מאבקי הוותמ"ל: רמת גן מאשימה את מינהל התכנון בהתנהגות כוחנית
בצל הדיון המכריע היום בקבינט הדיור מדווחות רשויות מקומיות רבות על קידום תוכניות ללא התחשבות בצורכיהן. ברמת גן חוששים מקריסת תשתיות, במבשרת מזכירים את המלאי התכנוני של ירושלים, ובבית דגן מבטחים לטרפד תוכנית שעלולה לפגוע בבני היישוב
עיריית רמת גן מאשימה את מינהל התכנון במחטף שבו יועלו מחר להצבעה בותמ"ל (ועדות למתחמים מועדפים לדיור) תוכניות שהעיריה מתנגדת להן. כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בשתי תוכניות שצפויות לזכות מחר לאישור קבינט הדיור יחד עם תוכניות נוספות שלא זכו לתמיכה מהרשויות המקומיות הרלבנטיות.
התוכניות שמקוממות את עיריית רמת גן כוללות יחד 5,200 יחידות דיור בצד המזרחי של העיר: תוכנית גני אז"ר שבה 2,200 יח"ד וממוקמת ממערב לכפר אז"ר השייך מוניציפילית לרמת גן, ותוכנית דרום אפעל לבניית 3,000 יח"ד ממזרח לרמת אפעל. ברמת גן טוענים שהתוכניות הן עתודות הקרקע האחרונות של העיר, ושבאוצר מסרבים לשתף את העירייה בתכנון המתחמים.
בניגוד לעמדת האוצר המוצהרת התומכת בשיתוף הרשויות המקומיות בתוכניות, לטענת עיריית רמת גן, התוכניות שאמורות להגיע לותמ"ל הן הפתעה עבורה. ההתנגדות של עיריית רמת גן לתוכניות נובעת מחשש שתמהיל הבנייה שאליו מכוון מינהל התכנון יגרום לקריסת העיר. לפי העירייה, התמהיל שהוצג לה, של 70% מגורים ו־30% תעסוקה ומסחר מנוגד לבקשתה לחלוקה שווה בין מגורים למסחר.
"התנהלות כוחנית"
בעיריית רמת גן מגדירים את התנהלות מינהל התכנון "כוחנית" ומסבירים שבמינהל יצרו רושם של ניהול משא ומתן על התוכניות המוצעות ולאחר שהשיגו התקדמות בדיונים הופתעו לגלות שהמינהל מתכוון להביא לאישור את התוכנית המקורית שאליה הם מתנגדים בתוקף. בעיריה חוששים שמתווה כזה יכניס את העיר בטווח הארוך לגירעון, ייצור מחסור בתשתיות חדשות ויעמיק את הלחץ על התשתית הקיימת.
כדי להבין את החשש של עיריית רמת גן צריך לבחון את היקף התוכניות המקודמות בעיר. ברמת גן מתגוררים כעת 160 אלף תושבים, ובממזרח העיר בנויות כעת 1,800 יח"ד, אך מספר רב של תוכניות כבר נמצאות בהליכי קידום או בנייה.
כך למשל, נבנית בימים אלה בקריית קריניצי שכונה חדשה שבה 1,000 יח"ד. תוכנית נוספת, קריית החינוך, כוללת בנייה של 500 יח"ד ממערב לביה"ח שיבא, שכבר אושרה, אך בשל סכסוך עם כפר אז"ר טרם יצאה לדרך.
תוכנית שיכון הרופאים, שבמסגרתה צריך להזיז את חדר האוכל והמכבסה של בסיס תל השומר, כוללת 1,700 יח"ד. תוכנית תמ"ל 1002 (שאף היא קודמה במסגרת הותמ"ל) כוללת 2,000 יח"ד. התוכניות הללו מסתכמות ל־13,550 יח"ד ממזרח לכביש 4 בתוך שטחה של רמת גן.
לותמ"ל יכולת לעקוף את ועדות התכנון המחוזיות, אלא שבמטה הדיור הבינו שגם העברת תוכנית בוועדות הללו אינה ערובה להצלחה, שכן הרשויות המקומיות יכולות לעצור את מתן ההיתרים. באופן עקרוני, הותמ"ל יכולה גם לעקוף את הרשויות בעניין ההיתרים, אך מהלך כזה יהיה בגדר תקדים.
"המדינה לא בודקת"
אחת הסיבות להתנגדות העירייה לקידום תוכניות באמצעות הותמ"ל היא תוכנית תמ"ל 1001 לצפון תל השומר. שלב התכנון כולל בדיקות רבות, בין היתר, של תחבורה ותשתיות נוספות, ובעיריה טוענים שנושאים אלה מעולם לא נבדקו. "תוכנית תל השומר הגדולה היא של קרית אונו ואור יהודה ונקראת תמ"ל 1001.
בתוכניות רגילות יש בדיקה והתניות. אנחנו לא יודעים מה ההתניות התחבורתיות של הותמ"ל. הם לא עושים את הבדיקות. אלה בדיקות שהיינו דורשים מיזמים אבל המדינה לא טורחת לבדוק. צריך שם ביוב, מים, חשמל וכו'. וגם בנוגע לתמ"ל 1002 אני הולכת לקבל תוכנית של 2,000 יח"ד שאין לה שום תנאי", אומרת שפר ומוסיפה: "תמ"ל 1002 ממוקמת על שטח שהצבא אמור להתחיל את פינויו רק ב־2020. מה הלחץ לתכנן אותו עכשיו, מעבר לכותרת בעיתון?", היא שואלת רטורית.
