יתרת המשכנתאות גדלה בינואר-ספטמבר ב-11 מיליארד שקל ל-299 מיליארד שקל
עפ"י נתוני בנק ישראל, היקף המשכנתאות החדשות שנלקחו באוקטובר הסתכם בכ-3.5 מיליארד שקל, והיה נמוך מממוצע הביצועים החודשי מתחילת השנה - כ-4.3 מיליארד שקל
יתרת החוב לדיור של משקי הבית ממשיכה לעלות, ובחודש ספטמבר היא גדלה בכמיליארד שקל נוספים ליתרה כוללת של כ- 299 מיליארד שקל. כך עולה מנתונים שמפרסמת היום (ג') החטיבה למידע ולסטטיסטיקה של בנק ישראל.
- אורי אריאל: "לכו לבנקים ותמחזרו משכנתאות"
- למרות תוכנית מע"מ 0% – היקף המשכנתאות נותר גבוה באוקטובר
- 90% מימון, 100% טעות
בכל תשעת החודשים הראשונים של השנה גדלה יתרת המשכנתאות של משקי הבית בכ- 11 מיליארד שקל (3.8%). זאת לאחר שבשנת 2013 גדלה יתרת המשכנתאות בסכום כולל של כ- 19 מיליארד שקל, בהמשך לעליה של כ- 18 מיליארד שקל שנרשמה בשנת 2012 ולעליה של כ- 18 מיליארד שקל בשנת 2011.
היקף המשכנתאות החדשות שנטלו משקי הבית בחודש אוקטובר הסתכם בכ- 3.5 מיליארד שקל, והיה נמוך מממוצע הביצועים החודשי מתחילת השנה, שמסתכם בכ- 4.3 מיליארד שקל.
מנתוני בנק ישראל מתברר עוד, כי יתרת החוב הכוללת של משקי הבית, לדיור ושלא לדיור, גדלה בחודש ספטמבר בכ- 2.9 מיליארד שקל (0.7%) והסתכמה בסוף החודש בכ- 428 מיליארד שקל.
עוד מתברר כי בחודש ספטמבר גדלה יתרת החוב של המגזר העסקי בסכום גדול יחסית של כ- 13 מיליארד שקל (1.7%) והסתכמה בסוף החודש בכ- 794 מיליארד שקל. כמו בחודש הקודם, גם הפעם העלייה ביתרת החוב נבעה בעיקר מהפיחות בשיעור של כ- 3.6% שנרשם בספטמבר בשער החליפין של השקל מול הדולר, דבר שהגדיל את השווי של החוב שצמוד או נקוב בדולרים. בנוסף לכך גייס המגזר העסקי בחודש זה הלוואות בנקאיות והנפיק אגרות חוב סחירות בארץ בהיקף כולל של כ- 6.2 מיליארד שקל.
לדברי בנק ישראל, בחודשיים האחרונים ניכרת עלייה ביתרת החוב של המגזר העסקי, הן בחוב הבנקאי והן בחוב החוץ בנקאי. יתרת החוב הבנקאי (אשראי מהבנקים ואג"ח קונצרניות המוחזקות על ידי הבנקים) עלתה בחודשים אוגוסט וספטמבר בכ- 8.2 מיליארד שקל, לאחר מגמת ירידה שנרשמה בתקופה האחרונה. כמחצית מהגידול ביתרה זו נובע מגיוס חוב נטו. יתרת החוב החוץ בנקאי עלתה בחודשיים האחרונים בכ- 15.4 מיליארד שקל. רק כ- 4 מיליארד שקל נובעים מגיוס חוב נטו, והשאר נובע מהשפעת פיחות שער החליפין של השקל מול הדולר.
בחודש אוקטובר הנפיק המגזר העסקי, ללא בנקים וחברות ביטוח, אגרות חוב קונצרניות בסכום נמוך יחסית של כ- 600 מיליון שקל, רובן באמצעות אג"ח סחירות בבורסה. סכום זה נמוך משמעותית מממוצע ההנפקות בתשעת החודשים הראשונים של השנה, שמסתכם בכ- 3.6 מיליארד שקל.