$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

יוסף בוכמן מוכר את מתחם הדולפינריום ב־200 מיליון שקל

ארבעה אנשי עסקים ישראלים ואמריקאים רוכשים את השטח מאיש העסקים היהודי־גרמני, שהחזיק בו שלושה עשורים. הבעלים החדשים ינסו להשלים עסקת חילופי שטחים עם עיריית ת"א ולבנות מעבר לכביש מתחם ענק של דיור ומלונאות

גולן חזני 06:5604.03.15

יוסף בוכמן, איש עסקים יהודי־גרמני, מוכר את מתחם הדולפינריום לארבעה אנשי עסקים ישראלים ואמריקאים שאותם מובילה אורית פרידמן־ויסמן, מנכ"לית גולדמן זאקס ישראל לשעבר, כך נודע ל"כלכליסט". סכום העסקה, שטרם נחתמה, הוא כ־200 מיליון שקל. מי שליווה את בוכמן בעסקה היה לא אחר מהרצל חבס, בעל השליטה לשעבר בחברת חבס שקרסה ב־2013 (ראו מסגרת).

חברת "השער לישראל" של בוכמן רכשה את המתחם, המתפרס על פני 18 דונם, ב־1989 תמורת 5 מיליון דולר, לאחר שהדולפינריום שפעל בו הגיע לכינוס נכסים. ב־2003 נחתמה בינו לבין עיריית תל אביב עסקת חילופי שטחים, שלפיה יעביר את שטח הדולפינריום לעירייה, ובתמורה יקבל שטח סמוך של כ־12 דונם מול הים מעבר לרחוב הרברט סמואל, שעליו יוכל להקים פרויקט גדול של בנייה ומלונאות. אלא שהתנגדויות שונות שהוגשו נגד העסקה עיכבו את מימושה עד היום. מקורבים לעסקה טוענים כי בגיל 85 החליט בוכמן, המתגורר בפרנקפורט, שלא הוא יקים את הפרויקט והעדיף למכור את השטח.

 

 צילום: עמית שעל

 

יותר מעשור של עיכובים

 

תוכנית הדולפינריום מקודמת כבר 12 שנה. בבסיסה עומדת החלטת העירייה להרוס את המתחם הנטוש ולהופכו לשטח ציבורי, כחלק מטיילת החוף העירונית. אלא שהתמורה שתינתן לבעלי הדולפינריום בתמורה לפינויו שנויה במחלוקת. בזמן שבשטח הדולפינריום זכויות הבנייה מצומצמות, על השטח החילופי שאמור בוכמן לקבל, בין רחוב הכובשים והרברט סמואל בתל אביב, ניתן לבנות מתחם משולב של מלונאות, מגורים ומסחר בשטח עצום של כ־48 אלף מ"ר. לפי התוכנית שאושרה, ייבנה שם מלון בן 25 קומות לצד בנייני מגורים בני תשע קומות (250 דירות) ושטחי מסחר. מכיוון שמדובר ברצועת החוף האחרונה שניתן לבנות עליה בתל אביב, שווי הזכויות הללו עצום. לפי הערכות מתנגדי ההסכם, שווי המתחם החלופי גבוה ממיליארד שקל.

 

מתחם הדולפינריום. אמור להפוך לחלק מהטיילת מתחם הדולפינריום. אמור להפוך לחלק מהטיילת צילום: עמית שעל

 

קבוצת הרוכשים החדשה תנסה להשלים את ההליכים ולקדם את בניית הפרויקט. הקמתו תדרוש, לדברי הרוכשים, יותר ממיליארד שקל, לרבות מאות מיליוני שקלים שישולמו כהיטל השבחה ודמי חכירה לרשות מקרקעי ישראל ולעיריית תל אביב.

 

אלא שהבנייה לא צפויה להתחיל בקלות. בדצמבר האחרון אמנם אישרה הוועדה המחוזית את התוכנית, אך החזירה את הדיון בחלוקת הזכויות בקרקע לוועדה המקומית. שורה ארוכה של התנגדויות הוגשו נגד תוכנית הדולפינריום, מצד תושבי שכונות סמוכות, חברי מועצת העיר וארגונים שונים, ביניהם עמותת אדם טבע ודין והתנועה לאיכות השלטון. לפני כשבוע עתרו תושבי שכונת הכובשים הסמוכה לבית המשפט המחוזי, בדרישה לבטל את התוכנית.

 

"נפעל להשבחת השטח"

 

פרידמן־ויסמן, שהיתה מבכירי הבנקאים הזרים בישראל, החלה דרכה בגולדמן זאקס לפני 21 שנה. ב־2007 חנכה את הסניף הישראלי והניחה את היסודות להפיכתו לבנק ההשקעות הזר מהגדולים והפעילים בארץ, שליווה עשרות עסקאות רכישה ומיזוגים. היא פרשה מהבנק באפריל 2014 ופנתה, כך מתברר, לתחום הנדל"ן. במקביל לעיסוקיה היא ממשיכה להעניק שירותי ייעוץ לגולדמן זאקס.

 

מהרוכשים נמסר כי "חברה פרטית בבעלות משקיעים פרטיים, רבי־ניסיון ובעלי שיעור קומה מישראל ומחו"ל רכשה את מלוא הבעלות בחברת השער לישראל בע"מ ממר יוסף בוכמן, ובכך הפכה לבעלי מתחם הדולפינריום בתל אביב. יצוין כי התמורה ששולמה עבור הנכס נמוכה משמעותית מהסכומים הדמיוניים שנזרקו לחלל האוויר על ידי מתנגדי העסקה. בכוונת בעלת השליטה החדשה לממש את הסכם החברה למול עיריית תל אביב ורשות מקרקעי ישראל, אשר יביא בסופו של יום לפינויו של מתחם הדולפינריום, ובכך יתאפשר לעיריית תל אביב ולרשות מקרקעי ישראל להשלים את תוכניותיהן באזור לרווחת הציבור. יזמי החברה גם יפעלו להשבחת ולפיתוח המתחם החלופי בהתאם להסכם האמור".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x