היועמ"ש מעכב את הפשרה והסאגה סביב תמ"א 38 נמשכת
האוצר ומינהל התכנון גיבשו הוראות חדשות לחישוב זכויות בנייה בתמ"א 38 המאפשרת בנייה בהיקף רחב יותר. אלא שהיועמ"ש מסרב לאשר הוראות מעבר שיאפשרו לפעול מיידית לפי הכללים החדשים, מה שעלול לתקוע פרויקטים חודשים ארוכים
פרויקטים רבים של תמ"א 38 צפויים להתעכב חודשים ארוכים מכיוון שהיועץ המשפטי לממשלה מסרב לבקשת משרד האוצר לפרסם "הוראת מעבר" לתקופת ביניים עד שייכנסו הוראות חדשות לתוקף.
במטה הדיור במשרד האוצר גיבשו הוראות חדשות לחישוב זכויות בנייה במסלול הריסה ובנייה בתמ"א 38 (2), על רקע סערה שחוללה פרקליטות המדינה לפני חודשיים. זה היה בעת דיון משפטי שבו הובהר כי הפרקליטות מצדדת בפרשנות שונה מהפרשנות שהיתה נהוגה עד אותה העת. לפי הפרשנות הקודמת שהוביל עו"ד מיכה גדרון כששימש יו"ר ועדת ערר לתכנון ובנייה מחוז מרכז, מחשבים את זכויות הבנייה שמקבל היזם במסלול הריסה ובנייה על פי התוכניות החלות על המגרש, ללא קשר לבניין העומד עליו. שיטת החישוב הזאת אומצה על ידי יזמים מכיוון שהיא מאפשרת לבנות בניינים גדולים יותר, וועדות מקומיות לתכנון ובנייה נטו לאשר בקשות להיתר בנייה בהסתמך על החלטות העבר של גדרון.
הפרקליטות לעומת זאת הציגה אופן חישוב מצומצם, שלפיו הבסיס לחישוב זכויות הבנייה ליזם הוא שטח הבניין שעומד על הקרקע וצפוי להיהרס, גם אם בעת בנייתו לא ניצלו את מלוא זכויות הבנייה הקיימות בתוכניות. ההבדלים בין הפרשנויות נוגעים בעיקר לאופן חישוב גודלה של קומה בבניין החדש שייבנה. כאשר מחשבים על פי תוכנית קיימת ומתעלמים מהבניין הישן שממילא נהרס, שטחה של קומה יכול להיות גדול יותר, וכך בכל קומה אפשר לבנות יותר דירות או למכור דירות גדולות יותר.
הפרשנות המרחיבה משפרת את הרווחים של היזמים ומאפשרת את קיומם של פרויקטים רבים, מכיוון שככל שהיזמים יקבלו זכויות, כך תהיה להם מוטיבציה להוציא יותר פרויקטי הריסה ובנייה מחדש.
לפני חודש הורתה המועצה הארצית לתכנון ובנייה, שבראשה עומד אביגדור יצחקי (יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר), למינהל התכנון להכין הוראות שימנעו את כפל הפרשנות. מחר יציג מינהל התכנון את המלצותיו למועצה, ואם זו תקבלן הן יפורסמו לתקופה של כמה שבועות שבמהלכה יותר להגיש התנגדויות. לאחר דיון בהתנגדויות יקבלו ההוראות החדשות תוקף, ואז לא יהיה מקום לפרשנויות סותרות. אלא שהליך זה עלול להימשך כמה חודשים, ובתקופת הביניים צפויים פרויקטים רבים להיתקע בשל אי־בהירות.
מצד אחד פורסם אופן החישוב העתידי בפרויקטי תמ"א 38, מצד אחר עמדת המדינה כפי שהוצגה לבית המשפט שונה לחלוטין. אי־הבהירות חמורה במיוחד בנוגע לפרויקטים שכבר קיבלו היתר בנייה, אך עוד לא יצאו לדרך, ופרויקטים שהיו על סף קבלת היתר בנייה. במצב הדברים כיום עשוי להיות מצב אבסורדי שבו המדינה המיוצגת על ידי היועמ"ש תתנגד לפרויקט שקודם על פי הכללים המרחיבים שהאוצר תומך בהם.
כדי לפזר את העננה ביקשו במשרד האוצר מהיועמ"ש לפרסם "הוראת מעבר" שלפיה אפשר לנהוג על פי ההוראות החדשות גם בתקופה שהן עדיין לא תקפות. אלא שבמשרד המשפטים מסרבים לכך בתוקף ומסרו ל"כלכליסט" כי "החלטת המועצה הארצית הצפויה מחר תהיה לכל היותר החלטה לאשר הבהרה להשגות הציבור ולא החלטה סופית על אישור התכנית, המתקבלת רק לאחר שמיעת ההשגות. משכך קיים קושי משפטי משמעותי להנחות, כי כל החלטה שתתקבל מחר תחייב את גופי המדינה או כל גורם אחר".