הפטור ממע"מ לדירות אושר בקריאה ראשונה: "הזדמנות לזוגות צעירים"
הצעת החוק תועבר כעת לוועדת הכספים; לפיד בכנסת: "מתנגד, כעקרון, למע"מ דיפרנציאלי, אבל שוק הנדל"ן אינו שוק רגיל"; שר השיכון אורי אריאל לא השתתף בהצבעה
הכנסת אישרה הערב בקריאה ראשונה את הצעת החוק להענקת פטור ממע"מ לרוכשי דירה ראשונה. בהמשך השבוע תעבור ההצעה לוועדת הכספים.
- יועמ"ש הכנסת: "הצעת החוק ל-0% מע"מ סובלת מקשיים, יש לתקנה"
- הממשלה אישרה פה אחד: פטור ממע"מ לרוכשי דירה ראשונה מקבלן
- "רק 15% מהדירות החדשות שנמכרו ב-2013 היו מתחת ל-950 אלף שקל"
במקביל אישרה מליאת הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת שר האוצר להרחבת מעגל העסקים הזכאים לתשלום מע"מ על בסיס מזומן ולמע"מ בשיעור 0% על פרויקטים מסוג תמ"א 38 ופינוי בינוי. לפי האוצר, בעקבות כך, כ-43 אלף עוסקים קטנים מתחומי הקמעונאות, המקרקעין, הסיטונאות וחקלאים יתווספו למדווחים על בסיס מזומן ולמע"מ בשיעור 0% בפרויקטים מסוג פינוי בינוי ותמ"א 38.
שר האוצר יאיר לפיד, יוזם הצעת החוק, הציג אותה בכנסת ואמר: "הצעת החוק שמונחת לפניכם מבקשת לתת הזדמנות לזוגות צעירים ממעמד הביניים שעד היום לא יכלו לרכוש דירה. מלבד ההטבה המשמעותית שייתן החוק הזה לאותם זוגות, הוא גם משנה את המשוואה שהייתה קיימת עד היום: במקום שהמדינה תרוויח מיליארדים על חשבונם, המדינה מוכנה להוציא מיליארדים בשבילם. הם רואים את זה ומבינים שהפעם המדינה מתכוונת ברצינות, והמחירים באמת יירדו.
"אני רוצה להדגיש שאני מתנגד, כעקרון, למע"מ דיפרנציאלי, אבל שוק הנדל"ן אינו שוק רגיל, ולא חלים עליו החוקים הרגילים. ממשלת ישראל היא הבעלים של 93% מהקרקעות במדינה. מה שהממשלות האחרונות עשו בעצם היה למכור לאזרחים מוצר מסויים – הקרקע – במחיר מופקע, ואז לגבות מס נוסף על המוצר שהן עצמן מכרו. זה לא מוסרי, זה לא יעיל, וזה חסם לדור שלם את האופציה להגיע לדירה משלו.
"החוק הזה מבטל את העיוות הזה. צריך אולי להדגיש: זו לא הוראת שעה, אלא חוק. הוא יהיה בתוקף גם עוד שנה, ועוד שנתיים ועוד עשר. והיות וההטבה הזו פה בשביל להישאר, אנחנו אגב ממליצים לצעירים האלה לחכות עם קניית הדירה הראשונה שלהם ככל שהם יכולים. מי שיחכה – ירוויח הרבה כסף, מפני שככל שיעבור יותר זמן, מחירי הדירות יירדו יותר".
שר האוצר הוסיף כי "בפעם הראשונה מזה שנים כולנו יחד - כל משרדי הממשלה הרלבנטיים, עובדים יחד - במסגרת קבינט הדיור, בשביל מטרה אחת: להוריד את מחירי הדיור בישראל".
לדברי לפיד, "לפי הקריטריונים שקבענו בחוק, מי ששירת שירות צבאי לאומי או אזרחי יקבל הטבה גדולה הרבה יותר ממי שלא שירת. מותר למדינת ישראל להתעקש על ערכיה, ומותר לה להחליט שיש קשר בין מתן זכויות לאלו שממלאים חובות, וזה מה שעשינו. שמעתי את המבקרים שיצאו נגד העיקרון עליו התעקשנו. אני אומר זאת שוב - שירות צבאי, או אזרחי או לאומי - הוא ערך מקודש של מדינת ישראל, ותפקידה של המדינה הוא גם לשמור ולהגן על ערכיה".
אריאל לא ישתתף בהצבעה
בתוך כך, שר השיכון אורי אריאל לא השתתף הערב בהצבעה על הצעת החוק. עם זאת כדי לא לגרוע את קולו, הסכים אריאל על קיזוז עם חבר כנסת מהאופוזיציה.
ההצעה היתה אמורה להעלות לקריאה ראשונה כבר בשבוע שעבר, ול"כלכליסט" נודע שגם בשבוע שעבר הכין אריאל קיזוז מבעוד מועד, כך שלא ייאלץ להיות נוכח במליאה בזמן ההצבעה. לפני שבוע ההסבר היה שלשר השיכון היו התחייבויות קודמות בלו"ז עבודה צפוף. בסופו של דבר, בשל מציאת גופות הנערים החטופים נדחו ההצבעות במליאה, להערב.
מלשכתו של אריאל נמסר בתגובה: "השר נאלץ לצאת מהכנסת עקב אירוע אישי. הוא נכח במליאה במהלך הדיון עד שנאלץ לנסוע. השר קוזז כדין והתנצל בפני שר האוצר שלא יוכל להיות נוכח בהצבעה. למען הסר ספק - אריאל תומך בחוק".
ברקע בחירתו של אריאל שלא להצביע הערב, עומדים גם יחסים מרים המתקיימים בינו לבין שר האוצר יאיר לפיד, יוזם חוק הפטור ממע״מ.
לפני שבועיים בדיוק בחר אריאל להיעדר גם מדיוני קבינט הדיור, בהם אושרה תוכנית הדיור שהוא עצמו יזם - לקביעת "מחיר מטרה". ההיעדרות הגיעה במחאה על ששר האוצר לפיד מונע, לדברי אריאל, העברת כשני מיליארד שקלים שמבקש משרד השיכון מזה כמה חודשים. מרבית הכסף מיועד ליישום חוק הדיור הציבורי. מנגד, במשרד האוצר מסרו כי מרבית הכסף האמור כבר שוחרר.
עם זאת הוויכוח העקרוני בין לפיד לאריאל נוגע לדרך בה יש להתמודד עם מצוקת הדיור. בזמן שלפיד קידם את הצעת הפטור ממע"מ, קידם אריאל במסלול מקביל את התוכנית לקביעת מחיר מטרה. לאחר מאבק בין הצדדים, התקבלו לבסוף שתי התוכניות, אך הקדימות ניתנה לזו של לפיד.
זאת ועוד, באחרונה נרשמה שורה של ויכוחים בין-סיעתיים בין "יש עתיד" ל"בית היהודי", בעיקר סביב תמיכה בחוקים שונים והעברות תקציביות בוועדת הכספים.