$
חדשות נדל

מחקר של בנק ישראל: מלגות הסטודנטים העלו את שכר הדירה בירושלים

הבנק מצא כי המלגות גרמו לתוספת של 4%–7% במחירי השכירות באזור בהשוואה לעליית המחירים באזורים אחרים

עמרי מילמן 08:4712.02.15
מחקר של בנק ישראל מצא כי מלגות שהוענקו לסטודנטים שהתגוררו בשכירות במרכז ירושלים בשנים 2006–2011 גרמו לתוספת של 4%–7% במחירי השכירות באזור בהשוואה לעליית המחירים באזורים אחרים. המטרה של מתן המלגות היתה לעודד התחדשות עירונית ולהגדיל את מספר הסטודנטים באותו אזור.

 

עליית המחירים לא חלה רק על הסטודנטים אלא גם על כלל הציבור שהתגורר באותו אזור. במחקר מציינים החוקרים כי ייתכן שהמלגות אף הביאו לעליות מחירים גבוהות יותר משנמדד, שכן מחירי השכירות בשכונות השונות מושפעים אלה מאלה, וייתכן שללא המלגות המחירים גם בשאר חלקי העיר היו עולים בשיעורים נמוכים יותר.

 

האוניברסיטה העברית. ניתנה מילגה של 6,600 שקל לסטודנטים במרכז העיר בירושלים ב-2006 האוניברסיטה העברית. ניתנה מילגה של 6,600 שקל לסטודנטים במרכז העיר בירושלים ב-2006 צילום: cc by Amitay Katz

 

עוד עולה מהמחקר כי 20%–40% מגובה המלגות, שהתחילו בהיקף של 6,600 שקל לשנה וירדו עם הזמן, הגיעו בסופו של דבר למשכירי הדירות ולא לשוכרים עצמם. הנתון הזה אינו מפתיע, שכן במרבית המקרים שנבחנו הן בהיבט של סובסידיות והן בהיבט של הטבות מס (כמו מע"מ דיפרנציאלי) נמצא כי חלק משמעותי מההטבה מגיע בדרך לגורמים שהמדינה לא התכוונה לתמרץ. כך בעלי הדירות בירושלים ידעו באילו רחובות ניתנת מלגה והביאו זאת בחשבון כאשר קבעו את גובה שכר הדירה.

 

ב־2013 החייתה הממשלה חוק ישן שקובע כי רוכשי דירות מקבלנים בירושלים בשווי של עד 1.8 מיליון שקל יקבלו מהמדינה מענק של 100 אלף שקל, כל עוד הם עומדים בכמהר תנאים כמו דירה ראשונה, זוג נשוי או יחיד מעל גיל 30. אחרי כחצי שנה ההטבה בוטלה בעקבות לחץ של משרד האוצר, בטענה שגם במקרה הזה ההטבה פשוט גרמה להעלאת מחירי הדירות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x