$
חדשות נדל

ניסים בובליל: "מי שחיכה ולא קנה דירה הפסיד 30 אלף שקל"

נשיא התאחדות בוני הארץ תוקף בכנס חירום על מצב הנדל"ן למגורים: "השרים כשלו בטיפול במשבר הדיור; רשות מקרקעי ישראל נכשלה כישלון מוחץ עד כדי מחדל לאומי"

עינת פז-פרנקל 10:1627.08.14
"המחאה החברתית של 2011 היא אפילו לא פרומו לקראת מה שאנו הולכים אליו. רוה"מ הנחה את השרים לטפל במשבר הדיור אבל הם כשלו בכל הפרמטרים. כך אמר היום (ד') ניסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, בכנס חירום על מצב הנדל"ן למגורים בישראל. הוא הוסיף כי "צריך להפסיק למכור אשליות לציבור ולהבין שמשבר הדיור הוא משימה לאומית שראש הממשלה חייב לעמוד בראשה".  

 

לדבריו, "רשות מקרקעי ישראל נכשלה כישלון מוחץ עד כדי מחדל לאומי. היא לא עמדה ביעדים שהציבה הממשלה, שיווקה פחות ממה שהממשלה הטילה עליה, לפי נתונים שבידנו".  

ניסים בובליל. "רשות מקרקעי ישראל נכשלה כישלון מוחץ עד כדי מחדל לאומי" ניסים בובליל. "רשות מקרקעי ישראל נכשלה כישלון מוחץ עד כדי מחדל לאומי" צילום: עמית שעל

 

לדברי מנכ"ל ההתאחדות אליאב בן שמעון, במכרזים ובפטור ממכרז, משווקת הרשות קרקעות לכ-5,000 יחידות דיור בכל רבעון, וצפויה לסיים את השנה ב-21 אלף יחידות דיור. קבינט הדיור של הממשלה החליט לשווק 25 אלף יחידות דיור בשנה. כתוצאה, מחירי הדירות עלו ב-1.7% ברבעון השני של 2014, על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

 

בובליל הוסיף כי "או נמצאים בתקופה מאד מורכבת לכלכלה הישראלית ולענף הבנייה והתשתית בפרט. עברנו את התקופה האחרונה עם כל מיני הבטחות והצהרות. אנחנו ערב משבר כלכלי חברתי שאפשר למנוע אותו. השרים הממונים על הענף כשלו בתפקידם. הם לא עמדו במשימות שממשלת ישראל הטילה עליהם".

  

לדברי בובליל, "לא ייתכן שמשיקולים פוליטיים או אישיים, או משיקולי יוקרה יחבלו בענף ובכלכלה. ענף הבנייה היה הקטר של המשק הישראלי. ומישהו החליט ביד מכוונת לעצור את הקטר הזה".

 

הפסד של 30 אלף שקל לכל רוכש דירה

 

בהתאחדות מציגים נתונים לפיהם מי ששעה להצהרות שרי האוצר והשיכון שלא לרכוש כעת דירה ולהמתין לירידות מחירים – הפסיד כ-30 אלף שקל בממוצע. "לפי הנתונים שפרסמה הממשלה, מי שלא קנה דירה בחודשים האחרונים, הפסיד כ-30 אלף שקל על דירה ממוצעת", העריך בובליל. "הבטיחו לכם דירה במחיר יותר זול, אבל כיום אתם משלמים 1.7% יותר ממה ששילמתם לפני ההצהרות".

 

בובליל הוסיף כי בזמן המתנת רוכשי הדירות לכניסתה לתוקף של הטבת המע"מ ובזמן המלחמה, הפסידה המדינה במשך 5 חודשים כ-6 מיליארד שקל מענף הבנייה שמצוי בקיפאון. "עכשיו צפויים קיצוצים מיותרים בתקציבי ברווחה ובחינוך", התריע.

 

לדבריו, "מי שמבין את ענף הנדל"ן יודע שתעלולים ואמירות לא בנו אף דירה בישראל. אנחנו מחכים 5 חודשים לחוק מע"מ בשיעור 0% לרוכשי דירה ראשונה. חשבנו שזה פתרון, אבל זה לא חזות הכל. חוסר הוודאות פוגע באזרחים. במידה ושר האוצר לא יכול להעביר את החוק, עליו לקבל החלטה לרדת מהעניין. חייבים לקבל החלטות ושתהיה ודאות כדי שנוכל לבנות כמויות גדולות של דירות".

 

"מזמינים ממשלתיים לא משלמים בזמן"

 

על הקפאת ההליכים של חברת הבנייה צ. לנדאו, שמתמקדת בעבודות ביצוע, אמר בובליל: "החברה נקלעה לקשיים מהסיבות שאנחנו מכירים: מחירי התשומות עולים - העובד הסיני היום מקבל 20 אלף שקל נטו בחודש. זה לא נלקח בחשבון מראש על-ידי קבלני הביצוע. יש רווחיות של 1% בענף הביצוע, ומי שמגיע ל-3% או 4% הן החברות המוכשרות ביותר בענף הביצוע".

 

סיבה נוספת לקשיים הכלכליים בענף הביצוע, שאף השפיעו לאחרונה על ענקית הביצוע דורי בנייה, היא מוסר התשלומים של חברות ממשלתיות, אומר בובליל. "מזמינים ממשלתיים לא משלמים 8 חודשים, 10 חודשים. לפעמים רצים אחריהן שנה ושנתיים. זה גורם לבעיות קשות בענף התשתיות והביצוע. אלו אנשים שקמים לעמלם בחמש בבוקר ולפעמים עובדים עד הלילה. בשנה האחרונה הגשנו עתירות נגד מי שלא משלם בזמן".

 

בדומה לקריאה של בובליל לשר האוצר לקבל החלטה אם למשוך את חוק המע"מ כבר עתה, גם בכירי הענף מעדיפים לוותר על החוק, כך עולה מסקר שערכה פירמת BdiCoface בקרב 20 מנכ"לי חברות הבנייה הגדולות. 17 בכירים קראו לבטל את החוק. "חמישה חודשים לאחר ההכרזה על הטבת המע"מ, הקבלנים כבר לא מעוניינים להמשיך ולחכות", מסרה תהילה ינאי מנכ"לית משותפת בחברת BdiCoface. "הקיפאון בענף הוביל לאובדן הכנסות מתמשך, כאשר אישור התוכנית לא נראה באופק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x