בלעדי לכלכליסט
עיריית הרצליה מציגה: שלמו 6,000 שקל, תקבלו כביש ישן
עיריית הרצליה גובה מתושבים היטל סלילה גבוה על ציפוי אספלט בלבד, ומודה שההיטל נגבה בניגוד לעמדתה המוצהרת
תושבי רחוב נורדאו בהרצליה קיבלו לאחרונה דרישה לתשלום היטל סלילה מעיריית הרצליה בגובה אלפי שקלים. זאת אף על פי שהכביש ברחוב איננו כביש חדש, והעירייה מבקשת לבצע במקום עבודות תחזוקה בלבד.
- ראש עיריית הרצליה סיכל חתימה על הסכם גג עם המדינה
- מי ישלם על בניית המחלף החדש בדרום הרצליה?
- מהמורות בכביש 531: ראש עיריית הרצליה מאיים לפנות לבג"ץ אם לא יוקפא הפיתוח
במכתב דרישת התשלום שנשלח לאחרונה לתושבי הרחוב הוותיק, מודה העירייה כי לא מדובר בעבודות סלילה מלאות, אלא בציפוי אספלט בלבד של הכביש הקיים ואף מציינת כי עמדתה הרשמית היא שכלל אין לגבות תשלום מתושבי העיר בגין עבודות מסוג זה. "עמדתה העקבית של עיריית הרצליה היא שאין עבודות אלו מצדיקות גביית היטל כבישים, מאחר שלא מדובר בעבודות המלאות של סלילה, הכוללות את הרכיבים הבסיסיים", נכתב.
זאת ועוד, בדרישת התשלום נכתב כי הואיל וכבר שולם בעבר היטל סלילה עבור הכביש, יופחתו דמי התשלום לשיעור של 45% בלבד - סכום שגם לאחר "ההנחה" עומד על אלפי שקלים לכל בית. כך, למשל, תושבים ברחוב קיבלו דרישת תשלום מאגף הגבייה בעירייה בהיקף של כ־14 אלף שקל - ולאחר ההנחה נדרשו לשלם כ־6,000 שקל.
במכתב שנשלח לתושבים מציינים אנשי אגף הגבייה כי למרות עמדתם הרשמית, הגורסת כי אין לגבות תשלום בגין עבודות אלו - הרי שלאחרונה התקבל פסק דין שממנו ניתן להסיק כי אם לא ייגבה תשלום כעת, העירייה לא תהיה זכאית לתשלום בעתיד.
"היטל סלילה הוא המס שהרשות המקומית מטילה על בעל הקרקע כדי לממן את סלילת הרחוב הצמוד אליו. החוק קובע שהיטל כזה ייגזר פעם אחת בזמן סלילת הכביש - והוא לא אמור לחול במקרים של תחזוקת הכביש", מציין בשיחה עם "כלכליסט" עו"ד עפר לרינמן. "מה שלא תקין בעיניי הוא גם הדרישה וגם הפרשנות השגויה של פסק הדין שאותו הם מציינים - פסק דין לרר.
הפסיקה בתיק זה עסקה בכך שהעירייה צריכה לגבות את ההיטל כשהיא מוציאה היתר לעבודות ולא יכולה לדרוש תשלום באיחור של שנים, אבל במקרה הזה אין שאלה של עיתוי - שכן העירייה כלל לא זכאית לגבות כסף". עו"ד לרינמן מציין עוד כי "העירייה מנסה לפתות את התושבים במעין 'סוכרייה' של דחיית התשלום, אך זוהי מלכודת שלא הייתי מצפה מרשות מקומית לנקוט בה. דייר שחותם היום על הסכמתו לדחיית התשלום, ימצא עצמו בעוד כמה שנים מנוע מלטעון שההיטל הזה לא חוקי כי חתימתו תהווה הסכמה".
מעיריית הרצליה נמסר בתגובה: "עמדת העירייה היא שיש לגבות היטל בעת ביצוע עבודות סלילה מלאות. אולם לאחרונה ניתנה פסיקה בבית המשפט העליון, שממנה ניתן להסיק כי אם העירייה לא תגבה את ההיטל עתה, היא עלולה שלא להיות זכאית לתשלום ההיטל במועד ביצוע עבודות הסלילה המלאות".