פרויקט חדש: סטודנטים יוכלו לרכוש דירות בהון התחלתי של 99 אלף שקל
הפרויקט הראשון, המשותף להתאחדות הסטודנטים ולחברת אנגל שביט, ייבנה ביפו. מחיר דירת 2 חדרים - החל ב-995 אלף שקל, ודירת 3 חדרים - החל ב-1.28 מיליון שקל
כ-43% מבין כ־300 אלף סטודנטים מתגוררים כיום בשכירות, כ־41% מהם משתכרים בין 2,000 ל־5,000 שקל בחודש, וכ־20% מהם יכולים להעמיד הון עצמי לרכישת דירה בהיקף מוגבל של 250-100 אלף שקל. על רקע הנתונים הללו, נולד בחודשים האחרונים שיתוף פעולה ראשון מסוגו בין התאחדות הסטודנטים לחברת אנגל שביט – המבקש לאגד לראשונה את פלח ציבור הסטודנטים כמועדון צרכנות, באופן שיאפשר לחברים בו לזכות בהנחות ובתנאי מימון נוחים – לרכישת דירה.
- "כשיהיה גירעון עמוק, גם מחיר מטרה תבוטל"
- "הבטיחו דיור מוזל, אישרו במקומו וילות"
- עכשיו נזכרתם? משרד הבינוי שלף תוכנית מגירה לבניית דירות ב-700 אלף שקל
אנגל שביט, חברה צעירה יחסית שהוקמה לפני כשנה וחצי, מתמחה בהקמת "קהילות", כהגדרתם, במסגרתן מבצעים חברי הקבוצה רכישות מרוכזות בתחום הנדל"ן. הרעיון פשוט: קבוצות של רוכשים המבקשות לאכלס בבת אחת בנייני מגורים שלמים, יכולים – לטענתם של בעלי החברה אסף אנגל ואור שביט – לנצל את כוחם הצרכני על מנת לקבל הנחות משמעותיות ברכישת דירות, בסכומים שנעים בין 100 ל-200 אלף שקל ליחידת דיור. לא מדובר בקבוצת רכישה האחראית לפיתוח והקמת הפרויקט, אלא לרכישה מאוגדת של דירות בפרויקט קיים שכבר יש לו יזמים וקבלנים.
בפרויקט הראשון יוצעו 204 יחידות דיור – מהן 108 יחידות דיור חדשות (ועוד 96 יחידות דיור קיימות) בשישה בנייני מגורים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב טוכולסקי ביפו. הפרויקט ("פרויקט יאפא") נבנה על ידי חברת צברים ייזום פיתוח והשקעות שבבעלות היזם רוני צברי, והוא ממוקם בסמוך לרצועת החוף ביפו ובאזור המכללה האקדמית ת"א־יפו. "יש פה החלטה ברורה לא ללכת לשדרות רוטשילד" אומרים באנגל שביט, "מתוך מחשבה שבמקום כזה גם הקהילה תרוויח את הסטודנטים כתושבים. היזם מצדו מוכר את כל הדירות בשלב מוקדם ויש לזה יתרון פיננסי".
בפרויקט המגורים החדש, שיוצע רק לסטודנטים בעלי תעודת סטודנט, ניתנו ליזם זכויות בנייה של 3.5 קומות נוספות וקומת קרקע ובחברה מציינים כי מעבר לחיזוק ושיפוץ המבנים הקיימים צפויים להיבנות גם ממ"דים, 2 מעליות ומרפסות שמש, לצד עבודות לחידוש התשתיות באזור והקמת שדרת עצים וגנים במתחם. התוכניות לפרויקט כוללות גם שלושה חניונים תת־קרקעיים ובהן 150מקומות חניה.
המיזם הנוכחי מתבסס בין השאר על הנחות שנגזרו מנתוני למ"ס עדכניים, מהם עולה בין השאר כי ב-15 השנים האחרונות (1997-2012) עלה שיעור הצעירים הגרים בשכירות בצורה משמעותית, בעיקר בקבוצת הגיל של 30-39. בקבוצת גיל זו חלה עלייה בשיעור הגרים בשכירות מ-25.2% ל-37.2%. התשלום החודשי הממוצע על משכנתא על פי נתוני הלמ"ס עומד על כ- 2,965 שקל ואילו ההוצאה החודשית הממוצעת לשכר דירה עומד על כ-2,567 שקל – פער של כ-400 שקלים בלבד.
"אנו נציע לסטודנטים לרכוש דירה בהון עצמי מינימלי של 99 אלף שקל את כל היתר יוכלו לגייס באמצעות הטבות מימון מהיזם ובאמצעות הלוואות סטודנט שמעניקים היום הבנקים בריביות אטרקטיביות במיוחד. ההון העצמי המינימלי עבור דירה שמחירה כ-1 מיליון שקל צריך לעמוד על 250אלף שקל. על פי הסכמות אליהן הגענו עם מספר בנקים, הסטודנטים יוכלו לקבל הלוואת סטודנט עד סך של 150 אלף שקל בתנאים מועדפים (ריבית, דחיית תשלומים, תקופה ארוכה והטבות נוספות) בכפוף לעמידה בקריטריונים של הבנק", מציינים באנגל שביט. במודל זה, ההלוואה תאפשר לסטודנטים להשלים את ההון העצמי הנדרש.
הלוואת הסטודנט והמשכנתא ישולמו על ידי הסטודנטים הרוכשים רק עם קבלת הדירה, על מנת שלא יאלצו לממן שכר דירה והחזרי הלוואה במקביל. "על פי החישובים שלנו ההחזרים לשתי ההלוואות יעמדו על כ-3,800 שקל לחודש", מציינים באנגל ושביט. "הפתרון הזה מאפשר גם להורים לסייע במימון הדירה מבלי להעניק לילדיהם סכום גדול וחד פעמי להשלמת ההון העצמי, ובצורה זו הסטודנטים לא מבזבזים מדי שנה סכומי עתק בגין דמי שכירות", הם אומרים.
מחירי הדירות בפרויקט החדש: דירות 2 חדרים (בגודל 55 מ"ר + 11-20 מ"ר מרפסת, חניה ומחסן) במחיר התחלתי של כ־995 אלף שקל, לצד דירת 3 חדרים (בגודל 85 מ"ר +15 מ"ר ומרפסת) במחיר של החל מ 1.28 מיליון שקל. בפרויקט יימכרו גם דירות 4 חדרים (90-96 מ"ר) החל מ 1.48 מיליון שקל וכן דופלקסים בשטח של 100-120 מ"ר (+מרפסת של 30 מ"ר חניה ומחסן) במחיר של החל מ- 1.950 מיליון שקל.
גלעד ארדיטי, יו"ר ההתאחדות, מציין כי סוגיית הדיור הינה סוגיה בוערת מבחינת ציבור הסטודנטים וכי היוזמה הנוכחית היא פתח לשינוי תודעתי. "ב-2011 היתה כאן מחאה חברתית והנושא של הדיור היה ונותר בוער, כי הוא רק החריף והמחירים רק עלו. אני מסתכל על עצמי, בשבע השנים שגרתי בתל אביב הוצאתי על פי החשבון שלי כ- 400 אלף שקל על שכירות. זה כסף שהלך 'לפח'. אם לפני שבע שנים הייתי יודע איזה סכומים אני אוציא, הייתי שם הון ראשוני על דירה והיום היה לי נכס".