מחכים למחיר מטרה? הממשלה לא תדון בתוכנית בישיבתה הקרובה
משרד האוצר ממשיך להחזיק בעמדה כי יש להקצות 70% מהדירות המוזלות לרוכשי דירה ראשונה, ואילו במשרד הבינוי ובמועצה הלאומית לכלכלה מעוניינים לאפשר למשפרי הדיור השתתפות נרחבת יותר במכרזים
תוכנית מחיר מטרה - התוכנית שאותה דחף משרד הבינוי לקדם מרגע שחוק מע"מ 0 נגנז - ממשיכה לעורר מחלוקות וביקורת מצד משרד האוצר, וכעת מסתמן כי על אף הכוונה להביא אותה לאישור מחודש בישיבת הממשלה הקרובה, הדיון יידחה בשבוע, ובמקומו תתקיים בתחילת השבוע, ככל הנראה כבר ביום ראשון, ישיבה בין הצדדים השונים, בניסיון לגבש פשרה מוסכמת. בישיבה צפויים להשתתף מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' יוג'ין קנדל ונציגי משרד האוצר והבינוי.
- שטחי בסיסי צה"ל שיפונו לא ייכללו במחיר מטרה
- יש סיכום: משרד האוצר יסיר את התנגדותו לקידום מכרזי "מחיר מטרה"
- שר הבינוי ורה"מ יקדמו את מחיר מטרה כחלופה ל־0% מע"מ
המחלוקת המרכזית לפי שעה, קשורה בקהל היעד של התוכנית הממשלתית: בעוד משרד האוצר מחזיק בעמדה כי יש להשאיר את התוכנית במתכונת שעליה סוכם, לפיה 70% מכלל מכסת הדירות המוזלות המשווקות במכרזי מחיר מטרה ישוריינו לטובת רוכשי דירה ראשונה (זוגות צעירים או יחידים מעל גיל 35 שזוהי דירתם הראשונה), ועל 30% מהמכסה יוכלו להתמודד משפרי דיור, במועצה הלאומית לכלכלית ובמשרד הבינוי סבורים כי יש לבטל את עיקרון ההקצאה כליל במטרה לאפשר למשפרי הדיור השתתפות נרחבת יותר במכרזי התוכנית. מדובר למעשה בחזרה מהסיכומים שהושגו לאחרונה לגבי הקצאת 70% מהדירות לזוגות הצעירים.
עמדתו של קנדל, ואשר בה תומכים גם במשרד הבינוי, מבקשת לבטל את מכסות הרוכשים המוקצות לקהלי היעד של התוכנית ובמקום זאת, לאפשר לרוכשי הדירה הראשונה עדיפות בהגרלה באופן שישפר את סיכויי הזכייה שלהם. האפשרות שהועלתה ביממה האחרונה, תומכת בין השאר במתן שני פתקים להגרלה לרוכשי הדירה הראשונה, לעומת פתק אחד שלו יהיו זכאים משפרי הדיור (כלומר, יחס של 2:1 שיגדיל את סיכויי זכייתם).
הרציונל שאותו מציגים הפרופ' קנדל ואנשי משרד הבינוי גורס כי הגבלת מכסת הדירות של משפרי הדיור ל-30% בלבד, לא תאפשר לתוכנית להשפיע ולהפחית את כלל מחירי הדיור במשק - שכן משקלם של משפרי הדיור בשוק משמעותי יותר ממשקלם של רוכשי הדירות הראשונות.
אולם ההצעה כאמור זוכה לביקורת חריפה במשרד האוצר, בין השאר על רקע החשש כי התוכנית תיטיב עם ציבור בעלי הנכסים, שכבר נהנה ממילא מעליית המחירים בשוק בשנים האחרונות, וכעת יוכל להתמודד ביתר קלות על דירות מוזלות ב-20% ממחירי השוק - כל זאת על חשבון ציבור רוכשי הדירות הראשונות, ובהם הזוגות הצעירים. אחת הטענות היא כי הואיל ומספרם של משפרי הדיור גדול משמעותית, הרי שמנגנון ההטבה בהגרלה לא יהיה אפקטיבי בשמירה על פלח רוכשי הדירות הראשונות.
אחת הביקורת על התכנית בהקשר זה, טמונה בעובדה כי נכון להיום נקבע כי מי שזוהי אינו דירתו הראשונה (משפרי דיור), מחויב למכור את דירתו תוך 12 חודשים ואולם נכון להיום לא ברור כיצד תאכוף המדינה את הסעיף ותוודא כי המתמודדים על מכרזי הדירות המוזלות אכן עומדים בקריטריונים שנקבעו.
זאת ועוד, בין הנושאים הצפויים לעלות בישיבה, קיימת בין השאר הכוונה של משרד הבינוי לבחון מחדש את האפשרות להפעיל מחדש את תוכנית מחיר למשתכן, בנוסף לתוכנית מחיר מטרה. תוכנית זו פעלה בין השנים 1994 עד 2013 ובמסגרתה אפשרה המדינה ליזמים לזכות במכרזים במחיר מופחת תוך התחייבות למכירת דירות במחירים מופחתים וידועים מראש, שאותם יכולים היו לרכוש רק זכאי משרד השיכון. עם זאת, התוכנית, שמעולם לא הופסקה פורמלית, הוסיפה לאורך השנים מספר יחידות נמוך שעמד על ממוצע של 1,000 יחידות בשנה
החלטה זו, אשר לפי שעה סיכוייה להתקבל נמוכים, מבקשת לדברי גורמים במשרד הבינוי לתת מענה לשאלת מיקומם של מכרזי הקרקעות: שכן אחת הביקורות על תוכנית מחיר מטרה היתה כי היא אינה צפויה להשפיע על ערי הפריפריה.
צעד נוסף שכבר בוצע בהקשר זה, במסגרת החלטת המועצה האחרונה שהתקבלה לפני כחודש, היא שינוי ערך הקרקע ליחידת דיור מ-80 אלף שקל ל-60 אלף שקל, באופן שיאפשר בעתיד לכלול מכרזים בערים נוספות בפריפריה.