינה לפי מחוזות, בתקופה זו, נמצא כי במחוז המרכז הוחל בבנייתן של כ-320 דירות - דירה אחת לכל 9.9 דירות שמכרו קבלנים ובמחוז תל אביב הוחל בבנייתן של כ-280 דירות - דירה אחת לכל 5.4 דירות שמכרו קבלנים.
כתוצאה מהצניחה ברכישת דירות חדשות, גדל מלאי הדירות החדשות הבלתי מכורות שבידי הקבלנים. מספר הדירות החדשות שנותרו למכירה בסוף מאי 2014 - כ-25,970 דירות - היה גבוה ב-17.5% מזה שנרשם בסוף מאי 2013. כ-36% מהמלאי נמצא במחוז המרכז, 16% במחוז ירושלים, 15% במחוז תל אביב, 11% במחוז הדרום, 10% במחוז חיפה וכ-8% במחוז הצפון. בהשוואה לסוף מאי 2013, נרשמה עלייה במלאי הדירות של כ-75% במחוז הצפון, של 31% במחוז ירושלים, של 18% בכל אחד מהמחוז חיפה ותל אביב, ושל 14% במחוז המרכז. לעומת זאת, במחוז הדרום, נרשמה ירידה של כ-7% המלאי הדירות.
ניסים בובליל: "הנתונים לא צריכים להפתיע"
שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל, מסר בתגובה לנתוני הלמ"ס: "כל הכבוד לישראלים שעברו לממתינה וסומכים על הממשלה. בשבוע הבא מועצת המינהל תאשר את מחיר המטרה שיזמתי, ובסוף הקיץ התוכנית תפעל. בשנה הבאה נשב על מרפסת הדירה והיא תהיה זולה יותר".
חשוב להדגיש כי משך בנייתה של דירה בישראל עומד על כ-26 חודשים (למעלה משנתיים) בממוצע, על פי נתוני משרד השיכון. ובעוד השרים מריעים לישראלים שיושבים על הגדר ומדירים רגליהם ממשרדי המכירות של הקבלנים בחודשים האחרונים, הקבלנים מתריעים מזינוק במחירים עם החלת הפטור ממע"מ.
"הנתונים לא צריכים להפתיע את מי שהקשיב לדברים של התאחדות בוני הארץ מאז שפורסמה הכוונה לצאת בתוכנית מע"מ בשיעור 0% לרוכשי דירה ראשונה מקבלן של משרד האוצר", מסר נשיא התאחדות בוני הארץ, ניסים בובליל. "הזהרנו שההכרזה הביאה לקיפאון של מכירות הדירות בשוק והיא משולה למתיחת קפיץ, שככל שהוא ימשיך להיות לחוץ, כך הקפיצה שלו ביום השחרור - ברגע שבו יכנס לתוקפו חוק ה-0% מע"מ, יביא להתנפלות על היצע הדירות הקטן מדי ממילא, ויגרום לעליית מחירי הדירות. לכן, על הכנסת ועל הממשלה לפעול מיידית לקבוע שמועד תחולת החוק אשר מתוכנן לתאריך הראשון בספטמבר, יחול מחר בבוקר".