לדבריה, כל הגורמים התשתיתיים – חברת החשמל, מקורות וכו' – התנגדו לתמ"ל 1002, "כולם נדחו. אנחנו עובדים מסודר ואף אחד לא שאל אותנו מה אנחנו צריכים כעיר כדי לשרוד. מעולם לא נתקלתי בהתנהלות כזו". שפר מספרת שכדי לא לסרב לתוכנית שהמדינה מקדמת, "התחלנו לבדוק איך אפשר לצופף את מרכז העיר. כי במזרח העיר אין כלום כרגע ואם צריך להקים הכל מחדש יש לכך עלויות שאיש לא נותן עליהן את הדעת. הגשנו עתירה מינהלית על תל השומר צפון ונקבע דיון לנובמבר וראש העיר יילך עם זה רחוק, אלא אם כן ישתפו אותנו".
תגובה לחד־צדדיות
ציפוף העיר והתחדשות עירונית הן נקודות מהותיות משום שרמת גן נחשבת מובילה בתחום. למרות העיכובים שנוצרו לאחרונה בשל חילוקי דעות על חישוב זכויות הבנייה במסגרת תמ"א 38, טוענת שפר שבעיר יש 170 מבנים שניתן לקדם באופן מהיר לבנייה בתוך שנתיים־שלוש כך שיוסיפו לעיר עוד 2,500 יח"ד, לפי חישוב של 15 יח"ד למבנה בממוצע.
כעת אומרים בעיר שאם תימשך המדיניות החד־צדדית של האוצר ומינהל התכנון, תעצור העירייה את ההתחדשות העירונית ואף תגיע לבג"ץ בניסיון לעצור את התקדמות התוכניות.
לדברי ראש עיריית רמת גן ישראל זינגר, "לאורך שנים הבנייה ברמת גן נעשתה ללא חשיבה ותכנון מקיפים. כדי לאפשר המשך של בנייה אחראית אנחנו מבקשים מהמדינה לפעול איתנו בשיתוף פעולה ולא להוסיף חטא על פשע ולהמשיך בבנייה ללא תכנון מקיף. לצערי, בשטח הדברים קורים אחרת והרצון לפרסם הודעות על הקמת עוד ועוד יחידות דיור חשוב כנראה בעיני מינהל התכנון יותר מתכנון אחראי. אם לא נצליח למנוע את הדיון מחר, ניאלץ לנצל אפיקים נוספים דוגמת בג"ץ".
אביבית מאור־נמרודי, שעומדת בראש הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ברמת גן, מוסיפה ש"לפני שמוסיפים אלפי יחידות דיור בשטחים הפתוחים האחרונים שנשארו לעיר, יש לקחת בחשבון את כל הצרכים של העיר הן מבחינת אזורי מסחר ותעסוקה נוספים, והן מבחינת מבני ציבור וריאות ירוקות".
לפי מאור־נמרודי, כדי "לשמור על איתנותה של רמת גן ועל רמת השירות לתושבים, יש להוסיף אזור נוסף לתעסוקה ומבני ציבור במזרח העיר, שנוכל להעביר לשם מכללות ותיאטראות ולפנות את שטחי הציבור במרכז העיר לטובת בתי ספר וגנים".
גם בהר חרת מתעלמים
אין זו הפעם הראשונה שבה בחרו בקבינט הדיור לקדם תוכנית תוך התעלמות מעמדת הרשות המקומית. עוד תוכנית שצפויה לעלות מחר לדיון במסגרת הותמ"ל עוסקת בהר חרת שבהרי ירושלים. מדובר בבניית כ־3,000 יח"ד ומתחם תעסוקה על 2,300 דונם. כל הרשויות המקומיות הסובבות אותה, כולל עיריית ירושלים, מתנגדות לתוכנית באופן נחרץ. גם הארגונים הירוקים מתנגדים לתוכנית, שאף נדחתה בעבר על ידי הוועדה הארצית לתכנון ובנייה.
במכתב שיזמו הרשויות המקומיות הנפגעות מהתוכנית בהר חרת, הן דורשות מקבינט הדיור להוריד את התוכנית מסדר היום לאור המלאי התכנוני של העיר ירושלים שכולל עשרות אלפי יחידות דיור, פגיעה בפיתוח של מבשרת ופגיעה בערכי הקרקע שכבר היתה בדרך לקבל מעמד של גן לאומי. "מהלך התכנון הנוכחי לבנייה בהר חרת עומד בניגוד גמור לתוכנית המתאר המחוזית. לא למותר לציין שהמועצה הארצית לתכנון ובנייה דחתה ברוב מוחלט תוכנית דומה ב־2007 ומצאה שיש עתודות קרקע מספקות לעיר ירושלים".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "רשות מקרקעי ישראל איתרה את השטחים כבעלי פונטציאל לתוספת מגורים בהיקף משמעותי ומינהל התכנון בודק את המתחם המוצע מבחינה תכנונית. עמדת הרשות מהווה חלק ממכלול השיקולים העומדים בבסיס ההמלצה על המתחם לקבינט הדיור. הכרזה על מתחם בקבינט הדיור מהווה 'הצהרת כווונות תכנוניות'. לא תמיד עמדת הרשות בשלב זה תהיה נכונה לשלבים הבאים של התכנון". בנוגע לטענה שהועלתה על סכנה לקריסת התשתיות ברמת גן, אומרים באוצר כי "הנושא יטופל במסגרת תוכנית זו ותוכניות נלוות נוספות, דוגמת תמ"א 47, שאמורות לתת מענה תשתיתי לכל אזור בקעת אונו".
בנוגע לתוכנית הבנייה בהר חרת נמסר מהאוצר כי "מדובר בעתודה תכנונית שמצויה בשטח מחצבה מופר והתכנון יכלול שטחים פתוחים, תעסוקה וציבור ברמה כלל יישובית. כמו כן, מדובר בשטחים משמעותיים לפיתוח מטרופולין ירושלים".